אזור הגלעין של מדינה הוא אזור צפוף אוכלוסין, שבו מתרכזת עיקר הפעילות הכלכלית, הפוליטית והתרבותית של המדינה. אזורי השוליים המרוחקים מהגלעין (הפריפריה) לעומת זאת הם דלילי אוכלוסין והיקף הפעילות הכלכלית והתרבותית המתרחשת בהם הוא קטן. מרכזו של הגלעין הוא בדרך כלל בעיר הבירה או בעיר הגדולה במדינה.
במדינת ישראל - אזור תל אביב והערים שסביבו הוא אזור הגלעין של המדינה, ואילו הגליל והנגב הם אזורי השוליים.
מטרופולין ירושלים ומטרופולין תל אביב מוגדרים כאזורים מרכזיים מאוד כלומר, התושבים המתגוררים בהם קרובים לשווקים, למקומות תעסוקה ולשירותי בריאות, לפעילויות כמו עבודה, לימודים, קניות ופנאי. (על פי דוח פני החברה 2019, למ"ס)
מאפייני אזור הגלעין
באזור הגלעין מצויים בדרך כלל משרדי הממשלה וההחלטות שמתקבלות בו משפיעות על הנעשה בשאר חלקי המדינה. בדרך כלל הערים הגדולות של המדינה מרוכזות בגלעין או סביבו ומשכך הוא מהווה מוקד משיכה תרבותי וחברתי. הגלעין גם האזור הנגיש ביותר במדינה - קל יחסית להגיע אליו מכל מקום במדינה באמצעות תחבורה מתקדמת (קווי אוטובוס, רכבות), תחבורה אווירית ולעתים גם באמצעות תחבורה ימית. תושבי הגלעין מקבלים שירותים מגוונים ואיכותיים בתחומי הבריאות, החינוך, הבנקאות הביטוח ועוד.
בגלל הביקוש הרב למגורים ולעסקים באזור הגלעין - מחירי הקרקע גבוהים בו והפיתוח הוא בקצב מהיר הרבה יותר ביחס לזה שבאזורי השוליים.
מאפייני אזורי השוליים
אזורי השוליים הם רחבים ומשתרעים על פני מרבית שטח המדינה. הם ברובם בעלי אופי כפרי, נמצא בהם עיסוק בחקלאות ופחות בתעשייה ובשירותים מתקדמים. מגוון השירותים באזורי השוליים קטן מזה שבאזור הגלעין ולעתים גם רמת השירותים נמוכה יותר. גם מערכת הכבישים והתחבורה הציבורית באזורי השוליים מפותחת הרבה פחות מזו שבאזור הגלעין. מאידך, מאחר שהביקוש לקרקעות באזורי השוליים נמוך- ההיצע גדול והמחירים נמוכים. טווח האפשרויות התעסוקתיות שמזמנים אזורי השוליים לתושביהם קטן בהשוואה לזה שבאזור הגלעין.
לאזורי השוליים השפעה פוליטית מועטה יותר מזו שיש לאזור הגלעין.
למרות כל זאת, איכות החיים של התושבים באזורי השוליים עשויה להיות בחלק מהמקרים גבוהה מזו של התושבים באזור הגלעין.