דלג אל

הוי ארצי מולדתי

למאגר חומרי ההוראה

מאפיינים

נושאים ותחומי דעת:
ספרות
פדגוגיות יעודיות:
למידה רב-תחומית
מסגרות חינוכיות:
כיתות מחוננים
שלבי חינוך:
חטיבה עליונה
סוגי התוכן:
יחידת הוראה
פותח ע"י:
רונית אינגברמן
שפה:
עברית

הוראת שירו של שאול טשרניחובסקי כמודל להוראת יצירות ספרותיות למחוננים

שירו של שאול טשרניחובסקי עלול להישמע לתלמידים שיר ארכאי. השיעור נועד לגרום לתלמידים להבין את השיר, לא רק על פי תוכנו והאמצעים האומנותיים שבו אלא כמייצג את תפיסת עולם של העולים שהגיעו לארץ בראשית המאה העשרים. דרך ההוראה מעשירה את עולמם התרבותי והאומנותי של התלמידים בחשיפה לתחומי אומנות נוספים ומראה שהספרות אינה מנותקת מן המציאות אלא משיקה לעוד תחומי אומנות.

רעיונות מרכזיים בשיעור:
1. התפעלות מן הנוף הארץ ישראלי, על המרכיבים האוריינטליים (מזרחיים) שבו: יובש וחום, עצי זית, עצי דקל, שיחי צבר, גמלים, מדבר. ידוע שהעולים החלוצים שהגיעו מאירופה, העריצו את הערבים על הקשר שלהם עם האדמה. כמו כן נמשכו לאקזוטיות של הנוף המזרחי השונה כל כך מן הנוף האירופי.
2. התפעמות מן הנוף המתחדש באמצעות המפעל הציוני: עצי הדר ופרדסים, כרם גפנים, משאבה נוקשת. ההתחדשות הציונית באה לידי ביטוי בקשר עם האדמה, בגידול פירות חדשים שלא היו בארץ קודם לכן כגון פירות הדר ובעיקר תפוזים ובשימוש באמצעי חקלאות מודרניים דוגמת משאבות.
3. התפעלות מן האור הים תיכוני, התפעלות של אדם שהגיע מצפון אירופה ועוצמת האור הים תיכוני מרשימה אותו ביותר: 'בים של אור טובע כול, ועל פני כל התכלת'.

מהלך השיעור:
השיעור נפתח ברקע קצר על המשורר ובהשמעת השיר.
בוחנים את דבריו של יורם טהרלב (מתוך הספר איזו מדינה, עמוד 22): "השיר 'הוי ארצי מולדתי' מבטא אכזבה עמוקה. האם זאת הארץ שציפינו לה? האם זאת הקדושה שציפינו כי נמצא?... המשורר שאול טשרניחובסקי מאוכזב בעיקר מן המראה של נוף הארץ, אותו דמיין לעצמו לגמרי אחרת ממה שמצא בשטח".
חוזרים אל השיר ובוחנים אותו: האם הוא מְבטא אכזבה או התפעלות?
מציגים את ציוריו של ראובן רובין, ורואים כיצד מתבטאים הנופים והרגשות אצל שני יוצרים ממוצא אירופי הפועלים בתקופה דומה, מתפעלים מן הציונות החלוצית, מהשילוב בין ישן לחדש ומשילוב מזרח ומערב.
באמצעות הוראה רב-תחומית השיר מקבל הקשר היסטורי רחב, והתלמידים לומדים להבין את התקופה באמצעות ביטוייה ביצירות אומנות שונות.
השיעור נלמד במסגרת הוראת הספרות, אולם אפשר להשתמש בו גם להעשרה בשיעורי היסטוריה העוסקים בעליות הראשונות ובהתפתחות ההתיישבות החקלאית.
השיעור נלמד בכיתת המחוננים בית הספר התיכון על שם אוסטרובסקי ברעננה ונכתב בעבוד מאגר הידע מחוננט.

> מערך שיעור להוראת השיר "הוי ארצי מולדתי" - את השיעור מלווה מצגת עם תמונות שצייר ראובן רובין

אולי תתעניינו גם ב...

ניסוי האורז המקולל
שיעור בנושא עקרונות יסוד בחקר מדעי. השיעור מתייחס לניסוי האורז המפורסם. במהלך השיעור בודקים את ההיגיון מאחורי הניסוי וחוזרים עליו
אדם, סביבה, קהילה: גבעת קוזלובסקי
תלמידי מרכז סחל"ב גבעתיים חוקרים את גבעת קוזלובסקי
הכרת התרבות החומרית היוונית – פעילות במוזיאון ארצות המקרא
איך מנהלים למידה עצמאית בתערוכה במוזיאון? דוגמה מפעילות במוזיאון ארצות המקרא בירושלים
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.