- נושא 2: קשרי גומלין טבע-אדם כגורם בעיצוב המרחב במזרח התיכון
הנושא "קשרי גומלין טבע-אדם כגורם בעיצוב המרחב במזרח התיכון" מופיע בנושאים שונים ובהקשרים רבים ביחידת הלימוד של המזרח התיכון. הצגת תוכנית הלימודים כאן מאפשרת לקשור בין תוכני העמוד בפורטל לבין דרישת תוכנית הלימודים בנושאים המרכזיים בלבד, אך לא מן הנמנע שיש צורך לקשור את הנושא לנושאים נוספים בתוכנית הלימודים.
קשרי גומלין טבע - אדם כגורם בעיצוב המרחב במזרח התיכון
הפרק עוסק בקשרי הגומלין בין הטבע והאדם כגורם בעיצוב המרחב במזרח התיכון ומתמקד בהשפעה ההדדית בין התנאים הפיזיים של האזור לבין פעילות האדם בתחומים שונים כמו כלכלה, התיישבות ופיתוח תשתיות.
הנושא פותח בבחינת ההשפעה של התנאים הפיזיים על תפרוסת האוכלוסייה והבסיס הכלכלי של המזרח התיכון. נלמד על התמודדות האדם בתנאי מדבר, עמקי נהרות ומישורי חוף. הדגש מושם על ריכוזי אוכלוסייה באזורים אלו והלחצים שנוצרים על משאבי המים והקרקע. התלמידים לומדים על התפתחות יישובית-כלכלית באזורי החוף ועל ניצול היתרון היחסי של אזורים בעלי מיקום ייחודי.
חלק משמעותי מהפרק מוקדש למשאבי המים במזרח התיכון. נלמד על זמינות המים והמחסור בהם, כמו גם על פיתוח וניהול מקורות מים בתנאי מחסור. הפרק עוסק גם בסוגיית משאבי מים משותפים, ומציג את המתח בין הסדרים לסכסוכים בנושא זה. התלמידים לומדים על דרכי התמודדות עם בעיית המחסור במים, כולל פרויקטים כמו סכר אסואן וסכר אתא טורק, וכן על שיטות כמו התפלה וייבוא מים.
הנושא האחרון בפרק עוסק במאגרי הנפט במזרח התיכון, הפקתם והשפעתם על ההתפתחות היישובית, הכלכלה והסביבה. התלמידים לומדים על התנאים הגיאולוגיים להיווצרות נפט, תהליכי הפקתו והתשתיות הנדרשות לכך. נבחנת ההשפעה של תנודות במחירי הנפט על המדינות המפיקות ועל צרכניות הנפט בעולם. הפרק מתייחס גם להתפתחות עירונית חדשה והתפתחות כלכלית במדינות הנפט. לבסוף, נלמד על ההשפעות הסביבתיות של הפקת הנפט והובלתו, והאמצעים לצמצום הנזקים הסביבתיים.
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}