דלג אל

גבולות ישראל (חט"ב)

גבולות ישראל

מדינת ישראל גובלת בארבע מדינות: סוריה, לבנון, ירדן ומצרים.
עוד בגבולותיה: רצועת עזה שבשלטון חמאס ואזור יהודה ושומרון שבו צה"ל האציל סמכויות שלטוניות מסוימות לרשות הפלסטינית.

לישראל גם שלושה גבולות ימיים: ים התיכון, ים המלח וים סוף. לגבול המים הטריטוריאליים ולגבול המים הכלכליים של ישראל נודעת חשיבות רבה.
מדינת ישראל לא הכריזה רשמית על גבולותיה עם הקמתה. גבולותיה נקבעו בהדרגה בתהליך שהחל בהסכם סייקס-פיקו (שנחתם בין המעצמות ששלטו באזור במהלך 30 השנים שקדמו להכרזת המדינה) ונמשך בכתב המנדט ובתוכנית החלוקה.
בשנת 1949 בתום מלחמת העצמאות נחתמו הסכמי שביתת הנשק ונקבע קו שביתת הנשק של מדינת ישראל עם מצרים, ירדן, סוריה ולבנון.

קו הגבול כונה 'הקו הירוק'. על התוואי הוחלט בעיקר משיקולים צבאיים, ואחר כך נעשו בו שינויים קלים. גבולותיה אלו של מדינת ישראל השתנו בשנת 1967, עם תום מלחמת ששת הימים במהלכה כבשה ישראל את הגדה המערבית מירדן עד נהר הירדן, את רמת הגולן מסוריה ואת רצועת עזה ואת חצי האי סיני ממצרים. תוואי הגבול החדש של מדינת ישראל אחרי מלחמת ששת הימים כונה 'הקו הסגול'.

בשנת 1979 נחתם הסכם שלום בין ישראל למצרים במסגרתו הסכימה ישראל להחזיר למצרים את השליטה בחצי האי סיני. נסיגת ישראל מחצי האי סיני נעשתה בהדרגה והסתיימה סופית בשנת 1982.

הסכם השלום בין ישראל לירדן הביא לייצוג קו הגבול ביניהן מתוך הסכמה על שינויים זעירים בו.
רמת הגולן סופחה לישראל והיא בלב המחלוקת בין סוריה לישראל על גבולן המשותף.
בין ישראל ללבנון יש כמעט הסכמה למעט שטח קטן של חווֹת שַׁבְּעָא.

מדינת ישראל והרשות הפלסטינית טרם הגיעו לעמק השווה על הגבולות ביניהן.

 

הסכם הגבול הימי בין ישראל ללבנון והשפעתו על הגז
בין ישראל ולבנון אין גבול יבשתי מוסכם. הקו היחיד שקיים הוא הקו הכחול שנקבע בשנת 2000 ע"י האו"ם לאחר יציאת צה"ל מדרום לבנון ונחשב כקו גבול זמני. קו גבול יבשתי בדר"כ משפיע על מוצאו וכיוונו של הגבול הימי בין המדינות.
ממשלת ישראל אישרה ב 24.10.22 את הסכם הגבול הימי, שבמסגרתו הושג הסכם לגבי חלוקת הגז בין ישראל ללבנון. ההסכם על הגבול הימי סיים מחלוקת ארוכת שנים על שטח ימי בגודל של כ-880 קמ"ר.
החל משנת 2009 התגלו מספר מאגרי גז גדולים לאורך חופי ישראל, אשר העידו על היתכנות של מאגרי גז נוספים. מאגרי הגז של ישראל כיום הם: תמר, תמר דרום, כריש, תנין ולוויתן.
באזור המחלוקת נמצא אזור עם פוטנציאל לקיומו של מאגר גז.
על פי קו הגבול הימי שהוסכם, רוב שטח המאגר נמצא באזור הכלכלי הבלעדי של לבנון והיא מקבלת את הזכויות לפתח אותו. בשטח הכלכלי בלעדי של ישראל נמצא חלק קטן מהמאגר והיא תקבל פיצוי מרווחי המאגר הפונטציאלי.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
חזרה לראש הדף

יחידות הוראה מתוקשבות

גבולות ישראל
גבולות ישראל
תחומי דעת: גאוגרפיה - אדם וסביבה

היחידה מורכבת משלושה שיעורים העוסקים בגבולות ישראל.
השיעור הראשון עוסק בהיכרות בסיסית עם גבולות ישראל, בירור הסוגיה מהו גבול ואם הוא נחוץ, היכרות עם סוגי הגבולות של ישראל והמאפיינים שלהם.
השיעור השני מציג מגוון אירועים היסטוריים, ובהם מלחמות והסכמי שלום והשפעתם על התוואי של גבולות ישראל.
השיעור השלישי מציג סוגיות שונות הנוגעות לגבולות ישראל כיום ומציע מבט אל העתיד של גבולות ישראל.

