דלג אל

בדרך לחדר בריחה עוצרים אצל בינה

ai

שימוש בחדרי בריחה כדרך חווייתית ללמידה בגיל הרך, המשלבת משחקים וחידות לקידום התפתחות שפתית, קוגניטיבית, וחברתית.

פרקטיקות בשימוש צוות הגן.

כותבות הפרקטיקה: אילנית ריכטר, גן 'יסמין', מעלה אדומים וימית כהן־סקירה, גן 'תפוח', באר שבע.

* הסדנה התקיימה במסגרת מרתון בינה מלאכותית בחודש פברואר 2025

חדרי בריחה הם כלי חינוכי חדשני לגיל הרך, המשלב למידה מבוססת משחק ופיתוח מיומנויות במאה ה-21. באמצעות פעילות חווייתית זו הילדים מפתחים כישורים שפתיים, קוגניטיביים וחברתיים, כמו גם מיומנויות של שיתוף פעולה ופתרון בעיות.

במסגרת תוכנית הלימודים לגני הילדים, "תשתית לקראת קריאה וכתיבה", אפשר להיעזר בבינה מלאכותית לפיתוח חידות ומשימות המותאמות למטרות התוכנית וליכולות הילדים.
הבינה המלאכותית מסייעת בתכנון חדרי בריחה המקדמים למידה ומשחק בצורה נגישה ומהנה, בהתאם לתוכנית הלימודים.

באמצעות שימוש בפרקטיקה אפשר לקדם את התחומים הבאים

ידע בתחומי ליבה

שפה ואוריינות
קידום מיומנויות אלפביתיות, כשירות לשונית והבנת טקסטים סיפוריים. שיתוף הפעולה בין הילדים מפתח את כישורי השיח האורייני.

ידע בין-תחומי

שילוב מוזיקה, אומנות ושפה באמצעות איורים, תיאטרון ושירים, בהתאם לגיל הילדים.

ידע תהליכי

פיתוח הבנה של תהליכים מדורגים באמצעות איסוף רמזים ופתרון משימות, הכולל סדר פעולות והתנהלות על פי שלבים.

ידע עולם

הרחבת ידע עולם של הילדים בהתאם לנושא המרכזי של חדר הבריחה.

מיומנויות קוגניטיביות

פיתוח חשיבה לוגית, שאילת שאלות, חשיבה מופשטת, יכולת הכללה ופתרון בעיות, כולל אוריינות שפתית – איתור, הבנה והערכת מידע דבור וכתוב.
חשיבה יצירתית: עידוד חשיבה חדשנית, העלאת רעיונות מגוונים, הצעת פתרונות חלופיים ויצירת הקשרים חדשים.
אוריינות דיגיטלית: התנסות עם סביבות דיגיטליות, כמו סריקת קודי QR וביצוע משימות מצולמות או מוקלטות.

מיומנויות תוך אישיות

הכוונה וניהול עצמי, כולל ויסות רגשי, התמודדות עם כישלון והמשכיות בפעולה.

מיומנויות בין-אישיות

פיתוח שיתופיות ותקשורת בין-אישית, הקשבה ועזרה הדדית בתוך עבודת צוות.

מיומנויות גופניות-בריאותיות

שילוב משימות לפיתוח מיומנויות מוטוריות במסגרת חדרי הבריחה.

הנושאים הנבחרים לחדר הבריחה יכולים להביא לידי ביטוי ולטפח מגוון ערכים, כגון ערכים סביבתיים, ערכי מורשת קהילתיים ולאומיים ועוד.

אהבת הדעת וחדוות הלמידה

הילדים מתנסים בחוויה מעוררת עניין, הם פעילים ושותפים, סקרנים ונרגשים כל אלה גורמים לחוויית למידה משמעותית המקדמת את המוטיבציה ללמידה והתנסות.

שלב ראשון: בחירה של הרכיב מתוך תוכנית הלימודים בשפה

  • הצוות יבחר רכיב מתוך תוכנית הלימודים בשפה שירצה לקדם בהתאם לממצאים בכלי תצפית דיגיטלי (עוגן). כמו כן יבחר נושא מרכזי לחדר הבריחה, לדוגמה: חגי ישראל (סיפורים היסטוריים), עונות השנה, משוררים, סופרים ועוד.
  • חשוב לערב את הילדים בבחירת הנושא המרכזי באמצעות שיח ושאילת שאלות. לדוגמה, מה מעניין אתכם? מה מעסיק אתכם?

שלב שני: תכנון חידות לחדר בריחה על בסיס תוכנית הלימודים באמצעות שימוש במודל שפה של הבינה המלאכותית

  • לפני תחילת העבודה חשוב להעלות קובץ עם טבלת היעדים מתוך תוכנית הלימודים העוסקת ברכיב השפה שרוצים לקדם ל'מודל שפה' של הבינה המלאכותית (לדוגמה, בסביבות כמו Claude, Gemini, או ChatGPT) ולבקש סיכום של הטבלה כדי להבין שהבינה הבינה את הקובץ המצורף.
  • כתיבת פרומט (משימה) לבינה המלאכותית שיכלול תיאור אוכלוסיית היעד של הגן ובקשה לבניית משימה לחדר בריחה למטרת קידום יעדים שבטבלה המצורפת. אפשר להיעזר בפרומט לדוגמה תוך שינוי החלקים המודגשים בהתאם למיומנות שאותה מעוניינים לקדם, גיל הילדים והנושא המרכזי והעלאתו לכלי הבינה המלאכותית. להלן קישור לפורמט לדוגמה
  • המשך התכתבות עם הבינה, דיוק הפרומט עד לקבלת תוצר רצוי.

