דלג אל

אוכלוסייה ויישובים במזרח התיכון - מאפיינים ותמורות

אוכלוסייה ויישובים במזרח התיכון - מאפיינים ותמורות

המזרח התיכון, אזור רווי היסטוריה ותרבות, עובר בעשורים האחרונים תמורות משמעותיות בתחומי האוכלוסייה וההתיישבות. תוכנית הלימודים "אוכלוסייה ויישובים במזרח התיכון - מאפיינים ותמורות" מציעה מבט מעמיק ומקיף על תהליכים אלה, תוך שילוב היבטים דמוגרפיים, גיאוגרפיים, כלכליים וחברתיים.

 

בתחילת הפרק, עולם הדמוגרפיה של המזרח התיכון. הכרות עם מודל התמורה הדמוגרפית וניתוח השינויים בקצב גידול האוכלוסייה במדינות האזור. דגש מיוחד מושם על בחינת השינויים בשיעורי הפריון והגורמים המשפיעים עליהם, כגון רמת ההשכלה, מעמד האישה והתפתחויות כלכליות. כל זאת בתמודדות עם שאלות מורכבות הנוגעות להשלכות של גידול האוכלוסייה על משאבים, תשתיות וסביבה, ובכך מפתחים הבנה מעמיקה של האתגרים העומדים בפני מדינות האזור.

 

הפרק השני עוסק בתנועות אוכלוסייה במזרח התיכון. סוגי הגירה, החל מהגירה בתוך מדינות וכלה בהגירה בינלאומית. ניתוח הגורמים הכלכליים והפוליטיים המניעים תנועות אלה ובחינת השפעותיהן על החברות באזור. כולל התייחסות לתהליך הצטמצמות התרבות הנוודית, המדגים את המתח בין אורח החיים המסורתי לבין תהליכי המודרניזציה.

 

המעבר מהכפר לעיר מהווה ציר מרכזי בתוכנית. מאפייני הכפר המסורתי במזרח התיכון ותהליכי הפיתוח והמודרניזציה במרחב הכפרי, והבנה כיצד הזחילה העירונית משנה את פני הכפר תוך ניתוח ההשלכות החברתיות והסביבתיות של תהליכים אלה.

 

החלק האחרון של הפרק מתמקד בערים ובתהליכי העיור במזרח התיכון. גורמי המיקום של ערים באזור ועל השפעתם על מבנה הערים ומאפייניהן. לבחון את השילוב המעניין בין כלכלה מסורתית לכלכלה מודרנית בערי המזרח התיכון, תוך התייחסות לתופעות כמו שווקים מסורתיים לצד מרכזי היי-טק. הכרות עם מגוון העשיר של ערים באזור, החל מערי בירה ועד למרכזים דתיים, ובוחנת מגמות חדשות בתכנון עירוני, כולל הקמת ערים חדשות ומתוכננות.

 

הפרק מספק הזדמנות ייחודית להבין את המורכבות של המזרח התיכון בהקשר של תהליכי שינוי גלובליים ואזוריים, ומאירה את המתח המתמיד בין מסורת למודרניות, בין כפר לעיר, ובין תהליכים מקומיים לגלובליים. והכל באמצעות ידע עשיר וכלים אנליטיים שמאפשרים להבין טוב יותר את האתגרים והאפשרויות העומדות בפני האזור בתחומי האוכלוסייה וההתיישבות.

שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים

כיתה
נושא מרכזי
{{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
חזרה לראש הדף

תוכנית לימודים

תוכנית לימודים
  • נושא 3: אוכלוסייה ויישובים במזרח התיכון - מאפיינים ותמורות
    הנושא "אוכלוסייה ויישובים במזרח התיכון - מאפיינים ותמורות" מופיע בנושאים שונים ובהקשרים רבים ביחידת הלימוד של המזרח התיכון. הצגת תוכנית הלימודים כאן מאפשרת לקשור בין תוכני העמוד בפורטל לבין דרישת תוכנית הלימודים בנושאים המרכזיים בלבד, אך לא מן הנמנע שיש צורך לקשור את הנושא לנושאים נוספים בתוכנית הלימודים.
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

עננים
ענן הוא ריכוז טיפות מים או גבישי קרח זעירים, אשר התהוו כתוצאה מתהליך התעבותם של אדי מים שהגיעו לנקודת רוויה בנוכחות גרעיני התעבות
תהליכים גיאופוליטיים במזרח התיכון
ה"גיאופוליטיקה" עוסקת בקשר שבין תופעות גיאוגרפיות פיסיות או אנושיות לבין יחסים פוליטיים בין מדינות
סביבה וקיימות בישראל (חט"ב)
בעיות הסביבה העיקריות של ישראל הן מחסור בשטחים פתוחים בערים, זיהום הים והחופים, אובדן חול בעקבות כרייה ובנייה לאורך החופים, זיהום נחלים, הצטברות פסולת מוצקה ...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.