דלג אל

חקר יצירה באמנות ישראלית דרך בינה מלאכותית

למאגר הפרקטיקות
  מומחיות בתחום התוכן ובהוראתו     חינוך לערכים, הבניית ידע, פיתוח מיומנויות

צורך

הפרקטיקה נועדה לאפשר לתלמידים לבחון לעומק את מושגי התקווה והצמיחה באמצעות חקר מונחה בינה מלאכותית. הפרקטיקה עונה על צורך של מורים לגשר בין כלים טכנולוגיים מתקדמים לבין פרשנות אישית וביקורתית של יצירות אומנות. השימוש בבינה מלאכותית מעודד ניסוח שאלות משמעותיות, מפתח אוריינות מידע וחשיבה ביקורתית, ומזמן מפגש מעשיר בין יצירה חזותית לבין חקר עצמאי ודיאלוג כיתתי. שילוב בינה מלאכותית מעניק לתלמידים אפשרות לגשת למידע עשיר ועדכני, לפתח מיומנויות ניסוח ושאילת שאלות מורכבות, ולבחון יצירות אומנות מזוויות חדשות ומפתיעות. הפרקטיקה עונה על הצורך בגיוון דרכי ההוראה ובטיפוח חשיבה ביקורתית, חקר יצירתי ודיון רב-קולי בכיתה.

אבני דרך: ערבות הדדית, הקשר לארץ ולמדינה

מתודה: ניתוח סרטון, טקסט או מושג, ניתוח תוכן חזותי, ניסוח פרומפט, חיבור לאקטואליה, רלוונטיות לעולם התלמיד, שאילת שאלות, שיעור רב תחומי

כותבות הפרקטיקה: שרון שפלן לזר – מפמ"ר אומנות חזותית, ליאת רשף - מדריכת אומנות מעשית ארצית AI ודיגיטל, מזכירות פדגוגית

חזרה לראש הדף

הצעות למהלך

הצעות למהלך

השלב הראשון: התלמידים מתחלקים לקבוצות. כל קבוצה בוחרת יצירת אומנות ישראלית (מתוך רשימה מוכנה מראש).

השלב השני: כל קבוצה נדרשת לשאול את הבינה המלאכותית (באמצעות כלים כמו ChatGPT או Gemini) שאלת חקר, כגון:
"כיצד באים לידי ביטוי רעיונות של תקווה וצמיחה ביצירה [שם היצירה], וכיצד הבחירות האומנותיות של היוצר משפיעות על המסר?"

השלב השלישי: התלמידים מנתחים את התשובות, מבקרים אותן, משווים בין מה שלמדו ממקור ה-AI לבין מה שהם עצמם רואים, ומעמיקים את ההבנה לגבי החיבור בין תכנים חזותיים לרעיונות.

השלב הרביעי: מציגים את המסקנות לכיתה, תוך כדי מתן מקום לשאלות ודיון על גבולות המידע שאפשר לקבל ממכונה, והאם יש ערך רגשי או אנושי שאי אפשר לתרגם.

חזרה לראש הדף

עוד רעיון

עוד רעיון

אפשר לבקש מהתלמידים לשאול את הכלי גם על הקשר בין התקווה ביצירה שהם חוקרים, אם מצאו בה מסר של תקווה, לבין הקשרים תרבותיים או פוליטיים בישראל. לדוגמה:
"האם וכיצד נושא הצמיחה ביצירה של בועז אהרונוביץ' מתחבר לחברה הישראלית?"
כך אפשר לחבר את הפרשנות האומנותית לעולם האקטואלי של התלמידים.

חזרה לראש הדף

ועוד רעיון

ועוד רעיון

לאחר קבלת תשובות מה-AI אפשר לערוך "דו-שיח ביקורתי", שבו תלמידים מעריכים את המידע שהתקבל, מצביעים על מקומות שבהם התשובה עמוקה או שטחית, ומציעים ניסוח חלופי לפרומפט שיביא לתשובה מדויקת יותר. כך מתרגלים גם ניסוח פרומפטים וגם חשיבה ביקורתית.
לחלופין, אפשר לערוך השוואה בין שתי יצירות שונות בחבירה בין שתי קבוצות שחקרו יצירות שונות.

חזרה לראש הדף

כדאי לדעת

כדאי לדעת

מומלץ להנחות את התלמידים לנסח שאלות מדויקות ולא כלליות מדי – תוצאה טובה תלויה בפרומפט טוב.
הכלים החינמיים לא תמיד מספקים תשובות מדויקות – לעיתים יש לעבור כמה ניסוחים עד שמגיעים למידע רצוי. חשוב להיות ביקורתיים ולוודא שהמידע שהתקבל נכון ומהימן.
כדאי להשתמש בפונקציות חקר שמאפשרות חיפוש ברשת, כגון ChatGPT או perplexity, כדי לדעת מהיכן התקבל המידע.
חיבור הכלי ללמידה רגשית ואומנותית דורש הכוונה: המורה חשוב כמתווך רגשי ותרבותי בין התשובות של הבינה לבין החוויה האנושית של היצירה.
חשוב לאפשר לתלמידים להביע גם ביקורת על המידע שמתקבל – זה חלק מהלמידה.

חזרה לראש הדף

הניסיון שלך

הניסיון שלך

הפרקטיקה נוסתה בשיעור מגמה בכיתה י"א בקבוצה של 18 תלמידים. השימוש ב-AI עורר דיון על הפרשנות האוטומטית והוסיף רובד של סקרנות וביקורתיות לדיון. התלמידים ציינו שהרגישו שהפעילו ביקורת על מהימנות המידע וצורך להעריך את איכות התשובות. כמו כן, הופתעו מכך שהבינה מסוגלת להציע תובנות מעניינות – אך לא תמיד מדויקות או מרגשות. השילוב בין הכלי לבין דיון כיתתי הביא להבנה עמוקה של נושא הצמיחה באומנות.

 

חזרה לראש הדף

שימוש אחראי

שימוש אחראי
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

اختيار طرق التقييم من قِبَل التلاميذ
إن إعطاء التلاميذ إمكانية اختيار طرق التقييم تحفّز دافعيّتهم  وتجعل التّقييم شيئًا ممتعاً وخلاقًا بالنسبة لهم,  كما وتساعد في   تقليص الفوارق المتباينة بين ...
שותפות לומדים בתהליך ההערכה: בחירת כלי ההערכה, הערכה עצמית והערכת עמיתים
הערכה לא נעשית לשם עצמה – היא חלק מהלמידה! מיומנויות של הערכה עצמית והערכת עמיתים קשורות בגישות התופסות את הלומדים כפעילים בתהליך הלמידה שלהם ולכן גם כשותפים...
הבניית כללי כיתה
שיתוף התלמידים בקביעת כללי הכיתה מאפשר התנסות בהליך דמוקרטי, מעודד שיח מכבד, מרחיב נקודות מבט ומייצר בקרב התלמידים תחושת מעורבות ושותפות
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.