חומש ויקרא
יחידות הוראה מתוקשבות עבור חומש ויקרא
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
יחידות הוראה מתוקשבות
פרשנות מבוא ( רשות)
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דיחידה זו איננה חלק מרצף הוראת החומשים, אלא עוסקת בפרשנות התנ"ך כנושא בפני עצמו. היחידה פותחת בעיסוק עקרוני במהות הפרשנות ובצורך בה, ולאחר מכן מתמקדת בפרשנות חז"ל, ברש"י ובאבן עזרא. לאורך היחידה משולבות דוגמאות שבעזרתן יכירו התלמידים את דרכי הפרשנות הייחודיים לחז"ל ולכל אחד מן הפרשנים. השיעור האחרון מבוסס על דוגמאות מתוך חומר הלימוד בתורה בחטיבה.
חומש ויקרא - יחידה 1: פתיחה לחומש ויקרא וקורבנות הנדבה (פרקים א־ג)
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דביחידה זו נלמד את פרקים א־ג בספר ויקרא. פרקים אלו עוסקים בקורבנות נדבה (שהם קורבנות רשות) - עולה, מנחה ושלמים. דיני הקורבנות בפרקים אלו נאמרו לבני ישראל ואינם מיועדים רק לכוהנים. נפתח את היחידה במבוא כללי לספר ויקרא. לאחר מכן נקדים הקדמה כללית לנושא הקורבנות, ובהמשך יוקדשו השיעורים לכל אחד מן הקורבנות.
חומש ויקרא - יחידה 2: קורבנות חובה - פרקים ד־ה, ז
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דביחידה זו נלמד על קורבנות החובה - חטאת ואשם - ועל מאפייניהם הבולטים. נבחן את קורבן התודה שהציווי שלו ייחודי ויש בו מרכיבים מקורבנות הנדבה והוא ישמש לנו לסיכום לימוד מערכת הקורבנות.
בשיעור האחרון נעסוק בקורבן שלמים - שלמי תודה ונסכם את מערכת הקורבנות שנלמדה מפרקים א־ה - קורבנות הנדבה וקורבנות החובה.
חומש ויקרא - יחידה 3: סוגיות בפרקי טומאה וטוהרה (פרקים יא, יג, יד)
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דביחידה זו נלמד את פרקים יא, יג, יד בחומש ויקרא. פרקים אלו עוסקים במושגים של טומאה וטוהרה. פרק יא מציג טומאה הנוצרת מאכילה של בעלי חיים מתים או ממגע בהם, ופרקים יג־יד מציגים את טומאת הצרעת הקשורה לאדם החי ולסביבתו הקרובה (בגדיו וביתו).
חומש ויקרא - יחידה 4: השראת שכינה במשכן - פרקים ח־י ופרק טז
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דיחידה זו חותמת את חלקו הראשון של חומש ויקרא המתמקד במשכן ובעבודתו. נלמד את פרקים ח-י ואת פרק טז שבהם התורה מתארת שני שיאים בעבודת המשכן:
האחד – ימי המילואים (שבעת ימי ההכנה ויום חנוכת המשכן) שבהם אירע סיפור מותם של בני אהרן ובשיאם ירדה אש מן השמיים המסמלת את היענות הקב"ה להשראת שכינתו במשכן.
האחר – כניסתו של הכוהן הגדול אל קודש הקודשים בכל שנה ביום הכיפורים שהיא נקודת שיא במפגש של מעגלי הקדושה (אדם – כוהן גדול, זמן – יום הכיפורים, מקום – קודש הקודשים).
חומש ויקרא - יחידה 5: קדושת האדם - חלק ראשון (פרקים יח-כ)
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דבשתי יחידות "קדושת האדם" נלמד את פרקים י"ח-כ' בספר ויקרא. הפרקים עוסקים בציווי להיות קדוש ובדרך שבה האדם צריך לנהוג כדי לחיות חיי קדושה. ביחידה הראשונה נבחן כמה היבטים עקרוניים.
חומש ויקרא - יחידה 6: קדושת האדם - חלק שני (פרק יט)
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דלפני עשיית מצוות עשה אנו מברכים: "אֲשֶׁר קִדְשָנוּ בְּמִצְווֹתָיו וְצִוָּנוּ..." – מה הקשר בין עשיית המצוות לבין מושג הקדושה? האם עשיית מצוות הופכת את האדם לקדוש?
יחידה זו היא יחידת המשך ליחידה הקודמת שעסקה במושגי יסוד הקשורים לקדושת האדם. ביחידה זו נעמיק בהבנתן של חלק מהמצוות המובאות בפרק י"ט מתוך התמקדות בשאלות: מה הקשר בין המצוות הללו לבין מושג הקדושה? איך המצוות משפיעות על מעשינו ומקדשות אותנו?
המצוות שיילמדו נבחרו על פי התחומים שאפשר לשייך אותן. נעסוק במצוות הממוקדות ברגשות כלפי האחר, באיסור לפגוע בזולת וברכושו ובדוגמה אחת מן המצוות שבין אדם למקום המובאות בפרק י"ט – מצוות כלאיים.
חומש ויקרא - יחידה 7: קדושת הזמן והמקום, סיכום לספר ויקרא (פרקים כג־כו)
תחומי דעת: תנ"ך חמ"דביחידה זו נלמד את פרקים כג, כה־כו בספר ויקרא, והיא גם היחידה המסכמת את לימוד הספר.
בפתיחת הספר, בפרק א, עסקנו במשכן ובמושג הקדושה הנבנה סביבו, ואילו בפרקים אלו, המסיימים את הספר, נעסוק במושגים רחבים יותר של קדושה הנוגעים בזמן ובמקום.
במבט כולל נוכל להגיד שספר ויקרא, שהוא בעיקרו ספר של מצוות, מלמד אותנו שהקדושה איננה קשורה רק במקום המקדש, אלא נוגעת גם בארץ ישראל וגם במקומות אחרים שאנו חיים בהם. הקדושה סביב מושג הזמן מלמדת על המעורבות של עם ישראל בקידוש החיים.