החלק המעשי (ביוחקר ומעבדה)
הנחיות בטיחות למעבדה ולעבודת החקר המעשית במדור "תכניות לימוד למתמחים"
מותר לתת לתלמידים לבצע ניסוי בית בהתאם להנחיות בקובץ זה.
לא. הקובץ מיועד למורים.
ככלל אין להעביר לתלמידים רשימה של נושאים לבחירת נושא מרשימת "מכולת", שכן המטרה היא לעורר את הסקרנות והעצמאות.
יש לפנות לצוות ההדרכה על פי המידע בקובץ "צרו קשר ביולוגי".
יש להזין ציונים בשילובית.
שימו לב- המורה צריך להיות משובץ במערכת כבוחן הערכה חלופית. לפרטים נוספים ושיבוץ במערכת פנו לרכז הבגרויות בבית הספר.
חשוב שמנהל בית הספר יפנה לרשות להקצאת לבורנט. האחריות לבגרות התלמידים היא של המנהלים והרשות. על המנהלים להפעיל לחץ על הרשות, ואולי להיעזר בהורים. בינתיים - ניתן לבצע ניסויי ביוחקר ללא לבורנט, ניתן לבצע ניסויים בבית. אפשר לתרגל מעבדות יבשות המפורטות באתר מעבדות בר אילן. יש לבדוק אפשרות לשכור שירותי מעבדה של בית ספר אחר או אשכול פיס.
בהתאם לחוזר מנכ"ל מותר להכניס למעבדה עד 20 תלמידים. בכיתות שגודלן עד 24 תלמידים מותר עד 24.
יש להקפיד שכן אם חלילה יקרה משהו לתלמיד ויהיו בכיתה יותר תלמידים מהמותר, המורה חשוף לתביעה כי פעל בניגוד לחוזר מנכ"ל הנחיות בטיחות במעבדה. גם המנהל חשוף לתביעה.
השתלמויות
למורים חדשים מומלץ להצטרף להשתלמות ביוחקר מתחילים ולקהילת מורים חדשים. למורים ותיקים, וגם לחדשים, מומלץ להצטרף לאחת מקהילות המורים ולהשתלמויות נוספות, שמפורסמות באתר המפמ"ר במדור פיתוח מקצועי ב"שולחן מפמ"ר ביולוגיה".
שאלות מנהליות
התייחסות לגמול ביוחקר ניתן למצוא ביומן ארגון המורים סעיף 7 -המתייחס לביוטופ שהוא שווה ערך לביוחקר
על פי מסמך גמולי הכנה לבגרות ביומן הארגון - על הגשת השאלונים הנ"ל יש לקבל גמול של 3.5 ש"ש ו 2%.
יש לחלק את הגמול בהתאם למשקל היחסי של כל שאלון (55 מתוך 70 ו- 15 מתוך 70):
השאלון העיוני מזכה ב 0.786 מהערכים הנ"ל ואילו שאלון המעבדה ב 0.214.
ובחישוב לגמולים ואחוזים:
מעבדה - 0.75 ש"ש, 0.43%
עיוני - 2.75 ש"ש, 1.57%.
בסך הכל 15 ש"ש לתלמיד. השעות מתחלקות בין השנים בהן לומדים במגמה (י'-י"ב או י"א-י"ב), ובהתאם לשנה בה ניגשים לכל שאלון. יש לציין שבכתות גדולות מ 24 תלמידים יש לחלק את התלמידים בשעות המעבדה. למשל אם מוקצות 5 ש"ש בשנה מסויימת, מתוכן שעתיים הן שעות מעבדה לחלקים המעשיים. המורה ילמד 3 ש"ש חומר עיוני לכלל הכיתה, ופעמיים 2 ש"ש של מעבדה, לחצי כיתה בכל פעם. כלומר כל תלמיד ילמד 5 ש"ש, אך המורה יעבוד (ויתוגמל) 7 ש"ש.
בחוזר מפמ"ר תשפ"ג, סעיף ג 4 את החוזר ניתן למצוא ב"שולחן מפמ"ר ביולוגיה ". וגם במדור "בחינות בגרות".
הקלות קורונה תשפ"ג
כן. קיימות הקלות מסוימות. פרטים נוספים במיקוד תשפ"ג המופיע במדור "תכניות לימוד למתמחים"
עדיין אין תשובה רשמית. ככל הנראה תישאר ההקלה של ארבע שאלות בחלק ב'.
לקראת פורים, אולי קודם.
המיקוד רלוונטי רק לתלמידים שנבחנים השנה. המיקוד יצטמצם ואולי אף יבוטל בהתאם לשנה שנעבור. הודעה לגבי מיקוד תשפ"ד, באם יהיה, תפורסם לקראת סיום שנה"ל תשפ"ג.