דלג אל

היום הבין-לאומי למאבק בגזענות 21.3

היום הבין-לאומי למאבק בגזענות 21.3

יום ביעור האפליה הגזעית הבין-לאומי מצוין ברחבי העולם בכל שנה ב-21 במרץ.

בתאריך זה בשנת 1960 אירע "טבח שרפוויל" בדרום אפריקה, בו נהרגו 69 בני אדם שהפגינו נגד חוקי האפרטהייד בידי המשטר הגזעני של דרום אפריקה. בעיירה שרפוויל התאספו אלפי שחורים למצעד מחאה נגד "חוקי המעבר" (Pass Laws), שהגבילו את חופש התנועה והעבודה של האזרחים הלא-לבנים, והמשטרה פתחה לעברם באש. משטר האפרטהייד בוטל רק ב-1990, בעקבות מחאות מבית ומחוץ 1990.

בשנת 1966 עוגנה באו"ם האמנה הבין-לאומית בדבר ביעור כל צורות האפליה הגזעית, אשר אושררה על ידי ישראל בשנת 1979. האמנה קובעת כי כל המדינות החברות בה מתחייבות שלא לנהוג לתת חסותן לאפליה גזעית נגד יחידים, קבוצות או מוסדות, וכן לנקוט בצעדים לחיסול האפליה הגזעית בכל מקום שהיא קיימת.

השנה מציינת מערכת החינוך את יום המאבק בגזענות תחת הנושא: "להסתכל לגזענות בעיניים".
עלינו המורים מוטלת המשימה להתמודד עם ביטויי גזענות העולים בכיתה, תוך נקיטת עמדה ברורה נגד גזענות כחלק מתפקידנו. עלינו לחנך את תלמידינו להקשבה, לדיאלוג, להכלה ולהבנת המציאות המורכבת בה אנו חיים. ללמדם להתמודד עם חדשות כזב והיעדר ביסוס עובדתי למידע שנחשפים אליו ברשתות.

חזרה לראש הדף

"טעם החיים"

"טעם החיים" - חיים ביחד בחברה רב תרבותית

מדינת ישראל מתמודדת עם קיטוב חברתי גובר, שהוחמר בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" והמחלוקות סביב מערכת המשפט. המצב מורכב בשל הלחימה המתמשכת, סוגיית החטופים והעובדה שאזרחים רבים טרם שבו לבתיהם. על כן, יש צורך לחזק את החברה הישראלית כחברה מכילה וסובלנית, תוך התמקדות בטיפוח כשירות תרבותית.

השנה נתמקד במסר המאחד – "טעם החיים – חיים בחברה רב תרבותית", תוך מתן דגש
לטיפוח וחיזוק הכשירות התרבותית (competence Cultural) של התלמידים ואנשי הצוות
החינוכי.

חזרה לראש הדף

פעילויות לתלמידי בית הספר היסודי

תופעת העומד מן הצד (כיתות א-ו)

תלמידי בית הספר היסודי, נתקלים לא אחת בתופעות של אמירות והתנהגות גזענות בכל הסביבה הקרובה אליהם: במסגרות החינוכיות, בקהילה וברשתות החברתיות.
רבים מהתלמידים כלל אינם מזהים כי מדובר בתופעה של גזענות ולכן אינם עושים דבר על מנת למנוע אותה ובכך תורמים להמשך קיומה שלא במודע.
אחרים, יודעים לזהות כי מדובר בהתרחשות שהיא גזענית אך בוחרים מסיבות שונות שלא לקחת צד ולא לנקוט עמדה ברורה נגד תופעת הגזענות המתרחשת לנגד עיניהם.
התנהגות גזענית שאינה זוכה לתגובה ברורה כנגדה מובילה להתגברות התופעה בחברה.
* המטה לחינוך אזרחי וחיים משותפים.

לא לגזענות

מצגת אינטראקטיבית לרגל היום הבין-לאומי לביטול האפליה הגזעית. המצגת מבוססת על מערך שיעור של האגודה לזכויות האזרח המציג קטעים מתוך הספר "הגזענות כפי שהסברתי לבתי", מאת טאהר בן ג'לון. המצגת מיועדת לקדם בקרב התלמידים מודעות והבנה לגבי גורמי הגזענות ואפשרויות פעולה למען ביטול האפליה הגזעית.
عرض تقديميّ تفاعليّ بمناسبة اليوم العالميّ لمناهضة التمييز العنصريّ،. يستند العرض التقديميّ إلى تخطيط الدرس الذي نشرته جمعيّة حقوق المواطن الذي يعرض فقراتٍ من كتاب ""العنصريّة كما شرحتها لابنتي""، تأليف الطاهر بن جلّون. يهدف العرض التقديميّ إلى تعزيز الوعي والفهم لدى التلاميذ بالنسبة لعوامل وأسباب العنصريّة وإمكانيّات العمل من أجل مناهضة التمييز العنصريّ.