שלב שלישי: הכנת חדר הבריחה

  • תכננו את מרחב הפעילות כך שיכלול תחנות בגן או מחוצה לו עם אביזרים רלוונטיים, כמו קודי QR או אלמנטים חזותיים ותפעוליים.
  • התאימו את החידות והמשימות לגיל וליכולות הילדים, תוך שמירה על משך פעילות קצר של עד 15 דקות לכל משימה וסך הכל עד 40 דקות.
  • שתפו את צוות הגן בתכנון ובהפעלה כדי להבטיח מעורבות ולמידה חווייתית.

שלב רביעי: הפקת לקחים ושיפור

  • בסיום הפעילות, ערכו שיח עם הילדים והצוות לקבלת משוב ולמידת תובנות.
  • בדקו את מידת השגת היעדים ועדכנו את התכנון לפעילויות הבאות בהתאם למסקנות.

העוגן המוביל

למידה במרחבי חיים: חדרי הבריחה הפיזיים יכולים להיבנות במרחבי החיים בגן אך גם בסביבתו, זאת בהלימה לנושא הנבחר ובהתאמה להרכב הצוות ולמיקום הגן.

עוגנים נוספים

קהילתיות: אפשר ואף כדאי לשלב את חדרי הבריחה בפעילויות משותפות להורים ולילדים באירועים כמו מסיבות, ימי שיא, חגים וכדומה. כמו כן אפשר להכניס תכנים ונושאים ייחודיים לקהילה לפעילויות בחדר הבריחה.

ארגון המרחב

במהלך השיח עם הבינה המלאכותית, מומלץ לבקש המלצות מהכלי כדי שיתאים את הפעילויות המוצעות למרחב הספציפי בגן ובסביבתו. כמו כן, כדאי לתת לילדים לפעול במקומות המתאימים לחידה מסוימת. לדוגמה, אם החידה מצריכה פעילות בחול כדאי לקיימה בחצר הגן.
אפשר לתחום אזור מסוים שבו תתקיים הפעילות או לקיים את הפעילות בתחנות ברחבי הגן או בסביבת החיים מחוצה לו. אל המרחב יוכנסו אביזרים קשורים ואפשר אף לשלב אמצעים טכנולוגיים. לדוגמה: מצגות ומקרן, מצלמות, טאבלטים ועוד. כדאי לסמן אותם בסימן קבוע אשר יהיה מוכר לילדים כדי שהילדים שאינם משחקים בחדר הבריחה לא יזיזו אותם. במקרה של הכנסת אביזרים המשמיעים צלילים וקולות כדאי לנסות למקמם באזור שבו הם לא יפריעו בשגרת העשייה והמשחק בגן. רצוי לתכנן עם הילדים את כללי הפעילות במרחב בעת המשחק בחדר בריחה ולקבוע נהלים מתאימים להתנהלות במרחב בעת המשחק המתנהל בסמיכות לפעילויות נוספות המתרחשות במרחב.

תוכן

יש חשיבות רבה לתכנון מוקפד של משך הפעילות בחדר הבריחה והתאמתו ליכולותיהם ואופיים של הילדים; גיל, שלב למידה, קשב ותחומי עניין. נוסף על כך, אפשר להתייעץ עם כלי הבינה המלאכותית באשר לפרק הזמן המוקדש לכל פעילות בתוך חדר הבריחה (חשוב לבחון את התשובה ולבדוק את התאמתה). בכל מקרה אין ליצור מצב שבו אחת או יותר מהפעילויות בתוך חדר הבריחה יימשכו מעבר לזמן העולה על 15 דקות. כמו כן, רצוי לתכנן את משך הזמן הכולל לעד 40 דקות.
כדאי לאפשר לילדים לתכנן את הזמן שבו ירצו לשחק בחדר הבריחה בהתאם לניהול הזמן האישי שלהם ביחס לסדר היום בגן.

ניהול זמן

בבחירת התוכן חשוב להתייחס למאפיינים ההתפתחותיים בהתאמה לילדים וליכולותיהם. תכנון החלוקה לקבוצות לפעילות בחדר הבריחה יתבסס על היעדים כפי שמופיעים בתוכנית הלימודים ובהתאם למיפוי בכלי העוגן, כך שתהיה התייחסות דיפרנציאלית, לכל ילדי הגן. חשוב שהנושאים שייבחרו לחדרי בריחה יהיו רלוונטיים וקרובים לעולמם של הילדים. אפשר להציע לילדים לבחור את הנושא ואף לשתפם בתהליך.

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.