משאבי מים
מאגרי מים בעולם
רוב פני כדור הארץ מכוסים במים: למעלה מ-2/3 משטחו של כדור הארץ מכוסים בכ-385,1 מיליון ק"מ מעוקבים של מים. ואולם, רוב מאגרי המים בעולם לא ראויים לשימוש האדם, שכן למעלה מ-%97 ממאגרים אלו הם מי אוקיינוסים מלוחים ורק כ-%5.2 מהם הם מים באיכות טובה והראויים לשתייה ולשימושים אחרים.
לאדם זמינים "מים עיליים"- מים המצויים על פני היבשות בנהרות, באגמים ובמעיינות, ו"מי תהום"- מים שנאגרים מתחת לפני הקרקע באקוויפרים.
במהלך המאה ה-20 גדל מאוד הביקוש למים בהשוואה לקצב גידול האוכלוסייה. כמות המים שעומדת כיום לרשות האנושות יכולה לספק את כל צרכיה של אוכלוסיית העולם. כידוע, 1/6 מאוכלוסיית העולם החיה במדינות הפחות-מפותחות סובלת ממחסור קבוע במים או מנגישות מוגבלת למים או שהיא נאלצת להשתמש במים מזוהמים באיכות ירודה.
הגורמים למחסור במים
הגורמים למחסור במים נחלקים לגורמים טבעיים ולגורמים שהם מעשה ידי אדם. עם הגורמים הטבעיים ניתן למנות את תנאי האקלים (כגון פיזור בלתי אחיד של משקעים, בצורת וכיוצ"ב). עם הגורמים שהם תוצר מעשה ידי האדם ניתן למנות את העלייה בצריכת המים, את המחסור בטכנולוגיות לשאיבת מים ולהובלתם, את הגידול בשטחים בנויים שמקשים על תהליך החלחול של המים.
הגורמים העיקריים לפגיעה באיכות המים
א. שאיבת-יתר ממי התהום;
ב. שאיבת-יתר מאגמים וממאגרי המים העיליים;
ג. חדירת חומרים מזהמים.
דרכי התמודדות עם המחסור במים
קיימות מספר דרכים להתמודד עם החמסור ההולך וגובר במים ראויים:
א. הפחתת צריכת המים (חיסכון במים);
ב. הגדלת היצע המים על ידי שימוש באמצעים טכנולוגיים (תפיסת מי הגשמים והנהרות, טיהור שפכים, שימוש בקולחים ועוד);
ג. התפלת מים;
ד. מניעת זיהום מקורות המים;
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}