דלג אל

פורים בגן הילדים (י"ד באדר)

פורים בגן הילדים (י"ד באדר)

חג פורים מציין את הצלתם הניסית של יהודי פרס מגזירת ההשמדה של המן הרשע, כפי שמתואר במגילת אסתר.
בחג זה, החל בי"ד באדר ובשושן פורים בט"ו באדר, נהוג להתחפש, לשלוח משלוחי מנות איש לרעהו, לתת מתנות לאביונים, לקרוא את המגילה ולחגוג בסעודה חגיגית.
כחלק מימי החג, מתקיים בי"ג באדר יום צום הנקרא תענית אסתר. צום זה נקרא "תענית אסתר" על שם אסתר המלכה, שצמה והתפללה למען עמה לפני שניגשה למלך אחשוורוש.

חזרה לראש הדף

לשם מה? שלומות הוליסטית

פורים

כיצד נקדם את המימד האישי?

נאפשר לילדים להכיר טוב יותר את עצמם, לזהות את חוזקותיהם ולפתח את תחומי העניין שלהם. נאפשר להם להביע את עצמם ולחזק את תחושת הביטחון והזהות הייחודית שלהם.

הצעות לפעילויות:

  • מומלץ לאפשר לכל ילד לבחור דמות אליה הוא רוצה להתחפש ולשתף בחיבור האישי שלו לדמות ובמה שהוא אוהב בה.
  • כדאי להזמין את הילדים להביא תמונה מחגיגות פורים קודמות ולספר על חוויותיו מהן.
  • מומלץ לעודד יצירה של מסכות אישיות המבטאות רגשות, חלומות או דמויות השראה ממגוון חומרים

כיצד נקדם את המימד החברתי?

נאפשר אינטראקציות איכותיות, שיתופי פעולה ועבודת צוות.

הצעות לפעילויות:

  • כדאי לאפשר לילדים להכין הצגה משותפת של סיפור המגילה או ליצור סיפורים בהשראתה.
  • ניתן להכין תחפושת קבוצתית בגן ולארגן תהלוכת תחפושות חגיגית.
  • רצוי לעודד את הילדים לבנות יחד "מרחב מתחפש" – מרחב סוציודרמטי משותף.

כיצד נקדם את המימד הסביבתי?

נאפשר לילדים שהות משמעותית בסביבה הטבעית, תוך התמקדות בהתחדשות הטבעית בעונה זו המתרחשת סביבם. נחזק את הקשר שלהם לטבע באמצעות התבוננות בפריחה ובניצנים, גילוי שינויים בסביבה, עידוד פליאה וסקרנות, והתנסות בחקר התהליכים הטבעיים המאפיינים את תקופת פורים.

הצעות לפעילויות:

  • כדאי לשחק משחקים המחברים את מנהגי החג לסביבה, כמו חיפוש "משלוחי מנות טבעיים" – אגוזים, עלים בצורות מעניינות או פרחים שפרחו עם בוא האביב – ולהעניקם לחבר.
  • רצוי לעודד את הילדים למצוא חפצים מהטבע שישמשו כרעשן, כמו אבנים קטנות שניתן להכניס לבקבוק ריק או ענפים יבשים המשמיעים קול ברוח, וכך להתחבר גם לרעשי הטבע של עונת הפריחה.
  • מומלץ לצאת לטיול בסביבת הגן, להתבונן בפריחה הצבעונית שמאפיינת את התקופה, לאסוף חומרים טבעיים ולהשתמש בהם להכנת משתה חגיגי בטבע, תוך חיבור לחגיגות השמחה של פורים ולתהליכי ההתחדשות בטבע.

ידע בתחומי ליבה

  • ניתן לקרוא יחד את מגילת אסתר תוך התמקדות במילים חדשות, צלילים וחריזה.
  • מומלץ לשלב משחקים מתמטיים, כמו ספירת משלוחי מנות או מדידת אורכם של האביזרים להם הילדים זקוקים לבניית "מרחב מתחפש" בגן.
  • נאפשר לילדים לחקור חומרים טבעיים ולבדוק כיצד ניתן להשתמש בהם להכנת תחפושות ורעשנים.

ידע בין תחומי

  • נעודד שילוב תנועה ומוזיקה דרך ריקודים מסורתיים והאזנה לשירי החג.
  • מומלץ לבדוק עם הילדים כיצד פורים נחגג בקהילות יהודיות שונות בעולם ולמצוא קווים משותפים וייחודיים.
  • כדאי להציג בפני הילדים יצירות אמנות בהשראת החג, כגון: ליצנים, מסכות, רעשנים וכדומה.