حدود اسرائيل (الصف التاسع)
حدود اسرائيل (الصف التاسع)
مجالات المعرفة: جغرافيا الإنسان والبيئة

تتكون الوحدة من ثلاث دروس تتعامل مع حدود إسرائيل.
يتناول الدرس الأول معرفة حدود إسرائيل، وتوضيح مسألة ماهية الحدود وهل هي ضرورية، ومعرفة أنواع حدود إسرائيل وميزاتها.
الدرس الثاني يعرض مجموعة متنوعة من الأحداث التاريخية، بما في ذلك الحروب واتفاقيات السلام، وتأثيرها على مسار حدود إسرائيل.
الدرس الثالث يعرض قضايا مختلفة تتعلق بحدود إسرائيل اليوم، ويقدم نظرة مستقبلية لحدود إسرائيل.

חזרה לראש הדף

25 שנים להסכם השלום עם ירדן

גבולות ישראל - תחנות בזמן

לרגל ציון 25 שנים להסכם השלום שנחתם בין ישראל לבין ממלכת ירדן ב-26 באוקטובר 1994, יצר איתמר בנית, מורה לפיזיקה ורכז פדגוגי בקריית החינוך ע"ש יצחק רבין במזכרת בתיה, אתר המרכז תחתיו את כל המידע וחומרי ההוראה בנושא: ההסכמים וההצהרות המדיניות, נאומי ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל, סרטונים, כתבות ותמונות.

כן כולל האתר מגוון יחידות לימוד ופעילויות לתלמידים: מערכי שיעור שיעור שפותחו על ידי הספריה הלאומית ועל ידי אגף של"ח וידיעת הארץ במשרד החינוך, שיעור שהכין  איתמר בנית עצמו המבוסס כל כולו על כותרות עיתנים מאותה תקופה, ומצגת לימוד מפורטת שהכין רן פיינשטיין, מורה לאזרחות, בנושא גבולות ישראל ואופן היווצרותם על ציר הזמן. 

חזרה לראש הדף

גבולות ישראל - תחנות בזמן

גבולות ישראל - תחנות בזמן

פעילות של המורה נטע ששון, תיכון בגין ראש העין

באמצעות הכלי הדיגיטלי roojoom יצרה נטע מסלול תוכן דיגיטלי הכולל תחנות שונות בעיצוב גבולותיה של מדינת ישראל משנת 1947 ועד היום: תכנית החלוקה, מלחמת העצמאות, מלחמת ששת הימים, מלחמת יום כיפור, הסכם השלום עם מצרים, חוק ירושלים וחוק רמת הגולן, הסכמי אוסלו ועוד. מסלול התוכן, המותאם לפרק א בספר הלימוד "ישראל", כולל גם מושגים בסיסיים בנושא גבולות ישראל, התייחסות לגבולות ההבטחה, לגבולות המנדט הבריטי ולעניינים נוספים שהשפיעו על עיצוב גבולותיה של מדינת ישראל. 

כל תחנה במסלול התוכן שיצרה נטע מובילה לעולם תוכן שלם בפני עצמו: מפות, איורים, קטעי מידע, כתבות מרחבי הרשת, סרטונים, תמונות ועוד. הניווט בין התחנות הוא נוח ופשוט (באמצעות חץ למעלה/למטה) והוא מזמן למידה חווייתית וחיבור של לימודי הגאוגרפיה לאירועים היסטוריים ואקטואליים בדרך כייפית ומהנה.

  • לפעילות
  • roojoom - כלי דיגיטלי חינמי המאפשר ליצור מסלול תוכן מקוון מבוסס קישורים. תחנות התוכן יכולות להיות ממוקמות על פי סדר כרונולוגי או תוכני והן יכולות להיות גם קישור לאתר, טקסט, קבצי PDF או תמונות. 
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

הים והחוף בישראל
מישור החוף הוא יחידת נוף המשלבת מישור וחוף ים. באזור זה הקרקעות פוריות, האקלים ממוזג והטמפרטורות נוחות, משכך הוא נוח לפיתוח ולהתיישבות. המפלס הגבוה של מי תהו...
מוביל המים הארצי
"המוביל הארצי" הוקם כדי לתת מענה לבעיית המחסור במים באזורים שונים במדינה ולהתגבר על מגבלות שנובעות מתנאים השוררים בישראל: כמו קרבה למדבר, פערים גדולים בתפרוס...
מיומנויות מפה ואטלס
בתחום הדעת גאוגרפיה אדם וסביבה נתמקד בהיכרות עם מבנה האטלס, סוגי המפות השונות, ומיומנויות רבות כגון עבודה עם רשת הקואורדינטות, זיהוי יחידות נוף, מאפיינים פיז...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.