דלג אל

מרכזים דמוקרטיים

מרכזים דמוקרטיים

המרכזים ללימודי אזרחות ודמוקרטיה

 המרכזים הדמוקרטים מעניקים לתלמידים הזדמנות יוצאת דופן להתנסות, להכיר וללמוד באופן אישי ובלתי אמצעי את עבודת שלוש הרשויות במדינה, תפקידיהן ויחסי הגומלין ביניהן וכן נושאי יסוד באזרחות ובדמוקרטיה.

אודות המרכזים הדמוקרטים

המרכזים הדמוקרטים מעניקים לתלמידים הזדמנות יוצאת דופן להתנסות, להכיר וללמוד באופן אישי ובלתי אמצעי את עבודת שלוש הרשויות במדינה, תפקידיהן ויחסי הגומלין ביניהן וכן נושאי יסוד באזרחות ובדמוקרטיה.
אך טבעי הוא כי במקצועות מדעי הטבע התלמידים משתמשים במעבדה לביצוע ניסויים ולהסקת מסקנות, אך לדעתנו מקצוע האזרחות זכאי אף הוא למעבדת התנסות ומחקר לשם הבנה והפנמה נאותה של מקצוע חשוב וחיוני זה בקרב בני הנוער. לשם כך אנו מקיימים את הפעילויות בבית המשפט העליון ובבתי המשפט אחרים המשמשים מעין מעבדת לימוד וחקר לסוגיות מרכזיות באזרחות, דמוקרטיה וממשל. סביבת לימוד מיוחדת זו מאפשרת לתלמיד להתנסות וללמוד בדרך חווייתית את המשמעות של "להיות אזרח" במדינה יהודית ודמוקרטית.
כפועל יוצא מכך, התכניות המוצעות במרכזים הלימודיים מבוססות על סדנאות הפעלה ודיון, משחקי הדמיה (סימולציה), סיורים לימודיים, מפגשים עם בעלי תפקידים בכירים ועוד.

הפעילות במרכזים ללימודי אזרחות ודמוקרטיה בנויה במתכונת "ספירלית" המאפשרת לתלמיד לחוות ולהפנים את החוויה האזרחית-דמוקרטית בכמה שלבים בשנות לימודיו בבית הספר על פי המתכונת הבאה:

  1. חטיבת הביניים – ביקור בבית המשפט באזור המגורים (היכרות עם הרשות השופטת ומושגי יסוד בדמוקרטיה).
  2. כיתה י' – ביקור בבית המשפט העליון בירושלים ופעילות בתכנית "להיות אזרח" לקראת קבלת תעודות זהות (כניסה לעולם האזרחי כאזרח פעיל ומשפיע).
  3. כיתות י"א-י"ב – ביקור בבית המשפט העליון כחלק מההכנה לבגרות.

פעילות זו תחזק את הפנמת "כללי המשחק" הדמוקרטי בחברה הישראלית בכלל ואת הוראת האזרחות בפרט.
הפעילות המיוחדת במרכזים הלימודיים משלימה וממחישה בדרך מעניינת וחווייתית, סוגיות מרכזיות הנלמדות בכיתה באופן עיוני. בכך היא מוסיפה להן מימד אמיתי- מוחשי החיוני להבנה ולהפנמה של אורח חיים דמוקרטי.​

מטרות הפעילות

  • עידוד מעורבות בחיי המדינה, החברה והקהילה
  • הפנמת ערכי יסוד בממשל דמוקרטי
  • העמקת ההיכרות עם רשויות השלטון
  • הרחבת הידע בנושאי יסוד במשטר וחברה בישראל

קהל היעד

הפעילות בבית משפט עליון מיועדת לתלמידים  מכתה ט' ומעלה ובשאר המרכזים -תלמידי בתי הספר היסודיים מכתה ה' ומעלה ולתלמידי העל יסודיים, מורים ואנשי חינוך. מידי שנה משתתפים בפעילות אלפי תלמידים מכל מגזרי האוכלוסייה ברחבי הארץ.​

חזרה לראש הדף

מערך שיעור הכנה לקראת ביקור בבית המשפט

מערך שיעור הכנה לקראת ביקור בבית המשפט

פעילות המרכזים ללימודי אזרחות ודמוקרטיה בבתי המשפט נועדה לשמש כלי חינוכי מקצועי לחיזוק הלימוד בנושא הרשות השופטת במדינה דמוקרטית, מהות עבודתה ועבודת השופטים, הגנה על שלטון החוק וזכויות אדם ואזרח ותפקיד הרשות השופטת ב"משחק הדמוקרטי".

