הרצאות מקוונות בעברית

חזרה

הרצאות מקוונות לתלמידות ולתלמידים בעברית

סוף עונה - על אופנה, אקלים וחברה בת קיימא

ד"ר מיטל פלג, עמותת בשער

מה הקשר בין שונית האלמוגים לג'ינס? האם H&M טובים יותר לסביבה משאנל? מה הן ההשלכות הסביבתיות וחברתיות של תעשיית האופנה ואיך הבגדים שלגופנו הפכו לתעשייה השנייה המזהמת ביותר בעולם?
במסגרת ההרצאה נתחקה אחר מסלול החיים של הבגד, משלב גידול הכותנה ועד לקבירה באדמה, נאיר זרקור על תנאי ההעסקה של הפועלות במדינות עולם שלישי, נעמיק בדפוסי הצריכה ובארון הבגדים שלנו ונכיר דפוסי צריכה אלטרנטיביים לחובבות אופנה עם מצפון סביבתי.

להיות חוקר טבע

נדב גופר, מנכ"ל צעד ירוק

עם השימוש הגובר במשאבי הטבע, ישנה גם פגיעה חמורה במגוון הביולוגי שאנו כל כך אוהבים. הטבע עדיין עשיר ומופלא גם בסביבת מקום המגורים שלנו. כיף לצאת, להכיר ולחקור את הטבע סביבנו. 
גם אנחנו יכולים להיות חוקרי טבע ולהשתתף במדע אזרחי. אם נכיר את הטבע סביבנו נדע לשמור עליו טוב יותר. המשתתפים יוזמנו להשתתף במחקר טבע בישראל. 

צורכים עולם: טביעת רגל אקולוגית ומשבר האקלים

ד"ר דן גוטליב, ראש תחום חינוך סביבתי וקיימות איגוד ערים מפרץ חיפה להגנה על הסביבה

בעולם של גלובליזציה וקשרי סחר בינלאומיים ומהירים, ניתן לייבא שירותים ומוצרים אקולוגיים מרחוק, למשל, משאבי מזון ומים ושירותים אקולוגים לקליטת פסולת וזיהום, ועדיין לא להרגיש בנזק המיידי. אך מה קורה כאשר ממשיכים לנהוג כך גם כשהרזרבות האקולוגיות של כדוה"א הולכות ונגמרות?
טביעת הרגל האקולוגית הינו מדד המנסה לאמוד באיזו מידה אנו מתקרבים למגבלות הטבע? האם יש לנו עדיין רזרבות אקולוגיות?
המדד המכונה טביעת הרגל האקולוגית הוא כלי של חשבונאות אקולוגית: הוא בודק כמה שטח נדרש על מנת לקיים את פעילות אנושית באזור נתון (למשל, עיר ,מדינה) בטכנולוגיות ובאורחות החיים הנהוגות כיום, ובעיקר הוא נותן לנו אפשרות לתכנן קדימה ולשנות דפוסי ייצור ובעיקר צריכה, כך שנוכל להתקיים מבלי לוותר על רווחה אנושית וקידמה.

 

חיות קטנות ומטריפות

ליאור קסטנברג, צלם טבע ומורה לצילום מאקרו

שידור חי מבריסטול! בהרצאה ישתף אותנו ליאור במסע המיוחד שעבר דרך עשרות תמונות טבע יוצאות דופן של יצורים קטנים ומופלאים מהארץ ומהעולם, כולל הסברים מרתקים על המצולמים והאופן בו צולמו.

ספינת מחקר

תמר טננבאום, אקואושיין

שידור ישיר מספינת המחקר של עמותת אקואושן. במהלך הפלגת מחקר נעלה לשידור את צוות הספינה והחוקרים להסבר על פעילות המחקר המתבצעת מהספינה. לתלמידות ולתלמידים תהיה הזדמנות להכיר מקרוב את האנשים ואת השיטות השונות בעזרתם מתבצעים מחקרים שונים בים. רצוי להכין שאלות לחוקרים וצוות.