היום הבין-לאומי לביעור האפליה הגזעית (כיתות ה-ו)
ילד אסור ילד מותר – מרטין לותר קינג (כיתות ה-ו)
היום הבין-לאומי למניעת גזענות (כיתות ה-ו)
סטיגמות (כיתה ו)
חזרה לראש הדף

פעילויות לתלמידי בית הספר העל-יסודי

(לא) לעמוד מן הצד – (عدم) الوقوف موقف المتفرّج (כיתות ז-ט)

מצגת המיועדת לסייע לתלמידים להבין את ההשלכות של עמידה מהצד לנוכח תופעות של אלימות וגזענות, לטפח ערכים של סולידריות ואחריות חברתית ומיומנויות של מודעות חברתית ואמפתיה
يهدف العرض التقديميّ إلى مساعدة التلاميذ في فهم تأثيرات الوقوف جانبًا في ظلّ ظواهر العنف والعنصريّة، تنمية قيم التضامن والمسؤوليّة الاجتماعيّة ومهارات الوعي الاجتماعيّ والتعاطف. 

אומרים לא לגזענות – نقول لا للعنصريّة (כיתות ז-ט)

מצגת אינטראקטיבית לרגל היום הבין-לאומי לביטול האפליה הגזעית. המצגת מבוססת על מערך שיעור של האגודה לזכויות האזרח המציג קטעים מתוך הספר "הגזענות כפי שהסברתי לבתי", מאת טאהר בן ג'לון. המצגת מיועדת לקדם בקרב התלמידים מודעות והבנה לגבי גורמי הגזענות ואפשרויות פעולה למען ביטול האפליה הגזעית.
عرض تقديميّ تفاعليّ بمناسبة اليوم العالميّ لمناهضة التمييز العنصريّ،. يستند العرض التقديميّ إلى تخطيط الدرس الذي نشرته جمعيّة حقوق المواطن الذي يعرض فقراتٍ من كتاب "العنصريّة كما شرحتها لابنتي"، تأليف الطاهر بن جلّون. يهدف العرض التقديميّ إلى تعزيز الوعي والفهم لدى التلاميذ بالنسبة لعوامل وأسباب العنصريّة وإمكانيّات العمل من أجل مناهضة التمييز العنصريّ.

בונים מדינה חדשה - نبني دولة جديدة (כיתות ז-ט)

באמצעות המצגת התלמידים בוחרים חוקים למדינה חדשה, בלי לדעת מי הם יהיו במדינה החדשה שיקימו. הפעילות מעודדת את התלמידים לחשוב באיזו מדינה הם היו רוצים לחיות ומהי מדינה צודקת.
يختار التلاميذ بواسطة العرض التقديميّ قوانين لدولة جديدة، دون أن يعرفوا مَن سيكونون في الدولة الجديدة التي يقيمونها. تشجّع الفعّاليّة التلاميذ على التفكير في أيّ دولة كانوا يرغبون في العيش فيها، وما هي الدولة العادلة.

לא לזה התכוונתי – لم أقصد ذلك (כיתות ז-י)

מצגת אינטראקטיבית המיועדת לפתח מודעות לגזענות סמויה ולהשלכותיה על הפרט והחברה.
عرض تقديميّ تفاعليّ يهدف إلى تطوير الوعي للعنصريّة الخفيّة وتأثيراتها في الفرد والمجتمع.

סטיגמות (כיתות ז-ט)

מצגת בנושא סטיגמות, שמדגימה בדרך חווייתית כיצד אנו שופטים אנשים על פי ההשתייכות הקבוצתית שלהם, בלי להכיר אותם כבני אדם

אנחנו ואתם - דומים ושונים (כיתות ז-יב)

מצגת אינטראקטיבית שפותחה לקראת היום הבין-לאומי לביעור האפליה הגזעית. המצגת מיועדת להעלות את המודעות של התלמידים לנטייה האנושית להכללה ולחלוקה דיכוטומית ל"אנחנו" ו"אתם" והקשר שלהן לתופעת הגזענות בחברה

חזרה לראש הדף

גזענות בגיל הרך

גזענות בגיל הרך

אנשי חינוך המבקשים להתמודד ביעילות עם מקורות הגזענות — דעות קדומות ודימויים סטריאוטיפיים — חייבים להבין תחילה כיצד הם מתהווים ובאיזה שלב התפתחותי. לפרופ' יונה טייכמן, החוקרת בתחום זה כבר עשרים שנה, יש תשובה בדוקה ומפתיעה על שאלה זו: ילדים בישראל מתחילים לפתח "דימויים אתניים" ולהעדיף את בני הקבוצה האתנית שלהם על פני בני קבוצות אתניות אחרות כבר בגיל שנתיים. 