חזרה לראש הדף

המרכזים הלימודיים

אנשי חינוך המעוניינים להזמין סיורים לתלמידים במרכזים הדמוקרטיים:
עקב שינוי המפעיל הקיים, הסיורים במרכזים הדמוקרטיים לא יתקיימו עד לתחילת הפעילות על ידי מפעיל חדש.
לאור האמור לעיל, לא ניתן להירשם במערכת ההזמנות ולהזמין סיורים.
מידע להזמנות סיורים במרכזים הדמוקרטיים בשנת תשפ"ג יתפרסם בהמשך השנה.
למידע נוסף בעת הצורך פנו לנציגת משרד החינוך הממונה על מרכזי ההדרכה בבתי המשפט: הגב' עידית לטמן בכר idit.court@gmail.com נייד: 052-5013366.

מרכז לימודים ירושלים

בית המשפט העליון

הסיור בבית המשפט העליון מאפשר למשתתפים הצצה למוסד העומד בראש סולם הערכאות של הרשות השופטת במדינת ישראל. במהלך הסיור נלמדים תפקידיו של בית המשפט העליון כערכאה עליונה לערעורים וכבית דין גבוה לצדק (בג"ץ). הסיור מקנה לתלמידים מושגים וערכי יסוד על הרשות השופטת בנוגע לתפקידיה ויחסיה עם שאר הרשויות תוך כדי התייחסות למבנה המיוחד. נעסוק בנושאים מהותיים כגון: צדק, שקיפות, נגישות, מעורבות אזרחית ועבודת השופט. במהלך הסיור יכירו המשתתפים את הדילמות שאיתן מתמודד בית המשפט העליון בעת מילוי תפקידיו השונים תוך כדי שמירה על עקרונות הדמוקרטיה.

סיור לימודי בבית המשפט העליון

הפעילות כוללת:

  • סיור מודרך בבית המשפט העליון
  • סיור חווייתי מודרך במוזיאון מורשת בתי המשפט
  • צפייה בדיונים משפטיים (במידה ולוח הזמנים של בית המשפט מאפשר זאת)
  • משפט מבוים או סדנאות הפעלה ודיון

מידע על הפעילות

  • הפעילות מתקיימת בימים א'-ה', פעילות בוקר 3.5 שעות, פעילות צהריים 3 שעות.
  • דמי השתתפות: 25 ש"ח לשעה לקבוצת הדרכה (מינימום 17 תלמידים ועד 20 תלמידים)
  • במהלך היום מתקיימים מספר סיורים במקביל.

- ניתן לשלב סדנה במרכז הסדנאות של המרכזים הדמוקרטיים, לפני או לאחר הסיור בבית משפט עליון.
- היקף הפעילות של סיור וסדנא: 5.5 שעות.

טפסים וקישורים

מרכז סדנאות הפעלה ודיון
הפעילות בבית המשפט העליון משלבת מבחר סדנאות הפעלה ודיון לבחירת בתי הספר. הסדנאות מתמקדות בסוגיות ובדילמות מהותיות בחברה הישראלית. הפעילות הסדנאית מאפשרת לתלמיד ללמוד ולהפנים באופן חווייתי את מורכבות החיים במדינה יהודית ודמוקרטית, להכיר את עקרונות הדמוקרטיה בראי המציאות הישראלית, להתמודד עם שאלות ודילמות ערכיות עכשוויות ולהבין את מקומו כאזרח פעיל במדינה.

סדנת להיות אזרח במדינת ישראל
סדנה העוסקת בשאלות כגון: מהי אזרחות במדינה דמוקרטית? מיהו אזרח במדינת ישראל תוך התייחסות להיותה מדינה יהודית ודמוקרטית? מהם הקריטריונים לקבלת אזרחות במדינת ישראל לעומת מדינות דמוקרטיות אחרות? הסדנא משלבת דיון בכיתה יחד עם הצגת דמויות שונות הקשורות לסוגיות מעוררת מחלוקת בנושא האזרחות הישראלית. הסדנא היא חלק מתוכנית "זהות מדינית ואישית" המתקיימת בשילוב סיור בהר הרצל וטקס חלוקת תעודות זהות. מותאם לכיתות י'

סדנת מחויבות לשלטון החוק וגבולות הציות לחוק במדינה דמוקרטית
סדנה זו תכיר לתלמידים את עקרון שלטון החוק על שני היבטיו- הפורמאלי והמהותי- ותדון בשאלות כגון: האם יש גבול לציות לחוק בחברה דמוקרטית? מה היא חשיבותו של שלטון החוק בחברה משוסעת? אלו סכנות קיימות לחברה כאשר עקרון שלטון החוק מתערער? מותאם לכיתות י"א- י"ב

