דלג אל

יום דרווין הבין-לאומי, 12.2

יום דרווין הבין-לאומי, 12.2

מוסדות אקדמיים רבים בארץ ובעולם מציינים את יום דרווין הבין-לאומי ביום הולדתו של צ'ארלס דרווין, 12 בפברואר (1809). מסורת זו החלה בשנת 2009 במלאת מאתיים שנה להולדת דרווין.

בשנת 1859 פרסם דרווין את ספרו "מוצא המינים" בו פרש את יסודות תורת האבולוציה, תאוריה מהפכנית שהגה לראשונה במהלך מסעו בספינת 'הביגל' לאיי גלפאגוס ופיתח במהלך שנים של תצפיות ומחקר.

מדוע לג'ירפות יש צוואר ארוך? מדוע נכחדו הדינוזאורים מהעולם וכיצד התפתח האדם לאורך ההיסטוריה? לכל אלו נתן דרווין תשובות בהתאם לעקרונות מוצא המינים ו'הברירה הטבעית'.

תורת האבולוציה הרעידה אמות סיפיה של האנושות ושינתה את פני המדע בכללותו. היא הגדירה כללים בסיסיים חדשים בנוגע לתפיסתו של האדם את עצמו ואת כל מה שמסביבו.

דרווין המתין 12 שנים נוספות עד שהעז לפרסם, בשנת 1871, את ספרו השני "מוצא האדם", בו כתב במפורש כי מוצא האדם והקוף הוא מאב קדמון אחד ופירט כיצד התפתחו הכלים והשפה האנושיים.

מצדדי גישתו של דרווין רואים בתורתו תאוריה מדעית המסבירה היטב את המציאות, ומגובה בעדויות הן מן המאובנים והן מהשוואת דנ"א בין בני אדם לקופים, ואילו מתנגדיה, המונעים לרוב ממניעים דתיים מוצאים בה דברים לא הגיוניים וסתירה של כתבי הקודש.

חזרה לראש הדף

היכרות עם צ'ארלס דרווין

השמעתם על הצבה בת 176 השנה?
שמה הארייט, והיא חיה עד לפני שנתיים בגן חיות באוסטרליה, עד שמתה. יש הטוענים שאת הארייט הביא המדען וחוקר הטבע, צ'ארלס דרווין, מאיי הַגָּלָפָּגוֹס, כשהייתה צבה קטנה, בת 5 שנים בלבד!

אז מי היה צ'ארלס דרווין? איזו תיאוריה הגה שחוללה מהפכה בעולם המדע?

  • היכנסו וגלו על דרווין הילד ועל דרווין חוקר הטבע, המדען והממציא.
    גלים פרו, נדרשת הזדהות משרד החינוך

חזרה לראש הדף

"מה קרה בגטקה?" - אקדמי+

"מה קרה בגטקה?" - אקדמי+

קהל יעד: כיתות ח-יב
אורך הסרט: שעה ארבעים וחמש
תקציר הסרט:
מלחמתו של בחור צעיר בעל מום מולד, להצטרף כאסטרונאוט לנאס"א, על רקע עולם עתידני שבו ההנדסה הגנטית הפכה לנחלת הכלל ודחקה אל השוליים את האנשים "הרגילים". כהוכחה לכך שהנדסה טבעית עדין יכולה להגיע להישגים מרשימים.

חזרה לראש הדף

עידן הקרח (מדובב) - אקדמי+

עידן הקרח (מדובב) - אקדמי+

קהל יעד: כיתה א ומעלה
אורך הסרט: שעה ורבע
תקציר הסרט:
לפני עשרים אלף שנה, בתחילתו של עידן הקרח, מביא הגורל 3 יצורים לגמרי לא מתאימים להתאחד להרפתקה של חייהם. סיד, "עצלן" מצחיק וקשקשן, מנפרד – ממותה שעיר ומדוכדך, ודייגו – נמר מרושע בעל ניבים חדים, חוברים יחד בחוסר רצון כדי להשיב תינוק אדם שאבד לאביו משבט האדם הקדמון. לפני שמסעם המופלא מגיע לסופו, עוברת השלישייה הבלתי אפשרית הזו דרך מלכודת לבה, מנהרות קרח מסוכנות ואף פוגשת בסנאי פרה היסטורי בשם סקראט שמנסה נואשות לקבור את הבלוט שלו.

  • לצפייה בסרט (נדרשת הזדהות משרד החינוך)
  • עידן הקרח – הסתגלות והישרדות (כיתות ד-ו) מערך שיעור בעקבות צפייה. השיעור עוסק בנושאים הבאים: השינויים שחלו בכדור הארץ במהלך ההיסטוריה, תנאי המחייה על פני כדור הארץ בעת עידן הקרח האחרון, השפעת שינויי האקלים על החיים על פני כדור הארץ, יחסים בין בעלי חיים שונים במארג ושרשרת המזון, הדרכים בהן בעלי חיים מגנים על עצמם מפני הכחדה, הדרכים בהן בעלי חיים הסתגלו והתאימו את עצמם לסביבתם (אדפטציה) לאורך תקופות ארוכות בהיסטוריה של כדור הארץ.
חזרה לראש הדף

ציטוטים נבחרים של דרווין

  • "בורות מולידה ביטחון עצמי לעיתים תכופות יותר מאשר ידע"
  • "לא קיים הבדל בסיסי בין האדם לבין בעלי החיים העילאיים ביכולת המנטלית שלהם"
  • "בכל יום ויום ובכל שעה ובכל חלקי-תבל בוחן הבירור הטבעי את השינויים הקלים ביותר, פוסל את הגרועים ומצרף את הטובים"
  • "מפני שמספר הנולדים גדול הוא מן המספר שיכול למצוא מחיה, אין מפלט ממלחמת קיום בשום מקום, מלחמת יחיד בחברו בן מינו, או ביחידים שאינם בני מינו..."
  • "האדם בעל כל תכונותיו הנאצלות... עדיין נושא בגופו את חותמו הבלתי-מחושב של מוצאו הנמוך"

 

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

שרה אהרנסון
מראשי ניל"י – נצח ישראל לא ישקר – רשת ריגול יהודית שפעלה בימי מלחמת העולם הראשונה למען הבריטים תחת השלטון הטורקי בארץ ישראל. מטרתה הייתה לקדם הקמתה של ריבונו...
השיעור הגדול ביותר בעולם
השיעור הגדול בעולם, הוא שיעור המתרחש בו זמנית במדינות שונות ורבות בעולם, על מנת להעלות את המודעות של אוכלוסיית העולם ומנהיגיו ליעדים הגלובליים
השבוע הלאומי לגלישה בטוחה ברשת "מתחברים על בטוח בשגרה ובחירום", כה-כט בשבט תשפ"ד, 8-4 בפברואר 2024
השבוע הלאומי לגלישה בטוחה ברשת "מתחברים על בטוח בשגרה ובחירום", יתקיים בימים ראשון עד חמישי, כה-כט בשבט תשפ"ד, 8-4 בפברואר 2024
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.