דלג אל

סביבה וקיימות

סביבה וקיימות

שמירה על הסביבה בישראל

בעיות הסביבה העיקריות של ישראל הן מחסור בשטחים פתוחים בערים, זיהום הים והחופים, אובדן חול בעקבות כרייה ובנייה לאורך החופים, זיהום נחלים, הצטברות פסולת מוצקה וזיהום אוויר. למן העשור האחרון של המאה העשרים, שיקולי איכות הסביבה הם יסוד חשוב בכל תוכנית פיתוח המוגשת לאישור מוסדות התכנון והבנייה. שיקולים סביבתיים מובאים בחשבון בעת הכנת תוכניות מתאר ארציות בשלל תחומים כגון הקמת תחנות כוח, נמלי תעופה, מכוני טיפול בשפכים וסילוק פסולת מוצקה.

בשנת 1982 נכנסו לתוקפן תקנות מחייבות מוסדות לתכנון פיזי בישראל לדרוש את הכנתם של תסקירי השפעה על הסביבה בהליך אישורן החוקי של התוכניות בוועדות המיועדות לכך. אחרי בחירות 1989 הוקם המשרד לאיכות הסביבה במטרה לרכז את מלוא הטיפול בנושא שמירת הסביבה בארץ. בשנת 2006 הוחלף שמו למשרד להגנת הסביבה.

ארגונים רבים פועלים בישראל למען שמירת הסביבה ובהם החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ועמותת אדם טבע ודין.

העלייה במודעות ובידע של הציבור ושל ארגונים שונים בנושאים הקשורים לשמירת הסביבה תרמה למעורבות גוברת של הציבור בהחלטות וביוזמות שיכולה להיות להן השפעה בנושאים אלו. לא פעם באה המעורבות לידי ביטוי במחאה נגד יוזמה או החלטה של גוף ממשלתי. האמצעים העומדים בפני הארגונים הוולונטריים הם הכלים הדמוקרטיים העומדים לרשותו של כל אזרח – כתיבת עצומות, קיום הפגנות וניסיון לשכנע את קובעי המדיניות בצדקת מאבקם. עתידו של כדור הארץ בכלל ושל הסביבה במדינת ישראל בפרט ייקבע באמצעות פעולות של תכנון, שימור ושיקום, כמו גם על ידי אורח החיים של כל אחד ואחת מאיתנו.

קיימות

קיימות (sustainability) במובנה הרחב היא היכולת להמשיך לקיים תהליך או מצב לאורך זמן. באקולוגיה מערכת בַּת קַיָּמָה, מקיימת סביבה, היא מערכת שהמגוון הביולוגי שלה ופוריותה נשמרים לאורך זמן. ביצות ויערות בוגרים ובריאים הם דוגמאות למערכות ביולוגיות בנות קיימה.

לבני האדם קיימות היא הפוטנציאל לחיים של רווחה בטווח הארוך בהיבט סביבתי, כלכלי וחברתי.
מערכות אקולוגיות וסביבות בריאות מספקות סחורות ושירותים חיוניים לבני האדם וליצורים חיים אחרים.

יש שתי דרכים עיקריות לצמצם את הפגיעה שפוגעים בני האדם במערכות האקולוגיות ולשפר את השירותים שהם מקבלים מהן:
הראשונה היא ניהול סביבתי (environmental management); השנייה היא ניהול הצריכה של האנושות.
ההשלכות החברתיות והאקולוגיות של הפעילות הכלכלית יוצרות נקודות מפגש בין הכלכלה ובין הקיימות. כלכלה של קיימות היא כלכלה אקולוגית שמשולבים בה היבטים חברתיים ותרבותיים, בריאותיים ופיננסיים.
צעידה לקראת קיימות היא גם אתגר חברתי שמעורבים בו חוקים לאומיים ובין-לאומיים, תכנון עירוני, תחבורה בת קיימה, סגנון חיים מקומי ואישי וצרכנות אתית. אפשר לעשות שינויים בתחומים רבים של החיים לטובת הקיימות: בצורת המגורים, בדרך ההסתכלות על מגזרים כלכליים, בפיתוח מדעי של טכנולוגיות חדשות ובסגנון החיים האישי.

ל"ג בעומר ושמירה על הסביבה- הילכו יחדיו?

ל"ג בעומר הוא חג המשמר מסורת וחוויות בעיקר לילדים הנערכים לחג כבר ממוצאי יום העצמאות. ואולם מנהגי החג עלולים לפגוע בסביבה ולגרום לנזקים רבים – פגיעה בצומח ובמיוחד בעצים, זיהום אוויר, השארת פסולת במקום המדורה, ועוד. אפשר לשמר את מסורת החג ומנהגיו ובאותה עת לעשות מאמץ למזער את הפגיעה בסביבה על ידי שינוי הרגלים והפצה של מסרים סביבתיים.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

מישור החוף והשפלה
מישור החוף של ארץ ישראל הוא יחידת נוף המשלבת מישור וחוף ים. ממזרח לו גבעות השפלה ושדרת ההר ובמערבו הים התיכון מגבול הלבנון בצפון ועד לחופי סיני בדרום. אף שמא...
כדור הארץ והגלובוס
הגלובוס הוא דגם של כדור הארץ, שצורתו צורת כדור, הוא סובב סביב צירו ויש עליו יבשות ואוקיינוסים. היכרות ראשונה עם הכדור העגול והכחול
מבנה הנוף בישראל
מדינת ישראל שוכנת בין קווי הרוחב '29.5-'33.5 בחצי הכדור הצפוני, לחופו של ים התיכון ובאזור מפגש בין 3 יבשות – אסיה, אפריקה ואירופה. מצפון היא גובלת עם לבנון; ...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.