דלג אל

האטמוספרה

האטמוספרה

האטמוספרה היא היא שכבת גז המקיפה את כדור הארץ. מקובל לחשוב שהאטמוספרה משתרעת עד לגובה של כ-000,‏1 ק"מ, אולם האוויר דליל מאוד בגובה שמעל ל- 100 ק"מ.
לכדור-הארץ יש מסה מספיק גדולה על-מנת ליצור כוח כבידה ו"להחזיק" את האטמוספרה סמוך לפני השטח שלו.

חשיבות האטמוספרה

בלי האטמוספרה לא היו מתקיימים חיים על פני כדור הארץ. האטמוספרה מאפשרת קיומה של טמפרטורה ממוצעת המתאימה לקיום חיים על פני כדור הארץ: האטמוספרה מסננת את הקרינה המגיעה מן השמש ומונעת מחלק גדול של הקרינה לחדור אל פני כדור הארץ ולהזיק לאדם ולחי, האטמוספרה מונעת התחממות קיצונית של כדור הארץ בשעות היום ומונעת בריחה של חום מכדור הארץ אל החלל בשעות הלילה.
האוויר שאנו נושמים הוא תערובת של גזים המצויים באטמוספרה, בעיקר: חנקן וחמצן, המהווים יחד כ-%‏ 99 מהרכבה, ועוד כמה גזים, המהווים יחד כ-%‏1.

מבנה האטמוספרה

החלוקה השכיחה ביותר למבנה האטמוספרה היא זו המקובלת בקרב המטאורולוגים ונקבעה בהתאם לשינויים בטמפרטורות עם העלייה בגובה:
טרופוספרה - השכבה הקרובה לכדור הארץ עצמו בגובה של כ-12 ק"מ. ככל שעולים לגובה בשכבה זן הקור גדל והאוויר נהיה דליל יותר. בטרופוספרה מתרחשות כל תופעות מזג האוויר המוכרות לנו: רוחות, סופות, עננים, משקעים וכיוצ"ב.
סטרטוספרה - השכבה השנייה של האטמוספרה. האוויר בה דליל ובחלקה התחתון נמצא האוזון ששומר עלינו מקרינת השמש. הסטרטוספרה מגיעה לגובה של 50 ק"מ. חלקה התחתון שקט והוא משמש לטיסה של מטוסים, שנמנעים כך ממזג האוויר הסוער של הטרופוספרה.
מזוספרה - השכבה השלישית של האטמוספרה, בין הגבהים 50 ק"מ ל-100 ק"מ. היא מאד קרה וככל שמגביהים, הטמפרטורה בה יורדת במהירות.
תרמוספרה - שכבה המצויה מעל לשכבת המזוספרה, והיא משתרעת בגובה שבין ‏100 ק"מ מעל לפני השטח של כדור הארץ ועד לקצה האטמוספרה. בשכבה זאת - בגלל החשיפה הישירה לקרינת השמש החזקה, הטמפרטורות עולות עם העלייה בגובה ועשויות להגיע עד ‏ ‏500,‏1 מעלות צלזיוס. האוויר בשכבה זאת דליל ביותר. בגבהים אלה יכולים לטוס לוויינים ומעבורות חלל.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
חזרה לראש הדף

יחידות הוראה מתוקשבות

אקלים ומזג אוויר
אקלים ומזג אוויר
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבה

תורת האקלים היא מדע העוסק במשתנים אטמוספריים כגון טמפרטורה, משקעים, לחות ורוחות לאורך תקופת זמן ממושכת (לפחות 30 שנים). במדע זה מחושבים ערכים סטטיסטים שונים (ממוצע, חציון, מינימום, מקסימום וכד') למרכיבי האקלים המאפשרים להבחין בין סוגי אקלים שונים בעולם ו/או לבחון אם חל בהם שינוי לאורך הזמן.
מזג אוויר לעומת זאת, מתאר את התנאים המטאורולוגיים והאטמוספריים במקום נתון ובזמן נתון (יום, חודש, שנה). מזג האוויר מתייחס לתנאים יומיומיים של טמפרטורה, משקעים, כיוון הרוח ועוצמתה וכדומה.
יחידה זו עוסקת בגורמי האקלים וסוגי האקלים, במזג האוויר וביחסי הגומלין של האדם עם האקלים ומזג האוויר.

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

תנועות כדור הארץ והירח
כדור הארץ והירח מקיפים את השמש ונעים כל העת סביב עצמם. לשתי התנועות, המתרחשות בו-זמנית ללא הפסק, ישנה חשיבות גדולה מאחר שהם יוצרים את היום והלילה את החודשים ...
מיומנויות מפה ואטלס
בתחום הדעת גאוגרפיה אדם וסביבה נתמקד בהיכרות עם מבנה האטלס, סוגי המפות השונות, ומיומנויות רבות כגון עבודה עם רשת הקואורדינטות, זיהוי יחידות נוף, מאפיינים פיז...
עננים
ענן הוא ריכוז טיפות מים או גבישי קרח זעירים, אשר התהוו כתוצאה מתהליך התעבותם של אדי מים שהגיעו לנקודת רוויה בנוכחות גרעיני התעבות
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.