דלג אל

תופעות מזג אוויר ואקלים

תופעות מזג אוויר ואקלים

הטמפרטורות הן אחד מהגורמים המרכזיים שקובעים את תנאי האקלים ומזג האוויר בכל מקום ומקום על פני כדור הארץ. באיזור קו המשווה ובקרבתו הטמפרטורות הממוצעות גבוהות וככל שמתקדמים מקו המשווה לכיוון הקטבים הטמפרטורות יורדות בהדרגה

גורמים עולמיים המשפיעים על תפרוסת הטמפרטורות 

גובה הטמפרטורות בכל מקום בעולם מושפע משני גורמים כלל עולמיים: קרינת השמש והנטייה של ציר כדור הארץ ביחס למישור המילקה.

ההפרשים בקרינת השמש המגיעה לאזורי המשווה, מול קרינת השמש המגיעה לאזורי הקטבים היא הגורם בעל ההשפעה הגדולה ביותר על הטמפרטורות באזורים שונים של כדור הארץ. זווית הנטייה של כדור הארץ ביחס למישור המילקה יוצרת את עונות השנה, ובגלל נטיית הציר, ברוב אזורי העולם הטמפרטורות השוררות בעונת הקיץ גבוהות מן הטמפרטורות השוררות בעונת החורף.

גורמים מקומיים המשפיעים על תפרוסת הטמפרטורות

גם לגורמים מקומיים שונים השפעה רבה על הטמפרטורות ששוררות באזורים מסוימים. לגורמים אלה השפעה גם על הטמפרטורה הממוצעת וגם על משרע הטמפרטורות (ההפרש בין טמפרטורת מקסימום, לבין טמפרטורת המינימום) במקום מסוים במשך הזמן.
הגורמים המקומיים העיקריים המשפיעים על גובה הטמפרטורות הם המרחק מהים, זרמי הים והגובה מעל לפני הים.

לחץ אוויר ורוחות

האוויר שבאטמוספרה נמצא בתנועה מתמדת - הוא נע ממקום למקום ללא הפסקה עקב הבדלים בלחץ האוויר הקיים באזורים סמוכים. תנועת האוויר נקראת רוח.
ללחץ האוויר יש השפעה על היווצרותם של תנאי האקלים ושל תופעות מזג האוויר ברחבי כדור הארץ: ההבדל בלחץ האוויר בין אזורים שונים, הוא זה שיוצר את הרוחות - הרוח נעה מאזור של לחץ גבוה לאזור של לחץ נמוך. תנאי לחץ האוויר משפיעים גם על היווצרות משקעים: לחץ אוויר נמוך הוא תנאי לירידת משקעים, ואילו באזורים של לחץ אוויר גבוה לא יורדים משקעים.
האזור שבו לחץ האוויר נמוך מסביבתו - שקע ברומטרי. האזור שבו לחץ האוויר גבוה מסביבתו -רמה ברומטרית.
השינויים במערכות לחץ האוויר גורמים לשינויים גדולים במזג האוויר. מפות לחץ האוויר מאפשרות לחזאים לקבל מידע על התנאים המשתנים של מזג האוויר: על כיוון הרוח, על עוצמת הרוח, על הסיכוי שירד גשם ועל הטמפרטורות הצפויות.


מאפייני הרוח
1. כיוון הרוח- הרוח זורמת מאזור של לחץ גבוה לאזור של לחץ נמוך, הרוח זורמת מאזור לאזור בתנועה סיבובית, בגלל תנועת הסיבוב של כדור הארץ.
2. עוצמת הרוח- הגורם המרכזי הקובע את עוצמת הרוח הוא ההפרשים בלחץ האוויר: ככל שהפרש הלחצים בין מקומות סמוכים גדול יותר, כן עוצמתה של הרוח גדולה יותר.

מערך הלחצים על פני כדור הארץ
גורמים תרמיים (הבדלים בחום) וגורמים דינאמיים (מבנה כדור הארץ, ותנועת כדור הארץ סביב צירו) משפיעים על מערך לחצי האוויר - השקעים הברומטריים והרמות הברומטריות.

מערכת תאי הזרימה העולמית
הגורמים התרמיים והגורמים הדינאמיים יוצרים, כאמור, מערכת מורכבת, המביאה לאיזון בין אזור קו המשווה לאזורי הקטבים. כדי להביא לאיזון זה בטמפרטורות ובלחצי האוויר קיימת באטמוספרה מערכת של תאי זרימה, המעבירה גושי אוויר עצומים, בעלי טמפרטורות שונות ממקום למקום.

