דלג אל

העשרה - מניעת אובדן מזון

אובדן מזון

היקף הבעיה

תוכנית הסביבה של האו"ם (2021) מצאה כי בזבוז מזון מהווה אתגר בכל המדינות בכל רמות הפיתוח הכלכלי. ההערכה היא שבעולם יש 931 מיליון טון של פסולת מזון (כ-121 ק"ג לנפש) בשלושה מגזרים: 61% ממשקי בית, 26% משירותי מזון ו-13% מהקמעונאות. אובדן מזון ובזבוז הוא חלק עיקרי מהשפעת החקלאות על שינויי האקלים (היא מסתכמת ב-3.3 מיליארד טון של פליטת CO2 מדי שנה) ונושאים סביבתיים אחרים.


אובדן מזון בישראל

סך היקף אובדן המזון בישראל בשנת 2020 עמד על 2.5 מיליון טונות. השווי של אותו מזון שנזרק לפח מוערך ב-19.1 מיליון שקלים, עוד עולה מהנתונים כי מתוך סך המזון האבוד כמחצית (1.1 מיליון טונות) ממנו הוא מזון בר הצלה הראוי למאכל, בשווי של כ- 6.4 מיליארד שקלים בשנה, וראוי לשמש להזנת אוכלוסיות נזקקות הנמצאות באי-ביטחון תזונתי. הצלת מזון אבוד עשויה לחסוך למשק הישראלי מים, חשמל דלק ושימוש במשאבי קרקע רבים (הדו"ח הלאומי השישי לאובדן והצלת מזון לשנת 2020 של "לקט ישראל")


החשיבות של הצלת מזון אבוד נובעת משלושה יתרונות מרכזיים:

1. יתרון כלכלי - הצלת מזון משמעה הפיכת פסולת שערכה אפסי או שלילי למוצר בעל ערך כלכלי המועבר לצריכת האוכלוסיות המוחלשות, ללא צורך בהשקעת תשומות ייצור נוספות. עלות ההצלה הינה נמוכה מעלות הייצור והשינוע. יחד עם העובדה כי מזון מוצל הינו בעל ערך תזונתי מלא, מביאים לכך שהצלת מזון תורמת להגדלת התוצר והפריון במשק.
2. יתרון חברתי - עלויות אובדן המזון, לכל אורך שרשרת הערך של גידול וייצור המזון, מערך השיווק ההפצה והצריכה, מתגלגלים לכיסו של הצרכן ומשפיעים על יוקר המחיה בישראל. ולכן, הצלת מזון תורמת להקטנת פערים בחברה ולהקטנת יוקר המחיה. כמו כן, הצלת המזון תורמת לצמצום אי-הביטחון התזונתי של השכבות המוחלשות.
3. יתרון סביבתי - רבים מהמשאבים בהם עושה שימוש תעשיית המזון, אינם מתחדשים והשימוש במשאבים אלו הוא בעל השפעה על המים, הקרקע, האוויר והמגוון הביולוגי בעולם. בנוסף, החקלאות גורמת לזיהום אוויר, כתוצאה מצריכת אנרגיה ודלקים.
ההשפעה הסביבתית של אובדן מזון נגרמת גם כתוצאה מהתמודדות עם פסולת המזון לאחר שנזרק. הטמנת הפסולת במטמנות גורמת לשינויי אקלים בשל פליטת גז מתאן כתוצאה מפירוק הפסולת האורגנית, וכן מביאה לפגיעה בקרקעות. כשליש מהרכב הפסולת הביתית הינו פסולת אורגנית שמקורה במזון. לפיכך, פסולת זו מגדילה את היקף הפסולת הנדרש לטיפול וכן משפיעה על איכותם של החומרים הניתנים למיחזור מתוך כלל החומרים המצויים בפסולת הביתית. הצלת המזון מביאה לניצול מירבי של המשאבים שכבר הושקעו בייצור המזון וכן מונעת שימוש במשאבי סביבה ואחרים נוספים.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

סביבה וקיימות
לכל אחד מאיתנו יכולת להשפיע ולתרום למען שמירה על הסביבה. ניהול נכון של פסולת, חיסכון במים, שמירה על הנחלים ואפילו הבערת מדורה בל"ג בעומר תוך שמירה על הכללים ...
מישור החוף והשפלה
מישור החוף של ארץ ישראל הוא יחידת נוף המשלבת מישור וחוף ים. ממזרח לו גבעות השפלה ושדרת ההר ובמערבו הים התיכון מגבול הלבנון בצפון ועד לחופי סיני בדרום. אף שמא...
מפות מקוונות
מפה מקוונת היא מפה המוצגת על צג המחשב ומשלבת מספר אמצעים טכנולוגיים שפועלים בו-זמנית: מאגר מידע גאוגרפי; תקשורת שמקשרת את מאגר המידע אל המחשב; תוכנה שהופכת א...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.