דלג אל

ימי ההיפוך (ימי המפנה)

ימי ההיפוך
ימי ההיפוך משפיעים על תאריך החורף והקיץ

ימי ההיפוך וימי השוויון קשורים לעובדה שכדור הארץ מקיף את השמש כשהוא נטוי ב-‏23.5 מעלות לערך ביחס למסלול הקפתו את השמש. מסיבה זו חלים במקומות שונים בכדור הארץ שינויים עונתיים במקום שבו נצפית השמש בשמים. השינויים באורך שעות היום ובכמות קרינת השמש מביאים לקבלת עונות שונות בשנה. המקום שבו קרני השמש נופלות על כדור הארץ בניצב אינו קבוע והוא נע בשל זווית הנטייה של כדור הארץ ברצועה שבין קו רוחב 23.5 צפון ל-‏23.5 דרום.

21 ביוני מכונה יום ההיפוך הקיצי (או יום ההיפוך הצפוני)

בתאריך זה קרני השמש פוגעות בחוג הסרטן (קווי רוחב "22 '26 °23 צפון) בזווית ישרה. בחצי הכדור הצפוני מתחיל הקיץ, ובחצי הכדור הדרומי מתחיל החורף. בתאריך זה, בחצי הכדור הצפוני היום הוא הארוך ביותר בשנה והלילה הוא הקצר ביותר בשנה, ובחצי הכדור הדרומי היום הוא הקצר ביותר בשנה, והלילה הוא הארוך ביותר בשנה. החל מ-22 ביוני בחצי הכדור הצפוני הימים מתחילים להתקצר והלילות מתחילים להתארך, ובחצי הכדור הדרומי הימים מתחילים להתארך והלילות מתחילים להתקצר.

21 בדצמבר מכונה יום ההיפוך החורפי (או יום ההיפוך הדרומי)

בתאריך זה קרני השמש פוגעות בחוג הגדי (קווי רוחב "22 '26 °23 דרום) בזווית ישרה. בחצי הכדור הצפוני מתחיל החורף, ובחצי הכדור הדרומי מתחיל הקיץ. בתאריך זה בחצי הכדור הצפוני היום הוא הקצר ביותר בשנה והלילה הוא הארוך ביותר בשנה, ובחצי הכדור הדרומי היום הוא הארוך ביותר בשנה והלילה הוא הקצר ביותר בשנה. בתקופה זו נוטה מחציתו הצפונית של כדור הארץ הרחק מהשמש ביחס למחצית הדרומית, ונחשפת פחות שעות לאור השמש ביחס לתקופת הקיץ. החל מ-22 בדצמבר, בחצי הכדור הצפוני הימים מתחילים להתארך והלילות מתחילים להתקצר, ובחצי הכדור הדרומי הימים מתחילים להתקצר והלילות מתחילים להתארך.
נקודת היפוך (סוֹלְסְטִיס) היא הזמן במהלך השנה שבו הנטייה של ציר כדור הארץ מגיעה לשיאה מול השמש. בכל שנה מתרחשות כאמור שתי נקודות היפוך: נקודת היפוך הקיץ, שבה חצי כדור הארץ בנטייה מרבית לכיוון השמש, ונקודת היפוך חורפית, שבה חצי כדור הארץ בנטייה מרבית הרחק מהשמש.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
חזרה לראש הדף

יחידות הוראה מתוקשבות

אקלים ומזג אוויר
אקלים ומזג אוויר
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבה

תורת האקלים היא מדע העוסק במשתנים אטמוספריים כגון טמפרטורה, משקעים, לחות ורוחות לאורך תקופת זמן ממושכת (לפחות 30 שנים). במדע זה מחושבים ערכים סטטיסטים שונים (ממוצע, חציון, מינימום, מקסימום וכד') למרכיבי האקלים המאפשרים להבחין בין סוגי אקלים שונים בעולם ו/או לבחון אם חל בהם שינוי לאורך הזמן.
מזג אוויר לעומת זאת, מתאר את התנאים המטאורולוגיים והאטמוספריים במקום נתון ובזמן נתון (יום, חודש, שנה). מזג האוויר מתייחס לתנאים יומיומיים של טמפרטורה, משקעים, כיוון הרוח ועוצמתה וכדומה.
יחידה זו עוסקת בגורמי האקלים וסוגי האקלים, במזג האוויר וביחסי הגומלין של האדם עם האקלים ומזג האוויר.

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

תופעות אקלים קיצון בישראל
התחממות גלובלית היא מונח המתאר את מגמת העלייה בטמפרטורות על פני כדור הארץ ובאטמוספרה המקיפה אותו. מעלות החום הגבוהות גורמות לאירועי מזג אוויר קיצוניים
מבנה הנוף בישראל
רצועות האורך של ישראל כוללות את מישור החוף, ההר, בקע ים המלח והעמקים
מטרופולינים בישראל (חט"ב)
מֶטְרוֹפּוֹלִין היא רצף עירוני גדול של יישובים עירוניים ויישובים כפריים המקיימים קשרים בעוצמות שונות עם עיר מרכזית שעל שמה קרויה לרוב המטרופולין. העיר המרכזי...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.