סדנת חופש הביטוי וגבולותיו
הסדנה עוסקת בהבנת המושג "הזכות לחופש ביטוי", חשיבות זכות זו בדמוקרטיה ומה קורה כאשר זכות זו מתנגשת עם זכויות אחרות. התלמידים ידונו בדילמות ממשיות מהמציאות הישראלית, וינסו לקבוע מתי הזכות לחופש הביטוי גוברת על זכות אחרת איתה היא מתנגשת, ומתי יש להגביל את חופש הביטוי. מותאם לכיתות י"א-י"ב

סדנת החברה הישראלית, בין הסכמה למחלוקת
הסדנה עוסקת בחמישה שסעים מרכזיים בחברה הישראלית (השסע הלאומי, השסע הדתי, השסע האידיאולוגי-פוליטי, השסע העדתי והשסע הכלכלי-חברתי-מעמדי. התלמידים ידונו על מהותו של כל שסע, וכיצד ניתן לגשר בין המחנות השונים. דגש מיוחד יינתן לתפקידם של מוסדות מגשרים כמו הכנסת ובית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ. התלמידים יכירו כיצד הכנסת ובית המשפט העליון מאפשרים הכלה של השסעים השונים בתוך החברה הישראלית ותורמים ליצירת הסכמיות. מותאם לכיתות י"א-י"ב

סדנת מעורבות האזרח במדינה דמוקרטית
הסדנה תכיר לתלמידים את החברה האזרחית בישראל (המגזר השלישי), תוך כדי דיון בדיון בתפקידיה בתוך מדינה דמוקרטית, נחיצותה ודילמות הקשורות בפעילותה. בסדנא נדון בשאלה האם חברה אזרחית גדולה מעידה על נסיגה של המדינה מתפקידיה, או שמדובר ביוזמה אזרחית ברוכה? בנוסף, נכיר כמה מהארגונים הבולטים של החברה האזרחית בישראל. הסדנא תעודד תלמידים למעורבות חברתית במסגרות אליהם הם שייכים ותדגיש את יכולת האזרחים במדינה להשתמש במוסדות המדינה על מנת לקדם פעילות אזרחית זו. מותאם לכיתות ט'-י

סדנת זכויות "מתנגשות" בבית המשפט
הסדנה נועדה לערוך לתלמידים היכרות עם שפת זכויות האדם, מתוך תפיסה מהותית הרואה בזכויות האדם את עמוד התווך של הדמוקרטיה. בסדנה ייחשפו התלמידים לזכויות אדם שונות ולמקרים בהם נוצרות התנגשויות בין זכויות. התלמידים ינתחו את האירועים מפרספקטיבה של זכויות האדם ויכירו את ההסדרים החוקיים למציאת איזון והכרעה בין "התנגשויות". מותאם לכיתות ט'.

משך כל סדנה - כשעה וחצי.

מרכז לימודים חיפה

היכל המשפט בחיפה

המרכז הלימודי בהיכל המשפט בחיפה משמש מוקד פעילות לתלמידי העיר חיפה והיישובים שבסביבתה. הוא מאפשר לתלמידים להכיר מקרוב את המערכת המשפטית המצויה בקרבם, לחוות ולהבין את תפקידה בחיי היום- יום.
היכל המשפט נבנה בקריית הממשלה בחיפה על ציר תנועה מרכזי.
מיקומו של ההיכל והצניעות העיצובית שמאפיינת אותו, מבטאים את היותו מוסד ציבורי שיפוטי המשרת את האזרחים ונותן מענה לצורכיהם המשפטיים.
היכל המשפט מאכלס תחת קורת גג אחת את בית המשפט המחוזי, בית משפט השלום: בית משפט לנוער, בית משפט לתעבורה, בית משפט לענייני משפחה, בית משפט לתביעות קטנות ובית הדין האזורי לעבודה.

הפעילות כוללת

  • סיור מודרך בהיכל בית המשפט
  • צפייה בדיון משפטי (אם מתאפשר)
  • סדנה חינוכית-חווייתית (אפשר לבחור נושא מתוך רשימת הסדנאות)
  • משפט מבוים בנושא הסדנה שנבחרה

מידע על הפעילות
משך הפעילות: עד 4 שעות בימים: א' - ה'
דמי השתתפות: 25 ש"ח לכל שעת הדרכה
לבחירתכם הדרכה בשפות עברית וערבית

טפסים וקישורים

מרכז לימודים באר שבע

היכל המשפט בבאר שבע

פעילות המרכז הלימודי בהיכל המשפט באר שבע נועדה לקרב את התלמידים לעבודתם של בתי המשפט השונים שבהיכל, ובכך לחשוף אותם לערכים ולהיבטים דמוקרטיים ושלטוניים. היכל המשפט מאכלס תחת קורת גג אחת את בית המשפט המחוזי, בית משפט השלום: בית משפט לנוער, בית משפט לתעבורה, בית משפט לענייני משפחה, בית משפט לתביעות קטנות ובית הדין האזורי לעבודה.

