דלג אל

יום הפאי הבין-לאומי, 14.3, כ"א באדר

יום הפאי הבין-לאומי, 14.3

פאי π היא אות יוונית אשר מייצגת מספר מסתורי ואי רציונלי המציין את היחס בין היקף מעגל לקוטרו – 3.14 בקירוב.
הפאי מסקרן מתמטיקאים ומדענים רבים ומופיע בנוסחאות מתמטיות רבות. אפשר לצפות שיופיע בנוסחאות הקשורות לשטחיהן של צורות מעגליות ולנִפחן, שכן הוא מוגדר באמצעות מעגל. ואולם לעיתים הוא מתגלה גם בתחומים שלכאורה אין קשר ישיר בינם לבין גאומטרייה או מעגלים.
המתמטיקאי הוולשי ויליאם ג'ונס היה הראשון שהשתמש באות זו בשנת 1706. אם כי יש הטוענים שהקדים אותו הצרפתי פרנסואה ויאט ב-1593.
הסמל π התקבע רק ב-1737 לאחר שאומץ בידי המתמטיקאי השוויצרי ליאונהרד אוילר.

איך זה התחיל?

מקורותיו של הפאי בבבל לפני כ-6000 שנה. עם המצאת הגלגל התגלתה התופעה המרתקת שהיחס π בין היקף המעגל לבין הקוטר שלו קבוע, כלומר זהה לכל גודל של מעגל.
לפני כ-2000 שנה המצרים הקדמונים היו הראשונים שהצליחו להגיע לערך מקורב של פאי 3 1/7.

פאי ביהדות

במקרא בספר מלכים א' (ז, כג) (מתוארך למאה השישית לפנה"ס) יש התייחסות להיקף המעגל ולפיה היחס הוא אחד לשלוש, "וַיַּעַשׂ אֶת הַיָּם מוּצָק: עֶשֶׂר בָּאַמָּה מִשְּׂפָתוֹ עַד שְׂפָתוֹ עָגֹל סָבִיב, וְחָמֵשׁ בָּאַמָּה קוֹמָתוֹ, וקוה (וְקָו) שְׁלֹשִׁים בָּאַמָּה יָסֹב אֹתוֹ סָבִיב".
במסכת סוכה (דף ז) עוסקת הגמרא בממדיה של סוכה עגולה ומביאה קירובים שונים להיקף המעגל ואורך האלכסון של ריבוע. גם בתוספות במסכת סוכה (ח, א) מתייחסים אל פאי כשווה ל-3.
עד היום מתמטיקאים ומדענים מחפשים אלגוריתמים ונוסחאות מיוחדות לחישוב פאי בעזרת המחשב. השיא שנקבע עד היום הוא טריליון ספרות אחרי הנקודה!
יום הפאי בארץ ובעולם
יום 14 במרץ נחשב בכמה מדינות יום ה-π משום במדינות אלה כותבים את התאריך: 3.14. ביום חג לא רשמי זה מתמטיקאים, פיזיקאים וחובבי מדע מכל העולם נוהגים להיפגש לחגיגות הפאי הכוללות תחרויות, משחקים, שירים ואכילת מאפי פאי.

יום זה הוא גם יום הולדתו של אלברט איינשטיין (1879) ובישראל מצוין בו יום המדע. ביום המדע מקדישים מערכת החינוך ומוסדות ממשלתיים תשומת לב מיוחדת לנושא המדע בכלל ולקידום המדע בארץ בפרט.

חזרה לראש הדף

רגע של פאי

רגע של פאי
  • יום הפַּאי (14.3) הוא יום חג למתמטיקה ולמדע בכלל והוא נחוג לכבוד הקבוע המתמטי פאי.
  • המספר פַּאי הוא היחס בין היקף המעגל לקוטרו.
  • פַּאי הוא קבוע מתמטי המופיע בנוסחאות רבות במתמטיקה.
  • 14 במרץ, יום הולדתו של אלברט איינשטיין, מצוין ברחבי העולם PI DAY בשל הדמיון של שלוש הספרות לערך פאי: 3.14.
  • החג נחוג בדרך כלל בשעה 1:59 אחר הצהריים (3.14159).
  • אנשים רבים 'משחקים' ביום זה עם המספר, שרים שירים לכבודו, אוכלים מאפה פאי, ועוד.
  • בחג נשמעות ברכות כגון 'בקירוב טוב' ו'שתזכה לספרה הבאה'.
  • בחג נוהגים לקיים גם תחרויות שינון של ספרותיו של המספר פַּאי.
חזרה לראש הדף

הרעיון שלי

הרעיון שלי

יום הפאי הבין-לאומי (כיתות ה-ט)

שרון שקלרסקי, רכזת מתמטיקה בחטיבת ביניים אורט מלטון בת ים, הכינה מצגת לכבוד יום הפאי הבין-לאומי ויום ההולדת של אלברט אינשטיין החל באותו התאריך.

הפעילויות במצגת מותאמות ללמידה והוראה היברידית וכוללות מידע, סרטונים, משחקים, הרצאות חדרי בריחה ועוד.

אולי תתעניינו גם ב...

יום האישה הבין-לאומי, 8.3, ט"ו באדר
מידי שנה בשמונה במרץ מצוין יום האישה הבין-לאומי ברחבי העולם. שלושה היבטים בפועלן של נשים נבחרו לעמוד במרכז יום זה: זיכרון הנשים שפעלו בעבר ופועלות בהווה למען...
יום ה-DNA הבין-לאומי 25.4, ה' באייר
ב-25 באפריל נחגג מידי שנה יום ה-DNA הבינלאומי. בתאריך זה ארעו שני מאורעות ראויים לציון בחקר ה-DNA:פרסום המאמר של ווטסון וקריק על פענוח מבנה ה-DNA, וההכרזה על...
שרה אהרנסון
מראשי ניל"י – נצח ישראל לא ישקר – רשת ריגול יהודית שפעלה בימי מלחמת העולם הראשונה למען הבריטים תחת השלטון הטורקי בארץ ישראל. מטרתה הייתה לקדם הקמתה של ריבונו...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.