דלג אל

קשרי גומלין טבע - אדם כגורם בעיצוב המרחב במזרח התיכון

קשרי גומלין טבע - אדם כגורם בעיצוב המרחב במזרח התיכון

הפרק עוסק בקשרי הגומלין בין הטבע והאדם כגורם בעיצוב המרחב במזרח התיכון ומתמקד בהשפעה ההדדית בין התנאים הפיזיים של האזור לבין פעילות האדם בתחומים שונים כמו כלכלה, התיישבות ופיתוח תשתיות.

 

הנושא פותח בבחינת ההשפעה של התנאים הפיזיים על תפרוסת האוכלוסייה והבסיס הכלכלי של המזרח התיכון. נלמד על התמודדות האדם בתנאי מדבר, עמקי נהרות ומישורי חוף. הדגש מושם על ריכוזי אוכלוסייה באזורים אלו והלחצים שנוצרים על משאבי המים והקרקע. התלמידים לומדים על התפתחות יישובית-כלכלית באזורי החוף ועל ניצול היתרון היחסי של אזורים בעלי מיקום ייחודי.

 

חלק משמעותי מהפרק מוקדש למשאבי המים במזרח התיכון. נלמד על זמינות המים והמחסור בהם, כמו גם על פיתוח וניהול מקורות מים בתנאי מחסור. הפרק עוסק גם בסוגיית משאבי מים משותפים, ומציג את המתח בין הסדרים לסכסוכים בנושא זה. התלמידים לומדים על דרכי התמודדות עם בעיית המחסור במים, כולל פרויקטים כמו סכר אסואן וסכר אתא טורק, וכן על שיטות כמו התפלה וייבוא מים.

 

הנושא האחרון בפרק עוסק במאגרי הנפט במזרח התיכון, הפקתם והשפעתם על ההתפתחות היישובית, הכלכלה והסביבה. התלמידים לומדים על התנאים הגיאולוגיים להיווצרות נפט, תהליכי הפקתו והתשתיות הנדרשות לכך. נבחנת ההשפעה של תנודות במחירי הנפט על המדינות המפיקות ועל צרכניות הנפט בעולם. הפרק מתייחס גם להתפתחות עירונית חדשה והתפתחות כלכלית במדינות הנפט. לבסוף, נלמד על ההשפעות הסביבתיות של הפקת הנפט והובלתו, והאמצעים לצמצום הנזקים הסביבתיים.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
חזרה לראש הדף

תוכנית לימודים

תוכנית לימודים
  • נושא 2: קשרי גומלין טבע-אדם כגורם בעיצוב המרחב במזרח התיכון
    הנושא "קשרי גומלין טבע-אדם כגורם בעיצוב המרחב במזרח התיכון" מופיע בנושאים שונים ובהקשרים רבים ביחידת הלימוד של המזרח התיכון. הצגת תוכנית הלימודים כאן מאפשרת לקשור בין תוכני העמוד בפורטל לבין דרישת תוכנית הלימודים בנושאים המרכזיים בלבד, אך לא מן הנמנע שיש צורך לקשור את הנושא לנושאים נוספים בתוכנית הלימודים.
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

מערכת המים בישראל (חט"ב)
מקורות משק המים הישראלי נחלקים למקורות טבעיים: הכינרת, אקוויפר החוף ואקוויפר ההר, ולמקורות מלאכותיים: התפלת מי ים וטיהור שפכים
לוחות טקטוניים
טֶקְטוֹנִיקַת הלוחות היא תאוריה גאולוגית המסבירה את התנועות המתחוללות בלִיתוֹסְפֵרָה. התאוריה ירשה את מקומה של תאוריית נדידת היבשות מהמחצית הראשונה של המאה ה...
גלעין מול שוליים - אי שוויון מרחבי בישראל
אזור הגלעין של מדינה הוא אזור צפוף אוכלוסין, שבו מתרכזת עיקר הפעילות הכלכלית, הפוליטית והתרבותית של המדינה. אזורי השוליים המרוחקים מהגלעין (הפריפריה) לעומת ז...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.