בכל אחד משני חצאי כדור הארץ - יש ‏3 תאי זרימה: בין קווי הרוחב 0-30, בין קווי הרוחב 30- ‏60 , בין קווי הרוחב 60- ‏90

מערכת הרוחות העולמית
תנועת האוויר בתאי הזרימה וסיבוב כדור הארץ סביב עצמו, יוצרים מערכת רוחות עולמית קבועה.
באזור קו המשווה נושבות רוחות אופקיות מזרחיות (רוחות הנושבות ממזרח למערב), חלשות יחסית.
בין קווי הרוחב 10-30הרוחות נושבות מכיוון צפון מזרח בחצי הכדור הצפוני, ומכיוון דרום-מזרח בחצי הכדור הדרומי. כך נוצרת משני צידי קו המשווה חגורה קבועה של רוחות צפון-מזרחיות או דרום-מזרחיות, בהתאמה. אלו הן "רוחות הסחר" או "רוחות הפאסאט".
בין קווי הרוחב °30-°‏60 נושבות "הרוחות המערביות". רוחות אלה מוסטות אף הן בגלל תנועת הסיבוב של כדור הארץ, ולכן הן דרום-מערביות בחצי הכדור הצפוני, וצפון-מערביות בחצי הכדור הדרומי.
בין קווי הרוחב °60-°‏90 (אזורי הקטבים) ,בשני חצאיו של כדור הארץ, נושבות רוחות מזרחיות עזות.

רוחות מקומיות
לצד מערכת הרוחות העולמית, המושפעת מגורמים בקנה מידה עולמי, קיים מגוון של רוחות מקומיות המושפעות מגורמים מקומיים ומתהליכים מקומיים כמו: בריזה באזורי החוף, רוחות הר ועמק ומנהרות רוח.

 

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
חזרה לראש הדף

יחידות הוראה מתוקשבות

שינוי אקלים - מהתחממות להקצנה
שינוי אקלים - מהתחממות להקצנה
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבה

היחידה עוסקת בהרחבה בקשר בין פעילות האדם להשפעותיו על האקלים: בגורמים לעלייה בטמפרטורה, בעלייה במגמה של הקצנת תופעות מזג אוויר וכיצד תהליכים אלה מתבטאים ברמה העולמית וב‏רמה המקומית בישראל. השיעור האחרון ביחידה עוסק בדרכי ההיערכות וההתמודדות.

אקלים ומזג אוויר
אקלים ומזג אוויר
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבה

תורת האקלים היא מדע העוסק במשתנים אטמוספריים כגון טמפרטורה, משקעים, לחות ורוחות לאורך תקופת זמן ממושכת (לפחות 30 שנים). במדע זה מחושבים ערכים סטטיסטים שונים (ממוצע, חציון, מינימום, מקסימום וכד') למרכיבי האקלים המאפשרים להבחין בין סוגי אקלים שונים בעולם ו/או לבחון אם חל בהם שינוי לאורך הזמן.
מזג אוויר לעומת זאת, מתאר את התנאים המטאורולוגיים והאטמוספריים במקום נתון ובזמן נתון (יום, חודש, שנה). מזג האוויר מתייחס לתנאים יומיומיים של טמפרטורה, משקעים, כיוון הרוח ועוצמתה וכדומה.
יחידה זו עוסקת בגורמי האקלים וסוגי האקלים, במזג האוויר וביחסי הגומלין של האדם עם האקלים ומזג האוויר.

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

רעידות אדמה
רעידת אדמה, או רעש אדמה, היא תופעת טבע גאולוגית הנגרמת עקב נדידת היבשות ומתאפיינת בתנודה של פני הקרקע. באזורי יישוב עלול להיגרם בעטייה נזק בנפש וברכוש.
מטרופולינים בישראל
מֶטְרוֹפּוֹלִין היא רצף עירוני גדול של יישובים עירוניים ויישובים כפריים המקיימים קשרים בעוצמות שונות עם עיר מרכזית שעל שמה קרויה לרוב המטרופולין. העיר המרכזי...
מערכת המים בישראל
מקורות משק המים הישראלי נחלקים למקורות טבעיים: הכינרת, אקוויפר החוף ואקוויפר ההר, ולמקורות מלאכותיים: התפלת מי ים וטיהור שפכים
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.