ציר מוביל: מסיפורי קהילות לפסיפס ישראלי
רעיון מרכזי: קהילות יהודיות מארצות שונות עלו לארץ ישראל מתוך תחושת שייכות וזהות לאומית, והתיישבו במרחבים מגוונים ובכך מימשו את הרעיון הציוני הלכה למעשה.
הידע הנדרש בנושא הנלמד:
- אומנות וספרות (פיוטים שירה כלי קודש)
- דמויות מופת בקהילה - חכמים ומנהיגים מקהילות הים התיכון (רמב"ם במצרים, רבי יהודה הלוי בספרד, הרמח"ל (רבי משה חיים לוצאטו) באיטליה
קהילות יהודיות רבות ששכנו בארצות אגן הים התיכון עלו לישראל מתוך תחושת שייכות עמוקה וזהות לאומית. נצא למסע היכרות עם הפסיפס האנושי והתרבותי העשיר של קהילות אלו, שתרמו תרומה גדולה לעיצוב דמותה של החברה הישראלית.
הלימוד יתמקד במרקם חייהן הייחודי של הקהילות בארצות מוצאן סביב הים התיכון. נכיר את הנופים, האקלים, מקורות הפרנסה ואופי ההתיישבות שאפיינו אותן, וזאת כדי להבין את הרקע המגוון והעשיר שממנו הגיעו העולים מקהילות אילו.
נעסוק בסוגיות ערכיות הנוגעות למורשת ולתרבות. נבחן את תרומתן הגדולה של קהילות אגן הים התיכון לתרבות הישראלית, ונדון באתגר המרכזי העומד בפנינו: כיצד ניתן לבנות ולטפח זהות ישראלית משותפת, תוך מתן כבוד ושמירה על הייחוד והעושר התרבותי של כל קהילה וקהילה.