דלג אל

הצהרת נגישות

הכלכלה במזרח התיכון – בין עולם מתפתח לעולם מפותח

קשרי גומלין טבע - אדם כגורם בעיצוב המרחב במזרח התיכון

מדדים כלכליים להשוואת רמת פיתוח בין מדינות המזרח התיכון

חקלאות בתהליכי פיתוח: אחוז מועסקים גבוה, רמת מיכון נמוכה. ניסיונות לשינוי על ידי רפורמה אגרארית, שיפור התנאים בכפרים. מעבר מחקלאות קיום לחקלאות שיווקית.

 

 

תעשייה בתהליכי פיתוח: מעבר מתעשייה מסורתית לעיבוד מחצבים, מכונות, ועוד. אין תעשיה עתירת ידע. קיים קושי בפיתוח תעשייה בגלל: רמת השכלה נמוכה, מיעוט נשים המשתתפות בכוח העבודה, מחסור בהון להשקעה, משטר דיקטטורי וקבלת החלטות שגויה, רמה נמוכה של תשתיות תחבורה, מלחמות חיצוניות ופנימיות.

 

 

שירותים בתהליכי פיתוח: אחוז מועסקים בשירותים בעלייה אך עדיין נמוך, קייימת בירוקרטיה ואבטלה סמויה. פיתוח של ענף התחבורה כבסיס לפיתוח כלכלי בכלל ושל ענף התיירות בפרט.

 

תיירות: יתרונות של אקלים נוח + חופי ים (תורכיה, מדינות הנפט, מצרים), מחירים זולים, היסטוריה וארכיאולוגיה (מצרים, ישראל, ירדן), תיירות למוקדי דת (סעודיה, ישראל), נופים מיוחדים (בכל המדינות). תרומת התיירות למדינה: עליה בפיתוח האזורי, מקומות תעסוקה לתושבים ועלייה בהכנסת המדינה. גורמים מקשים בפיתוח תיירות: מלחמות וטרור מפסיקים את תנועת התיירות, רמת תשתיות ושרותים נמוכה בחלק מהמדינות גורמת לחלק מהתיירים שלא להגיע.

 

מסחר: מוגבל בגלל תוצר לאומי גולמי נמוך ברוב המדינות. מוצרי הסחר הבינלאומי מתאים למדינות מתפתחות: יצוא של נפט, חומרי גלם אחרים ומוצרי תעשייה מסורתית. יבוא של מכונות, ציוד תחבורה, רפואה, אלקטרוניקה.

גורמים לנחשלות מרחבית-כלכלית במזרח התיכון

מחסור בידע ומחסור בכוח עבודה משכיל- האוכלוסייה המגיעה מהכפר מתאפיינת בכוח עבודה רב, זול שאינו מיומן ואף בעבודת ילדים.

מחסור בהון- רוב המדינות הן מדינות עניות שהתוצר הלאומי הגולמי שלהן נמוך.

רמת שירותי הבנקאות נמוכה. רמת תשתיות תחבורה נמוכה- בעיה להובלת סחורות, כוח אדם ולפיתוח הכלכלה.

רמת שירותים תומכי כלכלה נמוכה, מאבקים פוליטיים ואי יציבות שלטונית, הוצאות רבות על ביטחון.

כל הגורמים הללו מקשים על פיתוח הכלכלה במדינות המזרח התיכון, מעמד אישה נמוך (אחוז נמוך מהנשים משתלב בכוח העבודה). יוצאות דופן: ישראל ומדינות הנפט. מחויבות לחמולה ובעיות פוליטיות.

השפעת הגלובליזציה על כלכלת המזרח התיכון

גורמים מסייעים להשתלבות בגלובליזציה: המזרח התיכון מהווה גשר בין יבשות : נמלי תעופה מרכזיים, תעלת סואץ, כוח עבודה זול שמתאים לתעשיית מסורתית (כניסה של חברות טקסטיל רב לאומיות), נפט ויכולת קנייה גבוהה של רוב מדינות הנפט.

 

גורמים מקשים על השתלבות בגלובליזציה: משטר דיקטטורי מסורתי, חברה שמרנית שמתנגדת ל"אמריקניזציה" והתנגדות לחזרה של מדינות המערב למזרח התיכון "ניאו קולוניאליזם", רמת תשתיות נמוכה של תחבורה ותקשורת, מחסור בכוח אדם משכיל לפיתוח תעשייה עתירת ידע.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

ערים ועיור
עיר היא צורת התיישבות אנושית המאופיינת בצפיפות גבוהה ובריכוז גבוה של אוכלוסייה ביחידת שטח ביחס לצורות התיישבות אחרות. עיור הוא תהליך כלל עולמי המתאר מעבר אוכ...
התיישבות ואוכלוסייה במזרח התיכון - מאפיינים ותמורות
ערבים, טורקים, פרסים, כורדים, האזרים, יהודים, יוונים, בנגלים - כל אלו ועוד מרכיבים את האוכלוסייה המגוונת של ארצות המזרח התיכון
אוכלוסיית ישראל
אוכלוסיית ישראל מגוונת: יש בה רוב יהודי ומיעוט ערבי, תושבים ותיקים ועולים חדשים, אנשים ממדינות מוצא רבות וקבוצות שונות של השתייכות דתית לאומית ותרבותית. יש ב...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.