 

הערך הכלכלי של שירותי המערכת האקולוגית והקשר לשינויי האקלים

ד"ר אלי קלמנזון, עמותת בשער

חלק גדול מאוד מה״שירותים״ אותם אנו מקבלים מהסביבה (למשל מים, האויר שאנו נושמים ועוד ועוד) קשורים קשר הדוק למערכות האקולוגיות מחד ולשינוי האקלים מאידך.
במפגש נסביר את הקשר שבין שירותי המערכת האקולוגית ושינויי האקלים, הסכנות האורבות למין האנושי ומה ניתן לעשות.
1. מהו הערך הכלכלי של שירותי המערכת האקולוגית,
2. הקשר בין אורח החיים הנוכחי לבין הידלדלות משאבי כדו״א
3. איך ניתן להקטין את הפגיעה במערכות האקולוגית מבלי לפגוע באורח החיים שלנו?

חוקרות קופי אדם

רונה שולמן, מנהלת אזור מרכז הרשת הירוקה

ג‘ין גודול התנדבה ללכת בעקבות שימפנזים ביערות טנזניה שבאפריק וללמוד איך הם חיים. ג‘ין פרצה גבולות ושינתה פרדיגמות מחקר. בעקבותיה הצטרפו דיאן פוסי ובירוטה גלדיקס, חקרו ולמדו את קופי האדם גורילות ואורנג אוטן והן השאירו לנו מורשת מרשימה של מחקר התנהגותי. סיפוריהן נותנים השראה להגשמת חלומות, להצלחה כשמסביב צופים כישלון, להעזה ולשימור בעלי חיים כנגד כל הסיכויים.

האם ישראל מתייבשת? משק המים לאור שינויי האקלים

אורי שור, רשות המים

אוכלוסיית העולם גדלה בקצב מסחרר והביקוש למים עולה בהתאם.
עם הגידול באוכלוסייה, והעלייה באיכות החיים – גדל גם הביקוש למים. מצד שני, השפעת שינויי האקלים באזורנו ניכרת בהתחממות ובפחיתה משמעותית בכמויות המשקעים, והפער בין כמויות המים המגיעות באופן טבעי לכמויות המים אותן אנו צריכים (המחסור) הולך וגדל!
על מגמות השינוי, ההתמודדות, ההישגים והנדרש מכולנו גם הלאה – בהרצאה.

משבר האקלים - להשפיע או להיות מושפע, האתגרים והפתרונות

שי וינוקור, ידיד לחינוך

אנו חיים בתקופת שפע חסרת תקדים. הצמיחה והפיתוח (והחינוך?) בדרכים המסורתיות מאז מלחמת העולם השניה אינם יכולים לאתגרים לנוכח התאוצה הגוברת בצריכת המשאבים, גידול האוכלוסיה ותרבות הצריכה.צריך להכיר בכך ולהיערך בהתאם.

קיימות ברוח היהודית

עינט קרמר

משבר האקלים הינו משבר שנוצר בשל התנהלות של בני האדם. מתוך כך, התמודדות עם השלכותיו צריכה לכלול למידה של הדרכים לחיות בשלום , תוך דאגה לכלל החיים על כדור הארץ. בשיחה נעסוק בסיבות לקבל השראה לעשייה סביבתית מתוך המורשת, וברעיונות יהודיים של אהבה ושמירה על הבריאה.

אקטיביזם סביבתי וקיימות - דוגמאות מהשטח

עינב דוניץ, רכזת בכירה המשרד להגנת הסביבה

משרד להגנת הסביבה מעודד אקטיביזם סביבתי בעזרת תמיכה במיזמים קהילתיים-סביבתיים.
בהרצאה זו תלמדו על תושבים ותושבות אשר לקחו אחריות על הסביבה שלהם, נעזרו בכך כדי לחזק את תחושת הקהילתיות במקום בו הם חיים ועכשיו נהנים משיפור ברמת האושר בחייהם.

משבר האקלים והכחשתו - בורות או אינטרסים

פניאל פליישמן, ידיד לחינוך

מה מאפשר את שמירת החום בכדור הארץ, האדם התבוני כגורם מאיץ התהליך, שמירת חום מאוזנת ללא התערבות אדם לעומת שמירה לא מאוזנת. פתרונות אפשריים