דלג אל

הרי געש

הרי געש

התפרצות געשית

התפרצות געשית היא תהליך שבו פורצת מַגְמָה מסדקים בקרום כדור הארץ אל פני השטח ונוצרים הרי געש. המַגְמָה היא חומר סלעי מותך המכיל תמיסות סיליקטיות בטמפרטורה גבוהה ומקורה בקרום כדור הארץ. צפיפות המַגְמָה נמוכה יחסית לסלעי הקרום ולכן היא נוטה לעלות כלפי מעלה. כאשר נחסמת דרכה על ידי סלעי הקרום מתחילה המַגְמָה להצטבר במאגר הנקרא תא מַגְמָה. תא מַגְמָה מלא יוצר לחץ רב על הסלעים המקיפים אותו, וכאשר נוצרים בהם סדקים הם משמשים צינורות הזנה שדרכם פורצת המַגְמָה אל פני השטח. במהלך ההתפרצות נפלטים מן הסדק חומרים שונים, שקצתם נוחתים סמוך ויוצרים מסביב לסדק סוללה של רסק סלעים, לַבָּה ואפר. כל התפרצות גורמת להיווצרות חומר נוסף המגביה ומעבה את ההר, כך מתפתח הר געש בצורת חרוט.

החומרים המשתחררים

החומרים המשתחררים במהלך התפרצות געשית הם מַגְמָה, גזים ואדי המים שהיו כלואים בה. גם הסלעים הבונים את תא המַגְמָה ואת צינור ההזנה נדחפים החוצה מפאת הלחץ הרב. השתחררותם יוצרת תוצרים געשיים: לבה, חומרים פירוקלסטיים, אבק, אפר געשי, פצצות געשיות, גזים רעילים ועוד. פליטת הלבה, האפר והסלעים יוצרת הרי געש במבנים שונים. המבנה נובע מסוג ההתפרצות ומהאופן שבו תוצריה מצטברים סביב הלוע: חרוט געשי, חרוט אפר, הר געש שכבתי, רמה געשית וכד'.
הרי געש מצויים גם מתחת לפני השטח דוגמת הר געש תת ימי והר געש תת קרחוני.

סוגי התפרצות

הרי געש נבדלים זה מזה בסוג ההתפרצות:
התפרצות הוואינית - האיים הגעשיים של הוואי נוטים שלא להתפרץ בעצמה אלא לפלוט זרמים חלשים של לבה.
התפרצות סטרומבוליאנית – האי הגעשי סטרומבולי מתאפיין בפליטת לבה צמיגה יותר מזו של איי הוואי ומדי פעם בפעם נפלטים ממנו גם ענני אפר.
התפרצות וולקנית - הר הגעש באי וולקנו מתאפיין בעמוד התפרצות צפוף, כהה וגבוה, בפליטת לבה צמיגה ובהתפרצות פריאטו-מגמטית הגורמת לרעשי פיצוץ.
התפרצות פלאנית - הר הגעש פלה במרטיניק דומה בתכונותיו לוולקנו ומתאפיין בלבה ריוליטית או אנדזיטית צמיגה היוצרת כיפה געשית.
התפרצות פליניאנית - התפרצות זו מתאפיינת בעמוד סמיך של גז ואפר לגובה של יותר מ-25 ק"מ, בפליטת כמות רבה של פומיס, בהתפוצצויות סוערות ובזרמים פירוקלסטיים כבדים.

החומר הנפלט

החומר הנפלט בהתפרצויות געשיות שונה בעצמתו ובדרך התפרצותו:
קילוח - לבה דלילה הזורמת במורד הר הגעש בקילוחים שאינם מתפרצים.
מזרקות - קילוחי לבה עזים הנזרקים לגובה המגיע אף למאות מטרים.
עמוד התפרצות - כאשר המַגְמָה הנפלטת סמיכה וצמיגה היא כולאת בתוכה גז בלחץ גבוה. במהלך שחרור הגז נפלטת המַגְמָה בעצמה בעמוד גבוה של אפר געשי דמוי פטרייה ונשמעים קולות פיצוץ.

תדירות הפעילות

הר געש פעיל פולט לבה, אדים או אפר געשי בתכיפות או בתדירות קבועה. גם כאשר לא מתרחשת פליטה, הר הגעש ייחשב פעיל אם הטמפרטורה של לועו גבוהה יחסית לזו של סלעי הסביבה.
הר געש רדום אינו מתפרץ בקביעות או מתפרץ לעתים רחוקות. עם זה יש להתייחס בזהירות להגדרה לאחר שהרי געש שנחשבו כבויים הפתיעו בהתפרצויות עזות.
הר געש כבוי אינו מתפרץ עוד או שחלפו מיליוני שנים מאז התפרץ.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
חזרה לראש הדף

יחידות הוראה מתוקשבות

תהליכים מחזוריים בכדור הארץ - פנימיים וחיצוניים
תהליכים מחזוריים בכדור הארץ - פנימיים וחיצוניים
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבה

יחידה זו עוסקת בכוחות הפנימיים (גאולוגיים) אשר יוצרים סלעים, בונים את פני כדור הארץ ומשנים אותו; בכוחות החיצוניים (גאומורפולוגיים) אשר מעצבים את הנוף מחדש, וביחסי הגומלין של האדם עם כוחות אלו.
תהליכים פנימיים וחיצוניים מעצבים את פני הנוף בכדור הארץ. תהליכים אלו משפיעים במידה רבה על פעילות האדם במרחבי כדור הארץ.

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

שבוע החלל בישראל
שבוע החלל הישראלי מצוין בכל שנה בסוף ינואר עד תחילת פברואר, בסמוך למועד בו אירע אסון המעבורת קולומביה (1/2/03). השבוע מקרב את החלל החיצון לכל המשפחה בשפע של ...
עננים (חט"ב)
ענן הוא ריכוז טיפות מים או גבישי קרח זעירים שהתהוו כתוצאה מתהליך התעבותם של אדי מים שהגיעו לנקודת רוויה בנוכחות גרעיני התעבות
הים והחוף בישראל
מישור החוף הוא יחידת נוף המשלבת מישור וחוף ים. באזור זה הקרקעות פוריות, האקלים ממוזג והטמפרטורות נוחות, משכך הוא נוח לפיתוח ולהתיישבות. המפלס הגבוה של מי תהו...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.