נביא - שמואל א
ספר שמואל כמו ספר יהושע מתאר תקופה קצרה יחסית בתולדות עם ישראל, עשרות השנים של תקופת ייסוד המלוכה. הספר פותח בתיאור הולדתו של שמואל, השופט והנביא שעל שמו קרוי הספר. שמואל הוא אחרון השופטים, ובעצת ה' הוא נעתר לבקשת העם ומְמנה את שאול למלך על ישראל. הספר מתאר את אחד האתגרים המרכזיים העומדים בפני מלכי ישראל – החובה לשמוע לדבר ה' אל מול הרצון לפעול על פי שיקול דעתם בקביעת מדיניות בהיענות לרצון העם וכדומה. אתגר זה ילווה את המלכים לכל אורך קיום הממלכה, החל מספר שמואל ועד לסוף ספר מלכים. שמואל ממנה בצו ה' גם את מחליפו של שאול – דוד מלך ישראל. דוד מתחיל את דרכו בתפקיד שר צבא תחת שלטון שאול ואת מלוכתו רק בספר שמואל ב' לאחר מותו של שאול. הציפייה לחידוש מלכות בית דוד מלווה את עם ישראל בתפילותיו לאורך כל הדורות.
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
יחידות הוראה מתוקשבות
שמואל א - יחידה 3: פרקים טז־כב - נדודי דוד מפני שאול
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דביחידה זו אנו פוגשים בפעם הראשונה את דוד כאשר שמואל מושח אותו למלך. דוד מנצח את גלית ואת הפלישתים ונעשה אהוב העם, ואט־אט בהדרגה הוא נהיה גם אויבו של שאול. שאול רודף את דוד, ודוד בורח מפניו לכל מני מקומות ומביא לידי חורבן נוב עיר הכוהנים.
שמואל א פרקים א־ד - הולדת שמואל והמפלה מול פלשתים
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דביחידה זו נלמד את פרקים א־ד בספר שמואל א. היחידה פותחת בסיפור הולדת שמואל, ודרכו אנחנו מתוודעים למצבו הרוחני של עם ישראל בתקופה. היחידה מסתיימת בנפילת בית עלי ובפגיעה האנושה במשכן בשילה.
שמואל א - יחידה 2: פרקים ח־י, יב, טו: שאול מקים ממלכה
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דיחידה זו מתארת את המעבר מתקופת השופטים לתקופת המלוכה. החל בבקשת העם למלך, הכתרת מלך ישראל הראשון, שאול, ועד למשיחתו של דוד למלוכה בידי הנביא שמואל; ממאיסת ה' על ידי העם, ועד למאיסת המלך על ידי ה'.
שמואל א פרקים כח־לא - סוף ימי שאול וסיכום הספר
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דביחידה זו נלמד על האירועים העיקריים הבאים המסיימים את ספר שמואל א: שאול נפגש פגישה יוצאת דופן עם שמואל המת בבית בעלת האוב; דוד נלחם בעמלקי כובש צקלג בזמן שישראל נלחמו בפלשתים; מלכות שאול מסתיימת עם מותו בקרב עם פלשתים. נסכם את הספר בשיעור סיכום והערכה.
מזמורי תפילה – יחידת העשרה
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דביחידה זו נלמד חמישה מזמורי תהילים: מזמורי הודיה ושבח ומזמורי תחינה אישית ולאומית. כל המזמורים כלולים בסידור התפילה או שגורים על פינו כפרקי תפילה בעת צרה. באמצעות המזמורים נכיר מגוון דרכים בעבודת ה'.