דלג אל

פסח עברי

פסח עברי

ההגדה של פסח טומנת בחובה שלל ענייני לשון. לדוגמה, בהגדה נאמר: "כנגד ארבעה בנים דיברה תורה: אחד חכם, אחד רשע ואחד תם ואחד שאינו יודע לשאול. את פתח לו שנאמר: והגדת לבנך ביום ההוא לאמור בעבור זה עשה הקב"ה לי בצאתי ממצרים".
נשאלת השאלה מדוע נכתב בהגדה כינוי הנקבה "את" ולא כינוי הזכר "אתה", הרי הפועל פתח הוא בזכר?
הכינוי "את" שהוא כינוי המציין נקבה מופיע למעשה בהגדה במשמעות שונה. הוא רומז כי הפסוק מהתנ"ך המופיע בהגדה אין בכוחו לתאר את כל מה שעבר על אבותינו בעבדות במצרים. ולכן על ההורה להסביר וללמד את בניו ובנותיו את כל אשר אירע לעם ישראל במצרים מא' ועד ת'. המילית "את" מציינת אפוא ראשי תיבות. על ההורה לפתוח ולהסביר לילדיו את קורות עם ישראל בארץ מצרים מתחילתם ועד סופם. (על פי הספר "במעגלי החיים")

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

העברית מחבקת את יום המשפחה
חותן או חם? בעלי או אישי? ומה מקורה של המילה "נין"? לשפה העברית מילים רבות המתארות את בני המשפחה. במיוחד לכבוד יום המשפחה ליקטנו בעבורכם חידודים לשוניים הנוג...
ט"ו בשבט נוטע שורשים בשפה העברית
מה ההבדל בין הפעלים נטע, שתל וזרע? מהן המשמעויות השונות של המילה "פרי" בשפתינו? ומהו סיפורו של הביטוי "נתלה באילן גבוה"? כל זאת ועוד מבחר פעילויות בדף מיוחד ...
פורים בראי השפה העברית
פורים שמח ומבדח בראי השפה העברית, מגוון פעילויות מעניינות ומיוחדות לרגל החג
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.