הפעילות כוללת

  • סיור מודרך בהיכל בית המשפט, צפייה בדיון משפטי, סדנה חינוכית חוויתית (אפשר לבחור נושא מתוך רשימת סדנאות), משפט מבוים בנושא הסדנה שנבחרה.

מידע על הפעילות

תקופת הפעילות: שנת הלימודים
משך הפעילות: כ- 4 שעות בימים: א-ה
היקף: עד 4 קבוצות עד 20 תלמידים בקבוצה;
דמי השתתפות: 25 ש"ח לכל שעת הדרכה לקבוצה

הנחיות וחומרי הוראה למורה

מרכז לימודים נצרת

היכל המשפט בנצרת

המרכז הלימודי בהיכל המשפט בנצרת משמש מוקד פעילות לתלמידי מחוז הצפון המעוניינים להכיר מקרוב את המערכת המשפטית הקרובה למקום מגוריהם. המרכז הלימודי מאפשר לתלמידים לחוות ולהבין את תפקידה בחיינו.
היכל המשפט נבנה על רכס קריית הממשלה בנצרת עילית ומשקיף על נצרת עילית ונצֶרת
מיקומו של ההיכל בין שתי ערים מעורבות, ועיצובו הייחודי הבולט בנוף, מבטאים את היותו מוסד שיפוטי אזורי המשרת את כל תושבי האזור וגם את בני העדות והדתות השונות בחברה הישראלית.
היכל המשפט מאכלס תחת קורת גג אחת את בית המשפט המחוזי, בית משפט השלום: בית משפט לנוער, בית משפט לתעבורה, בית הדין לעבודה, בית משפט לענייני משפחה ובית משפט לתביעות קטנות.

הפעילות כוללת

  • סיור מודרך בהיכל בית המשפט
  • צפייה בדיון משפטי (אם מתאפשר)
  • סדנה חינוכית חוויתית (אפשר לבחור נושא מתוך רשימת סדנאות)
  • משפט מבוים בנושא הסדנה שנבחרה

מידע על הפעילות
משך הפעילות: כ- 4 שעות בימים: א-ה
דמי השתתפות: 25 ש"ח לכל שעת הדרכה
לבחירתכם הדרכה בשפות עברית וערבית
ההדרכה בתאום מראש בלבד.

טפסים וקישורים

מרכז לימודים הרצליה

היכל המשפט בהרצליה

פעילות המרכז הלימודי בבית המשפט בהרצליה חושפת בפני התלמידים את ההיבטים היום יומיים של עבודת מערכת בתי המשפט (בית המשפט לעניינים מקומיים, בית המשפט לתביעות קטנות, יחידת גישור הפותרת סכסוכים ומחלוקות בין גופים/אנשים).
העיצוב האדריכלי של המבנה נועד להשתלב במרחב הציבורי האזורי וליצור תחושת עירוב ושילוב של בית המשפט עם המרחב הציבורי שמחוצה לו.
מיקום בית המשפט במרכז העיר נועד להדגיש את היותו חלק בלתי נפרד מהעיר ומתושביה ונועד להקל על התושבים על ידי ריכוז שירותים עירוניים שונים במרכז אחד.

הפעילות כוללת

  • סיור מודרך בהיכל בית המשפט
  • צפייה בדיון משפטי (אם מתאפשר)
  • סדנה חינוכית חווייתית (אפשר לבחור נושא מתוך רשימת סדנאות)
  • משפט מבוים בנושא הסדנה שנבחרה.

מידע על הפעילות
משך הפעילות: עד 4 שעות בימים: א' - ה'
דמי השתתפות: 25 ש"ח לכל שעת הדרכה
לבחירתכם הדרכה בשפות עברית וערבית
ההדרכה בתאום מראש בלבד.

טפסים וקישורים

אולי תתעניינו גם ב...

חינוך אזרחי
מערכת החינוך בישראל חרתה על דגלה הנחלת ערכים לאומיים-חברתיים של סובלנות, התחשבות בזולת וכבוד לאחר ולשונה, מניעת גזענות ושמירה על זכויות האדם. המטה לחינוך אזר...
חיים משותפים
משרד החינוך מקדם ומעודד מפגש בין קבוצות בחברה הישראלית. המטה לחינוך אזרחי וחיים משותפים מסייע לקיום מפגשים בליווי תוכני ומקצועי של צוות ההדרכה המחוזי והארצי....
ימי לוח
ימי לוח אזרחיים המצוינים במערכת החינוך על פי חוזר מנכ"ל נועדו ליצור הזדמנות לעיסוק חינוכי בטיפוח סובלנות, הגברת מודעות לזכויות האדם ומיגור תופעות גזעניות. א...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.