דלג אל

שרה אהרנסון

שרה אהרנסון

מרגלת מנהיגת מחתרת ניל"י

שרה אהרנסון נולדה בזיכרון יעקב להורים שהיגרו מרומניה בשנת 1882 והיו ממייסדי המושבה. שרה הייתה הבת החמישית במשפחת בת שישה ילדים. היא למדה בבית הספר במושבה ואחר כך רכשה בכוחות עצמה את השפות צרפתית וגרמנית. כמו כן שלטה ביידיש, בטורקית ובערבית. שרה למדה אגרונומיה ובוטניקה וסייעה לאהרן אחיה בחווה האגרונומית שהקים בעתלית. באביב 1914 נישאה בעתלית לחיים אברהם, סוחר יהודי אמיד שמוצאו בבולגריה. בני הזוג התגוררו בקושטא שבטורקיה. ואולם נישואיהם לא עלו יפה, ושרה החליטה לשוב לבית הוריה בזיכרון יעקב.

ב-25 בנובמבר 1915 יצאה שרה מטורקיה אל ארץ ישראל. הימים היו ימי מלחמת העולם הראשונה והורגשה תנועת הגייסות הטורקיים. באותה עת גורשו המוני ארמנים בידי הטורקים, ושרה אף הייתה עדה לרצח עם שעשו הטורקים בארמנים. המראות הקשים שנחשפה אליהם גרמו לה להזדהות עם הבריטים, אויביה של האימפריה העות'מאנית. שרה הצטרפה לארגון המחתרת ניל"י (נצח ישראל לא ישקר) שהקימו אחִיה אהרן וחברם אבשלום פיינברג. הארגון פעל לסייע לבריטים לכבוש את ארץ ישראל מידי הטורקים והיה לארגון הריגול הגדול ביותר במזרח התיכון למען בריטניה. שרה גם פיקחה על העברת זהב שנתרם בארצות הברית אל היישוב היהודי שסבל מחרפת רעב. בסתיו 1917 נחתה אחת מיוני הדואר ששלחה שרה עם מסר לבריטים בחצר ביתו בקיסריה של אחמד בק, מושל הסביבה שמינו הטורקים. בתוך כך נתפס נעמן בלקינד מחברי ארגון ניל"י, נפוצו שמועות והטורקים החלו לחשוד בקיומה של רשת ריגול יהודית. שרה סירבה להימלט מארץ ישראל דרך הים, כעצת הבריטים, ונשארה בזיכרון יעקב.

בערב סוכות תרע"ח (אוקטובר 1917) פשטו הטורקים על המושבה ותפסו את שרה אהרנסון ואת כל חברי ניל"י ובהם גם את אביה ואחיה. רק יוסף לישנסקי הצליח להימלט. הטורקים עינו את שרה עינויים קשים אך לא הצליחו להוציא מפיה דבר. לבסוף התקבלה הוראה להעבירה לנצרת, ככל הנראה בדרך לתלייתה בדמשק. שרה ביקשה להיכנס למקלחת להתארגן, שם ניסתה לשלוח יד בנפשה בעזרת אקדח שהוטמן במשקוף ונפצעה אנושות. ד"ר הלל יפה הוזעק לטפל בה, ובהיותה בהכרה ביקשה ממנו שיזרז את מותה. שרה אהרנסון מתה כעבור שלושה ימים והובאה לקבורה בבית הקברות בזיכרון יעקב לצד קברה של אמהּ מלכה. על המצבה נחרט שמה: שרה. הבית בזיכרון יעקב שבו התגוררה וניסתה לשלוח יד בנפשה היה למוזיאון המנציח את חייה ומספר את תולדות בני משפחתה וחברי מחתרת ניל"י.

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

שבוע העליות במערכת החינוך, 29.10 - 3.11, י"ד-י"ט בחשוון תשפ"ד
לכבוד שבוע העולים והעליות אספנו עבורכם מקבץ פעילויות בתחומי הדעת השונים
יום כדור הארץ 22.4
יום כדור הארץ, המצוין ב-22 באפריל, הוכרז באו"ם ב-2009, כיום בינלאומי, המציין מודעות להגנת הסביבה של כדור הארץ.
יום להנצחת זאב ז'בוטינסקי במערכת החינוך, 5.1.2023, י"ב בטבת
בי"ב בטבת התשפ"ג (5.1.2023) יצוין במערכת החינוך יום להנצחת זכרו של המנהיג ואיש הרוח, זאב ז'בוטינסקי. השנה יעמוד יום זה בסימן 140 שנה להולדתו של ז'בוטינסקי ו־...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.