ידע תהליכי

  • נעודד חקר של תהליך הכנת רעשנים תוך התנסות אישית בבנייתם מחומרים זמינים.
  • כדאי להקים, בשיתוף הילדים, מרחב סוציודרמטי בגן שבו יוכלו לשחק ולשחזר את הסיפור והמנהגים.
  • נזמין את הילדים להכין יחד מתכון חזותי להכנת אוזני המן, תוך התנסות בשלבי ההכנה, תיעוד תהליכי העבודה ושיח על הסיפור והמשמעות שמאחורי המאכל.

ידע עולם

  • ניתן לשוחח עם הילדים על התרבות הפרסית, לחקור את מנהגיה, הלבוש המסורתי, המוזיקה והמאכלים, וכך להרחיב את היכרותם עם המדינה והתרבות.
  • מומלץ לחבר את חג הפורים לסביבה הקרובה ולצאת לחקור כיצד חוגגים אותו בקהילות שונות.
  • ניתן לחקור עם הילדים כיצד תחפושות משמשות בחגים ופסטיבלים בתרבויות שונות בעולם, כמו הקרנבל בברזיל, פסטיבל המסכות בוונציה או פסטיבלים מסורתיים ביפן.
מיומנויות קוגניטיביות – הרחבת אוצר מילים, יצירת סיפורים, חריזה ושירה
  • ניתן להמציא יחד עם הילדים שיר על חג פורים, תוך שימת דגש על חריזה. נשתף אותם בהמצאת שורות מתחרזות ונתאים את השיר ללחן מוכר או שניצור לחן חדש יחד.
  • אפשר לערוך חידון הפכים בהקשר למושג "ונהפוכו".
מיומנויות תוך-אישיות – מודעות עצמית, ויסות רגשי והכוונה עצמית
  • ניתן לערוך פעילות של הבעה סביב תחפושות הילדים – נשאל איך היא גורמת להם להרגיש? האם הם מרגישים שונים כשהם בתחפושת?
  • מומלץ לערוך משחקי הדמיה שבהם הילדים יספרו איך היו פועלים במקומה של אסתר (או דמויות אחרות) במצבים של קושי או דילמה איתם התמודדה.
מיומנויות בין-אישיות – מודעות והתנהלות חברתית
  • כדאי לקיים מעגל שיח שבו כל ילד יבחר דמות ויספר מה היה אומר לה לו פגש אותה.
  • נאפשר פעילות "משלוח מנות חברתי" שבה כל ילד יכין כרטיס ברכה אישי לחבר בגן, תוך התמקדות באמירת דברי שבח ועידוד.
אוריינות גופנית-בריאותית – מודעות לתנועה, קואורדינציה ובריאות
  • מומלץ לארגן "מסלול גיבורי העל של פורים". הילדים יבחרו דמות גיבור-על שהם מתחברים אליה ויעברו מסלול עם משימות מאתגרות המדמות את כוחותיהם, כמו דילוג מעל מכשולים, זחילה במסלול חשאי, קפיצות, ריצה וכדומה.
  • ניתן להקים תחנת טעימות בריאותית בה הילדים יתנסו בטעימה ובבחירת מאכלים מזינים למשלוחי מנות.

אהבת הדעת וחדוות הלמידה

כדאי לחקור את סיפור החג ולשאול את הילדים שאלות פתוחות שיעודדו אותם לחשוב, לדמיין ולחקור, כמו "מה היה קורה אם אסתר לא הייתה פונה למלך?"

ערכי מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית

ניתן לשוחח עם הילדים על כך שבעבר לא הייתה לעם ישראל מדינה יהודית, והחגים נשמרו בקהילות שונות בעולם כחלק מהמורשת היהודית.
ניתן להראות תמונות או חפצים מחגיגות פורים בקהילות יהודיות ברחבי העולם ולהשוות אותן לאופן שבו אנו חוגגים כיום במדינת ישראל.

כיבוד ערכי המורשת והתרבות במדינת ישראל

נאפשר יצירה של תערוכת פורים בגן, בה יוצגו תמונות, חפצים וסיפורים הקשורים לחג מגלויות שונות, ובכך נעודד את הילדים להכיר את המורשת המגוונת של העם היהודי.

כבוד האדם והמשפחה

ניתן לקיים שיח בעקבות סיפור החג על הרגעים בהם נשלל מהיהודים כבודם, כמו גזירת המן להשמידם או חובת ההשתחוות לו. נדון עם הילדים בשאלות כמו: כיצד הרגיש מרדכי כשלא רצה להשתחוות? איך הרגישו כשנאסר עליהם להיות מי שהם?

צדק חברתי וערבות הדדית

כדאי לארגן מבצע "נתינה בקהילה", בו הילדים יכינו משלוחי מנות ויחלקו אותם לקהילית הזקוקות לכך בקרבת הגן, כגון: בתי אבות, משפחות נזקקות, חיילים וכדומה.

