כמה מילים על מילים- התרומה של אוצר מילים רגשי ולא רגשי ליכולת הבנת הנקרא

חזרה למאגר
כותב המאמר:  ד"ר תמי סבג שושן
נושא: העשרת אוצר מילים, קידום הבנת הנקרא
שנת פרסום: 2022
שכבת גיל: ד, ה
מקור ביבליוגרפי: 

התרומה של אוצר המילים ליכולת הבנת הנקרא כבר נחקרה לא מעט. אולם, מגוון רחב של ספרות מחקרית, מטלות להערכת אוצר מילים וגיבוש רשימות מילים להוראה, מתייחסים לאוצר המילים כמבנה כללי יחיד מבלי להתייחס לסוגים שונים של אוצר מילים. במיוחד אין התייחסות לאוצר מילים רגשי, המתאר רגשות באופן ישיר (כגון: אהבה, תקווה, אשמה וכו').

לצורך המחקר הנוכחי, פותח מבחן חרו"ת, מבחן חדשני להערכת אוצר מילים מסוגים שונים: אוצר מילים רגשי ואוצר מילים לא רגשי. מבחן זה מבוסס על חומרי לימוד של תלמידי כיתות ד'-ה'. מטרת המחקר הנוכחי היא למקד את נקודת המבט בתרומת אוצר מילים רגשי להבנת הנקרא.

במדגם של 1,333 תלמידי כיתות ד'-ה' דוברי עברית, שביצעו מטלות שטף קריאה, אוצר מילים והבנת הנקרא, נמצא כי שני הסוגים של אוצר המילים (אוצר מילים רגשי ולא רגשי) תרמו תרומה משמעותית להבנת הנקרא, והתרומה של אוצר המילים הרגשי הייתה מעט יותר גדולה. כמו כן נמצא כי מבחן חרו"ת, שהתבסס על חומרי הלימוד, מנבא טוב יותר את הבנת הנקרא מאשר מבחן סטנדרטי אחר להערכת אוצר מילים בעברית. לממצאים אלו יש השלכות תיאורטיות ויישומיות על הוראת אוצר מילים.

מאמרים נוספים שאולי יענינו אותך

  • כותב המאמר: גזל אשרת, גילור אורית
    נושא: קידום הבנת הנקרא
    שנת פרסום: 2019
    שכבת גיל: א, ב, ג, ד, ה, ו

    המאמר מציע מודל "גג" הכולל ארבעה רכיבים מרכזיים הדרושים להבנת הנקרא: ידע, תהליכי קריאה בסיסיים וגבוהים, קשב ותפקודים ניהוליים, והיבטים רגשיים

  • כותב המאמר: ג' אוקהיל, ק' אלברו, ק' קיין
    נושא: קידום הבנת הנקרא
    שנת פרסום: 2014
    שכבת גיל: א, ב, ג, ד, ה, ו

    היכולת לנטר הבנה של טקסט בזמן קריאה או האזנה היא מיומנות חשובה, שמתפתחת כבר בגיל צעיר, אבל סיבות שונות עלולות להגביל יכולת זו אצל הקוראים הצעירים. כיצד נסייע להם? בסוגיה זו עוסק המאמר: "האם זה הגיוני?"

  • כותב המאמר: טניה ס. רייט, סוזן ב. ניומן
    נושא: העשרת אוצר מילים, קידום הבנת הנקרא
    שנת פרסום: 2014
    שכבת גיל: א, ב, ג, ד, ה, ו

    מחקרים רבים מצביעים על קשר בין גודל אוצר המילים לבין מידת ההבנה של טקסט. ילדים מרקע סוציו-אקונומי נמוך הם בעלי אוצר מילים מצומצם משמעותית לעומת ילדים מרקע סוציו-אקונומי בינוני-גבוה. לכן הם בסיכון גבוה יותר לסבול מקשיי למידה שונים ומכישלון בביה"ס. אפשר לשפר את המצב, אך לשם כך עלינו להיפרד מכמה הנחות ומיתוסים הנוגעים לרכישת אוצר מילים