דלג אל

מסורת וחדשנות בשיעור מעשי

למאגר הפרקטיקות
מסורת וחדשנות בשיעור מעשי
  מומחיות בתחום התוכן ובהוראתו     פיתוח מיומנויות, הבניית ידע   מחוייבות לכל תלמיד ותלמידה     מענה מותאם אישית

כותב הפרקטיקה:
שרון שפלן לזר - מפמ"ר אומנות חזותית וליאת רשף - מדריכת אומנות מעשית ארצית AI ודיגיטל, מזכירות פדגוגית

צורך

מסורת וחדשנות - תלמידי אומנות מקבלים הזדמנות לחקור רעיונות יצירתיים בדרך אישית, ולעבוד על יצירות שמשלבות טכנולוגיה מתקדמת וכלים דיגיטליים עם מדיומים מסורתיים ואהובים. הפרקטיקה הזו מאפשרת לתלמידים לגלות דרכים חדשות לקבל השראה ולהשתמש בבינה מלאכותית ככלי נוסף בארגז הכלים היצירתי שלהם, תוך כדי שמירה על חיבור עמוק לתהליך היצירה המסורתי ושאלות מהותיות על מהות האומנות בעידן הטכנולוגי.

חזרה לראש הדף

הצעות למהלך

הצעות למהלך

שלב 1 - בחירת נושא לעבודה:

על המורה לכוון את התלמידים לבחור נושא מרכזי לעבודה בסדנה, שמתאים לתחומי העניין והחקר האישי שלהם. תהליך הבחירה משלב שיחה על המשמעות של הנושא עבורם והדרכים לבטא אותו ביצירה, כמו גם על החומרים העומדים לרשותו לצורך ביטוי עצמי. שלב זה של סיעור מוחות וחקר עצמי הוא משמעותי ואפשר לשלב בו מפות חשיבה וכתיבה אינטואיטיבית.

שלב 2 - יצירת דימויים דיגיטליים בעזרת AI:

בהנחיה ובליווי של המורה, התלמידים מתנסים ביצירת דימויים דיגיטליים באמצעות כלים כמו DALL-E ,Ideogram או Bing. המורה מעודדת אותם להשתמש בפרומפטים מגוונים, המבטאים את נקודת המבט האישית שלהם כלפי הנושא תוך חשיבה על צבעוניות, סגנון, פורמט, קומפוזיציה ועוד. תוך כדי התהליך על המורה לסייע לפתח עין ביקורתית, בדגש על הבנת ההשפעה של הטכנולוגיה על תהליך היצירה ושאלות כמו: "מהי אומנות?" ו"האם וכיצד טכנולוגיה מעצבת את היצירה שלנו?" יעלו לדיון בסוף מפגש כזה. הדימויים שנבחרים בתהליך זה יהיו הבסיס ונקודות ההשראה לעבודה המעשית.

שלב 3 - בחירת דימויים ושילוב מדיומים:

הדימויים הנבחרים מודפסים ומוצגים בכיתה. בשלב זה נוכל לפתח שיח קבוצתי והפריה הדדית לצד ביקורת בונה. בתום הדיון הקבוצתי יבחרו את הדימויים הרצויים ויעברו לשלב שבו ישלבו בין מדיומים וחומרים נוספים בסדנה, בדגש על שיטות מסורתיות, כגון ציור, רישום, קולאז', גזירה ועוד. הדיאלוג בין העולם הדיגיטלי לעולמות הפיזיים יפתח שאלות לדיון בכיתה ויאפשר הרחבה של כלי החקר וההשראה בעבודתם הסדנאית.

שלב 4 - עבודה מעשית בסדנה:

התלמידים יוצרים יצירות שמשלבות את הדימויים הדיגיטליים עם חומרים מסורתיים. המורה מלווה כל תלמיד בתהליך האינדיבידואלי שלו, מסייעת במציאת דרכים לחיבור בין העולמות ומעודדת לחשיבה יצירתית וביקורתית.

שלב 5 - תיעוד ושיתוף:

במהלך העבודה התלמידים מתעדים את התהליך ומנסחים תובנות על בחירותיהם האומנותיות ועל השפעת הבינה המלאכותית על יצירתם. בשיעור הסיום הם מציגים את העבודות ומשתפים את המסקנות שלהם בנוגע לשאלות המרכזיות שעלו:

  • כיצד אפשר להשתמש בבינה מלאכותית ככלי עזר בסדנה?
  • האם השילוב בין הבינה המלאכותית לחומרים פיזיים יצר מפגש שסקרן אותי?
  • האם אשקול להשתמש בזה שוב בהמשך?
  • אילו שימושים נוספים יכולים להיות לבינה מלאכותית בעבודה הסדנאית שלי?
  • אילו שאלות עולות בי על שדה האומנות והשימוש בבינה מלאכותית?
חזרה לראש הדף

עוד רעיון

עוד רעיון

אפשר וכדאי ללמד על כניסה של חדשנות (כמו המצלמה, ההדפס, מדפסת תלת ממד, דיגטציה וכו') לעולם האומנות וכיצד זה השפיע עליו באותה תקופה.

חזרה לראש הדף

כדאי לדעת

כדאי לדעת

השימוש בבינה מלאכותית יכול לעזור לתלמידים לקבל מבט רחב יותר ולהיחשף ליצירות שקשה למצוא במקורות אחרים.

כדאי להקדיש זמן לתכנון פרומפטים ברורים לכלי ה-AI כדי להניב תוצאות רלוונטיות, וכן לעודד את התלמידים להתנסות בפרומפטים שונים ולקבל תוצרים מגוונים.

לפעמים יש צורך בכמה דיוקים ותיקונים של הפרומפט הראשוני עד שמקבלים את התוצר הרצוי. אל ייאוש. התייחסו אליו כאל עוזר אישי והמשיכו לדייק את השיחה עד לתוצר רצוי.

חזרה לראש הדף

הניסיון שלך

הניסיון שלך

הניסיון שלי לימד אותי שהשימוש הראשוני בבינה מלאכותית גורר לא מעט תסכול וביקורת על שילוב הבינה המלאכותית בסדנה המעשית של תלמידי אומנות. לדעתי, זוהי התנסות חשובה ומעניינת אשר חשוב ללוות בדיון ובשיח מכיל ותומך. להדגיש שאנחנו בהתנסות חוקרת ולעודד סקרנות והתנסות כמו בכל חומר או מדיום אחר.

חשוב להדגיש שהתהליך היצירתי הוא אישי ואין נכון או לא נכון בתוצר הסופי ולשים אקסטרה תשומת לב לליווי אישי אינדיבידואלי ותואם תלמיד.

חזרה לראש הדף

שימוש אחראי

שימוש אחראי
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

إنتاج فيلم كرتوني قصير من قصص الكتاب المقدس باستخدام الذكاء الاصطناعي
تلبي هذه الممارسة حاجة المعلمين في تقديم قصص الكتاب المقدس بطريقة عصرية وجذابة للطلاب، مع الاستفادة من تقنيات الذكاء الاصطناعي المتاحة.
التقييم الداخليّ في إطار التعلّم المُدْمَج (היברידי)
يتطلّب التعلم المدمج الذي يدمج بين التعلم الوجاهي والتّعلّم عن بعد إعادة التفكير بطرق تقييم مناسبة. .كيف يمكننا اختيار أدوات التقييم المناسبة لنا ؟ واي مراجع...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.