מבנה הנוף בישראל
מדינת ישראל שוכנת בין קווי הרוחב '29.5-'33.5 בחצי הכדור הצפוני, לחופו של ים התיכון ובאזור מפגש בין 3 יבשות – אסיה, אפריקה ואירופה. מצפון היא גובלת עם לבנון; במזרח עם ירדן; בצפון מזרח עם סוריה; בדרום נמצא ים סוף; במערב מצרים והים התיכון. מבחינה גאולוגית ישראל נמצאת באזור מעבר בין 'המסיב הערבי-נובי' – גוש יבשתי גדול וקדום הבנוי ברובו סלעֵי יסוד, לבין רכס הרי האלפים שהוא רכס גבוה ו'צעיר' יותר הבנוי ברובו סלעי משקע. הנוף של ישראל מושפע משניהם.
רצועות האורך של ישראל:
מישור החוף
רצועה מישורית המשתרעת בגבולה המערבי של מדינת ישראל לאורך חוף הים. פה ושם מתרוממות גבעות נמוכות. גובהה של רצועת החוף מגובה פני הים ועד לגובה 100 מטרים מעל פני הים.
הרצף נקטע בשני מקומות על ידי רכסי הרים: באזור חיפה ובאזור ראש הנקרה.
מישור החוף נחלק לשלושה אזורי משנה: מישור החוף הצפוני, מישור החוף התיכון, מישור החוף הדרומי.
ההר
רצועת ההר משתרעת במרכז המדינה, גובהה נע בין 400 ל-900 מטרים מעל לפני הים. ישנן פסגות המגיעות אף לגובה של 1200 מטרים מעל לפני הים. רצועת ההר נחלקת לחמישה אזורי משנה: הרי הגליל, הרי שומרון, הרי יהודה, הרי הנגב, הרי אילת, רמת הגולן והחרמון (שאינם שייכים לרצועת ההר המרכזית אלא לרצועת ההר שממזרח לבקע ים המלח).
בקע ים המלח והעמקים
בחלקה המזרחי של מדינת ישראל משתרע "בקע ים המלח" (או "בקע הירדן"). רובו של הבקע נמצא מתחת לגובה פני הים, ושטחו כולל את ימת הכינרת וים המלח. הבקע תחום משני צידיו על ידי רצועות הרים: רצועת ההר של ישראל ממערב ורצועת ההר שרובה נמצאת במדינת ירדן ממזרח. אזורי משנה של בקע ים המלח הם:
1. עמק החולה
2. הכינרת ובקעת כנרות
3. עמק בית שאן (עמק המעיינות)
4. בקעת הירדן
5. ים המלח
6. הערבה
7. עמק יזרעאל
ההר הגבוה ביותר בארץ ישראל הוא הר החרמון. גובהו 2,224 מטר.
בארץ ישראל נמצא המקום היבשתי הנמוך ביותר בעולם והוא חוף ים המלח.
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}