חזרה לראש הדף

עוגנים פדגוגיים

תוכן, מתייחס לאופן שבו הלמידה מותאמת לילדים תוך חיבור לערכים, לסביבה ולחוויות אישיות. אי לכך, בעת בחירת התוכן הנלמד על החג, כדאי להתייחס לשלושה היבטים מרכזיים: הידע של הילדים, תחומי העניין שלהם והערכים והמסרים החינוכיים, אשר חשוב לנו שהילדים ילמדו על החג בהקשר התרבותי, הקהילתי והאישי.
כדאי לשאול כיצד נייצר חיבור משמעותי בין הידע שברצוננו ללמד את הילדים על חג פורים לבין הסקרנות הטבעית ותחומי העניין שלהם?

סדר יום בגן צריך לכלול שגרות מוכרות לצד גמישות והתאמה לצרכים המשתנים של הילדים.
גמישות זו מאפשרת בחירה, חוויות למידה מגוונות וחיבור למעורבות פעילה של הילדים בתכנון סדר היום.
כדאי לאפשר סדר יום גמיש, הכולל הזדמנויות ללמידה עצמאית ולבחירה, כך שכל ילד יוכל לחוות את החג בדרכו הייחודית.
ניתן לארגן פעילויות פתוחות, להקצות זמנים למעורבות יזומה של הילדים בתכנון היום, ולאפשר חיבורים טבעיים בין החגיגות לבין שגרת הגן. התאמה זו מאפשרת לילדים להשתתף באופן פעיל בחוויות החג ולשמור על תחושת רצף וביטחון.
הצעה ליישום: ניתן להכין "לוח חגיגות" משתנה בו הילדים יציעו רעיונות לפעילויות לאורך היום, והצוות ישלב אותן בהתאם לאפשרויות. כך הילדים ירגישו שותפים ויוכלו להשפיע על חוויית החג בגן.

למידה משמעותית מתאפשרת כאשר נעשה שימוש במגוון פרקטיקות הוראה, המאפשרות התאמה לצרכים השונים של הילדים, מעודדות מעורבות פעילה ומחזקות את תחושת השייכות שלהם.
הצעה ליישום: ניתן לשלב למידה מבוססת חקר, המעודדת את הילדים לחקור באופן עצמאי נושאים הקשורים לחג.
ניתן למשל לשאול: "האם ישנם חגים דומים בתרבויות אחרות? איך חוגגים אותם? מה דומה ומה שונה?"
נאפשר מפגשי אישי עם הגננת, בו הילדים יתבוננו בתמונות הקשורות לחג וידונו בשאלות מעוררות מחשבה, כמו: "מה מצחיק בתמונה?" או "מה התמונה מזכירה לך?".
דרך זו מעודדת שיח על דמויות, תחפושות וסיפורי חג.

בעת ארגון מרחבי הגן לקראת חג הפורים, חשוב לשאול את עצמנו: מה מתאים לקבוצת הלומדים שלנו? האם יש ילדים המתקשים עם שינויים? האם נכון לשנות את כל הגן או להתמקד במרחב אחד בלבד? כיצד נבחר את המוטיב לעיצוב – האם מתוך תחומי העניין של הילדים או בהתאם לערכים שאנו רוצים להדגיש?
מענה לשאלות אלו יסייע לנו בהתאמת מרחב הגן והפיכתו לרלוונטי ומשמעותי עבור הילדים, תוך התחשבות בצרכים האישיים של כל אחד מהם.
חשוב לציין כי שיתוף הילדים בתהליך התכנון והעיצוב הוא מרכיב מרכזי בארגון המרחב, שכן הוא תורם לתחושת השייכות שלהם ולמעורבות פעילה.
הצעה ליישום: ניתן להקים חנות תחפושות בה כל ילד יביא חפץ, אביזר או תחפושת קטנה שקשורה לחג, והמרחב יעוצב יחד עם הילדים מתוך החפצים שהביאו. כך הם ירגישו מחוברים יותר לעיצוב ויהיו שותפים לתהליך היצירה.

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

שבוע העליות במערכת החינוך, 3-8.11.24, ב'-ז' בחשוון תשפ"ה
מדינת ישראל נבנתה בידי עולים שהגיעו ארצה טרם הקמתה ולאחר שהייתה למדינה. מפעל העלייה הוביל לבניית חברה ישראלית מגוונת ורבת תרבויות, והוא מהמאפיינים המייחדים א...
חנוכה בגן הילדים (כ"ה כסלו)
חג החנוכה נחגג שמונָה ימים החל מיום כ"ה בכסלו ומסמל שמחה והודיה על חידוש עבודת הקודש ונס פך השמן.
היום הבין-לאומי ללא קניות בגן הילדים
היום הבין-לאומי ללא קניות מזמן הזדמנות לבחון מחדש את תרבות הצריכה שלנו ויחד עם הילדים לאתר הזדמנויות לקידום הערכים כמו תיקון ושמירה על הקיים - הערכים המובילי...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.