דלג אל

יחסי גומלין בין יצורים חיים ובינם לבין סביבתם

יחסי גומלין בין יצורים חיים ובינם לבין סביבתם

"פַּרְפַּר, פַּרְפַּר/ פֶּרַח חָי/ רֶד-נָא מַהֵר, שֵׁב עָלַי/ רֶד-נָא מַהֵר/ מְצֵה וּמְצֵה, וּמִכּוֹסִי טַל שְׁתֵה" כתב חיים נחמן ביאליק בשירו 'הפרח לפרפר' המתאר את יופיו של הטבע ואת יחסי הגומלין המתקיימים בין בעלי החיים.

כל יצור מקיים יחסי גומלין עם פרטים אחרים, בני אותו מין או בני מינים אחרים. יחסי הגומלין - הקשרים שבין היצורים השונים יכולים להיות חיוביים, שלילייים או ניטרליים. לעתים יצור אחד נהנה מהקשר (יחס חיובי), ואילו האחר ניזוק ממנו (יחס שלילי). נהוג לסווג את יחסי הגומלין בהתאם להשפעתם על שני הצדדים: השפעה חיובית (+), שלילית (-) או ניטרלית (0).

בין יחסי הגומלין הנפוצים בטבע:

טריפה – יחסים המתקיימים בין יצורים שונים, טורפים ונטרפים. מובן שהטורף מפיק תועלת (מזון) מיחסים מסוג זה, ואילו הנטרף נפגע וברוב המקרים אף מסיים את חייו.
הדדיות – יחסים המתקיימים בין יצורים חיים, המספקים זה לזה צרכים חיוניים הדרושים לקיומם. השותפים ביחסים מסוג זה מפיקים תועלת מן הקשר ביניהם.
טפילות – יחסים המתקיימים בין יצורים, שאחד השותפים בהם (הטפיל) מפיק מהם תועלת, ואילו לאחר (לפונדקאי) נגרם נזק.
תחרות – יחסים המתקיימים בין יצורים המתחרים על משאבי סביבה שכמותם מוגבלת, כגון מזון, מים, חמצן או אור. יחסים מסוג זה גורמים נזק למתחרים ביניהם.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

מיון יצורים חיים לרגל יום המשפחה
בעלי החיים ממוינים למחלקות שונות כגון יונקים, זוחלים, עופות, דגים, חרקים ומחלקת דו-חיים. ביחידה זו נעסוק במאפייני המחלקות, במיון מדעי, באחידות ובשוני בבעלי חיים
תנועה ויציבה
כיצד אנו זזים ? מה מאפשר לגופנו את התנועה והיציבה?
העשרה - חנוכה ומדע
מגוון פעילויות והתנסויות במדע ובטכנולוגיה הקשורים לחג החנוכה
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.