דלג אל

סאונד – תערוכה במוזיאון העיצוב חולון

סאונד – תערוכה במוזיאון העיצוב חולון

קול וחומר בעיצוב

 

מוזיאון העיצוב חולון

29 ביוני עד 28 באוקטובר 2017

אוצרים: ענת ספרן, לילך שטיאט, אליזבתה פיזו, יעל טרגן

צלילים, קולות ורעשים הם יותר מעוד פסקול הנמצא בשגרת היום-יום. צלילים יוצרים חלל, מרחב וחוויה, ומהווים מרכיב משמעותי בעיצוב חברה ותרבות. בשיח המקומי לצליל משמעויות תרבותיות חברתיות ולאומיות: שעה נפתחת רק לאחר השמעת שישה אותות; תרועת שופר מבשרת תחילתה של שנה חדשה במסורת היהודית; ״צפירת דומייה״ עוצרת את החיים מלכת; ואילו צפירה עולה ויורדת מתריעה שיש לרוץ ולתפוס מחסה.

סאונד היא תערוכה אינטראקטיבית רב חושית המוצגת בימים אלו במוזיאון העיצוב חולון ובוחנת את הקשר בין קול אובייקט ומרחב ואת השפעתם על העיצוב והתרבות. התערוכה מזמינה את המבקרים לקחת חלק פעיל – לשמוע לראות ולהרגיש סאונד בדרכים שונות ומגוונות.

בגלריה העליונה של המוזיאון מוצגות 50 מערכות שמע שעוצבו בידי מעצבים מהשורה הראשונה ב-70 השנים האחרונות: אובייקטים איקוניים כמו Phonosuper, רדיו-פטיפון של דיטר ראמס מ-1960, לצד עבודות של מעצבים עכשוויים כמו רמקול MUO האלחוטי של רוס לאבגרוב. התצוגה מדגימה את השינוי התפיסתי שחל בחברה באופן השימוש בחפצים המפיקים קול, בהרגלים ובדפוסי האזנה – כלומר, מַעבר מדפוס של האזנה משותפת סביב רדיו, רהיט מעוצב נייח ומרכזי בכל סלון, להאזנה אישית, באמצעות מכשירים קטנים וניידים אשר שמים במרכז את חווית המשתמש. האובייקטים בתצוגה זו מחולקים לשלוש קבוצות בהתאם לאופי השימוש בהם: אובייקטים נייחים, ניידים ואינטראקטיביים.

בחלק האינטראקטיבי של חלל זה יכולים המבקרים לייצר בכוחות עצמם צלילים מחפצים בלתי שגרתיים דוגמת אבני לגו, כוסות שתיה, חולצת טריקו ואפילו - בננה !

בגלריה התחתונה של המוזיאון (גלריית ד"ר שולמית כצמן) נבנה ועוצב, במיוחד עבור התערוכה, חלל ייחודי, המשמש מיצב אקוסטי-דינמי בשיתוף הקהל. המיצב המכונה "להיות סאונד" מפיק צלילים המשתנים על-פי תנועת המבקרים בגלריה.

במסדרון העגול מוצגת תערוכת היחיד "מבעד לרשת" של הצורפת דנה חכים ברקוביץ', המשתמשת ברשתות של רמקולים כמצע לתכשיטיה. התערוכה כוללת פריטים של הצורפת מהעשור האחרון לצד המחשת תהליכי העבודה באמצעות קול תמונה וחומר.

במעבדת העיצוב מוצגת התערוכה "חוזר ב'לופ' " הכוללת פריטים נבחרים מתוך אוסף המוזיאון שצורתם ואופן עיצובם מבטאים ערכים המזוהים עם עולם הסאונד כמו מחזוריות ומקצב.

גם המבנה האיקוני של המוזיאון בעיצובו של רון ארד הפך לצורך התערוכה למבנה מוזיקלי:

50 רמקולים שהוצמדו בעזרת מגנטים לרצועות הקורטֵן החלולות של המבנה הפכו את המבנה לכלי נגינה אחד גדול המפיק כל העת קולות וצלילים בעזרת הקהל עצמו. הצלילים שמופקים באמצעות הרמקולים הממוגנטים הם למעשה תוצר של משב הרוח, תנועת האנשים והפידבקים של הרמקולים עצמם. מיצב מקורי זה המכונה "מבנה של סאונד/ סאונד של מבנה", מנצל את החומר והצורה הלא שגרתיים של מבנה המוזיאון. באמצעות שיתוף הקהל הוא הופך את המבנה כולו למעין תיבת תהודה גדולת ממדים, המפיקה צלילים ומשתנה בלא הרף על פי תנועת המבקרים. המיצב נועד לבדוק ולחקור מהו צליל של מבנה ומהם יחסי הגומלין בין אדריכלות ובין סאונד.

התערוכה מייחדת גם חלקים ממנה למבקרים בעלי צרכים מיוחדים: צמד הרמקולים MISS שעיצבה שרונה מרלין מיועד למשתמשים בעלי קשיי שמיעה. הרמקולים מתרגמים קולות למרקמים ויזואליים ולוויברציות ברצפה המורגשות בכפות הרגליים. הפלטפורמה המוזיקלית הטיפולית "סנכרון" בעיצוב קנת טיי עוזרת להורים ולילדים אוטיסטיים לפתח ערוץ תקשורת באמצעות אימפרוביזציה מוזיקלית.

 לאתר התערוכה

אולי תתעניינו גם ב...

תערוכות לרגל 70 שנה לישראל
ארבע תערוכות מיוחדות מוצגות במוזיאון ישראל לרגל חגיגות 70 שנה למדינת ישראל. כל אחת מהן מציגה פן אחר של מדינת ישראל ומשקפת בצורה אומנותית את השינויים שחלו במה...
רעשנים רועשים- יעקב קאופמן
המעצב התעשייתי יעקב קאופמן, מבכירי המעצבים התעשייתיים בישראל, הלביש את הרעשן המוכר והמסורתי בלבוש חדש ומקורי. בתהליך יצירה שארך שנתיים יצר קאופמן 150 רעשנים ...
האקתון - עיצוב במוזיאון הפתוח תפן
בלב ליבו של הגליל המערבי חברו יחד אמנות, טכנולוגיה ותעשייה - לחלל עיצובי חינוכי יחיד מסוגו
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.