דלג אל

המפה והאטלס – היכרות

המפה והאטלס – היכרות

מפה היא סִרְטוּט של פני השטח או קצתם לפי קנה מידה ולפי סימונים וסמלים מוגדרים. כדור הארץ פחוס בקטבים וצורתו צורת גאואיד. גלובוס הוא מפה המתארת את כדור הארץ במרחב תלת-ממדי. מפה מתארת את שטח כדור הארץ במרחב דו-ממדי בפריסה שטוחה.

מתלת-ממד לדו-ממד

פריסת שטח פנים של כדור או גאואיד למישור דו-ממדי אינה קלה. הבעיה שנתקלים בה במעבר ממרחב תלת-ממדי של הגלובוס למרחב דו-ממדי של המפה נעוצה בנקודת החיבור של הקטבים. אי אפשר להעביר בצורה נאותה לנייר את העובדה למשל שהמרחק הנראה על המפה באזור הקטבים צריך להיות מתורגם למרחק קטן יותר במציאות, לעומת אותו מרחק הנראה על המפה באזור קו-המשווה.

המפות לסוגיהן

אטלס הוא קובץ של מפות. ישנם שני סוגי מפות: פיזית ונושאית.
מפה פיזית מתארת את מבנה פני השטח. מפה פיזית משתמשת בסולם גבהים צבעוני. סולם הגבהים משתמש בשלושה צבעים: ירוק, צהוב וחום לציון עמקים, מישורים והרים.
מפה נושאית ממקמת על פני השטח את התפוצה הפיזור והגבולות של נושא מסוים. במפות הנושאיות: מפה מדינית, מפת טמפרטורות ומשקעים, מפת חקלאות, מפת צפיפות אוכלוסייה, מפת מחצבים ועוד.
בעזרת מפות אפשר לדעת היכן נמצאים מקומות בעולם. יש מפות המשמשות לניווט בשטח ובעזרתן אפשר למצוא את הדרך מהמקום שנמצאים בו למקום אחר.

מפות – מימי קדם עד היום

בני האדם מכינים מפות מאז ימי קדם. בהתחלה היו המפות פשוטות ותיארו את סביבתם הקרובה. מאוחר יותר הכינו מפות של מקומות רחוקים יותר על פי סיפוריהם של נוסעים וספנים ששבו ממסעות.
הקרטוגרפים בימינו מכינים מפות בעזרת תכנות מחשב ובאמצעים טכנולוגיים משוכללים נוספים.

הגלובוס

הגלובוס הוא דגם של כדור הארץ, שעליו מוצגת מפת העולם. הגלובוס מדגים כמה מהמאפיינים החשובים של כדור הארץ:

  • צורת הכדור של כדור הארץ
  • הסיבוב של כדור הארץ סביב עצמו
  • החלוקה של כדור הארץ לאוקיינוסים וליבשות

לקרוא מפה

מי שרוצה להשתמש במפות צריך לדעת לקרוא ולהבין את שפת המפות. במפות יש סימנים שונים שכל אחד מהם מייצג משהו.
כשלומדים לקרוא מפה, ראשית מתבוננים בכותרת, מבינים מהו 'מבט-על' ואחר כך לומדים להכיר את סימני המפה: קנה המידה, הסימנים המוסכמים, הכיוונים, הרשת הגאוגרפית.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
חזרה לראש הדף

יחידות הוראה מתוקשבות

מפות - כלי להכרת העולם
מפות - כלי להכרת העולם
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבה

ביחידה זו יכירו התלמידים את המפה, ילמדו את המאפיינים שלה ויבינו כיצד משתמשים בה.
חלק מרכזי של הלימוד יהיה להבין מהי מפה, להכיר את המקורות שלה ולהכיר כלים נוספים המתארים את המרחב, כמו צילום וצילום אוויר.

שפת המפה
שפת המפה
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבה

ביחידה זו נלמד את שפת המפה.
השפה של המפה כוללת ארבעה מרכיבים. יחידה זו כוללת חמישה שיעורים שבהם נלמדים מרכיבים אלו ושיעור נוסף לשם סיכום, תרגול וביסוס של הידע שנלמד.

الخرائط - أداة للتعرف على العالم (الصف الخامس)
الخرائط - أداة للتعرف على العالم (الصف الخامس)
مجالات المعرفة: جغرافيا الإنسان والبيئة

الموضوع "الخرائط - أداة لمعرفة العالم" هي المادة الأولى التي تدرس في مجال "الجغرافيا - الإنسان والبيئة" في الصف الخامس، بعد أن كان يدرس موضوع "الموطن والمجتمع والمواطنة" في الصفين الثاني والثالث والرابع.
في هذه الوحدة، سيتعرف الطلاب على الخارطة ويتعلمون ميزاتها ويفهمون كيفية استخدامها.
ان الجزء المركزي من الدراسة سوف يكون فهم ماهية الخارطة ومعرفة مصادرها ومعرفة الأدوات الأخرى التي تصف الحيّز، مثل صورة فوتوغرافية وصورة جوية.

لغة الخريطة (الصف الخامس)
لغة الخريطة (الصف الخامس)
مجالات المعرفة: جغرافيا الإنسان والبيئة

سيتم الحفاظ على العلاقات بين المركبات بنفس الطريقة، تمامًا كما في الواقع، من حيث الموقع والاتجاه والمقياس. "لغة الخريطة"، التي سنتعلمها في هذه الوحدة، سوف تمنحنا الأدوات اللازمة لإعداد خارطة وأيضًا لقراءة الخرائط التي تصف الحيّز.

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

ים-המלח
ים המלח הוא אגם בלא מוצא לים הנמצא בלבו של השבר הסורי אפריקאי ובמרכזו עובר הגבול בין ישראל לירדן
העשרה - מניעת אובדן מזון
אובדן מזון פירושו מזון שהיה מיועד למאכל אדם והתקלקל או הושחת ולבסוף לא נאכל על ידו. אובדן מזון ייתכן בכל שלבי אספקת המזון, החל משלבי הייצור, האחסון, האריזה ו...
מישור החוף והשפלה
מישור החוף של ארץ ישראל הוא יחידת נוף המשלבת מישור וחוף ים. ממזרח לו גבעות השפלה ושדרת ההר ובמערבו הים התיכון מגבול הלבנון בצפון ועד לחופי סיני בדרום. אף שמא...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.