חזרה לראש הדף

הגינות בספורט

הגינות בספורט

החינוך הגופני וספורט בתי הספר הם פלטפורמה מיטבית לחינוך לערכים ולמניעת אלימות בתוך מוסדות החינוך ומחוצה להם במסגרות הספורט של בתי הספר ובמסגרות אחרות.

יסודי | חטיבת ביניים | חטיבה עליונה

חזרה לראש הדף

גזענות וקידום סובלנות - שעת חינוך

גזענות וקידום סובלנות - שעת חינוך

תכנים לשיעורי חינוך וחברה בנושא: גזענות וסטריאוטיפים, על-יסודי

זכויות התלמיד והתלמידה - המאבק באנטישמיות ובגזענות (כיתות ז-יב)

זכויות התלמיד והתלמידה - המאבק באנטישמיות ובגזענות (כיתות ז-יב)

אחד מעקרונות האמנה הבין-לאומית בדבר זכויות הילד משנת 1989 הוא עקרון השוויון ומניעת ההפליה. באמנה התייחסות לעקרון זה בסעיף 2 הפותח את האמנה –

"המדינות החברות יכבדו ויבטיחו את הזכויות המפורטות באמנה זו לכל ילד שבתחום שיפוטן, ללא הפליה משום סוג שהוא, ללא קשר עם גזע, צבע, מין, שפה, דת, השקפה פוליטית או אחרת, מוצא לאומי, אתני, או חברתי, רכוש, נכות, לידה או מעמד אחר, בין אם של הילד ובין אם של הוריו או אפוטרופסו החוקי."

בהמשך, מודגש עקרון השוויון באמצעות השמירה על זהותם של ילדים (סעיף 8), על חופש המחשבה, המצפון והדת שלהם (סעיף 14) ועל זכותם לשמור על המנהגים, השפה, הדת והתרבות שלהם אם הם מהווים חלק מקבוצת מיעוט (סעיף 30).

תערוכה מפעילה - שיוויון ואיסור אפליה

חזרה לראש הדף

סרטי קולנוע - אקדמי+

  • נדרשת הזדהות משרד החינוך לצפייה בסרטים ובמערכי השיעור

ארבעת החודשים האחרונים בחייו של אחד הנשיאים האייקוניים ביותר של אמריקה, ששינה את מסלול ההיסטוריה על ידי ביטול העבדות ושיקום האיחוד האמריקני. הסרט בוחן את העימות בין לינקולן לבין הקבינט שלו, כשהוא נאבק לסיים את הקונפליקט העקוב מדם שהמדינה אי פעם ידעה - מלחמת האזרחים.

סיפורן המדהים והאמיתי שטרם סופר, על שלוש נשים מבריקות אשר עבדו בנאס'א והיו המוח מאחורי אחד המבצעים הגדולים בהיסטוריה – המראתו של האסטרונאוט ג'ון גלן לחלל, הישג מדהים אשר טרף את הקלפים של המרוץ לחלל והסעיר את העולם. שלישיית הנשים בעלות החזון חצו את קווי המגדר והגזע והעניקו השראה לדורות לחלום בגדול.

הסרט מתאר את עלייתו של גנדי, מעו"ד הודי צעיר, לאחד מהמנהיגים והדוברים הבולטים בעולם, שהפך להיות מנהיגה הפוליטי והרוחני של הודו. אך למרות שהסרט מלא באירועים דרמטיים בהיסטוריה של תת היבשת, בסופו של דבר הוא מתאר את סיפורו של אדם אחד, ששמו הפך להיות שם נרדף להתנגדות לא אלימה.

סיפורה האמיתי של קבוצת פוטבול ב-1971, שבה נאלץ המאמן הותיק והלבן לפנות את מקומו להרמן בון השחור, ולשמש כעוזרו. בתחילת השנה נדמה כי הקבוצה, המסוכסכת על רקע גזעני בקרב הצוות המקצועי ובקרב השחקנים, לא תוכל להתאחד ולנצח כמקווה. דרכו הברורה והקשוחה של המאמן בון אינה משאירה לשחקנים ברירה, אלא לעבוד יחד. וכך מוכיח בון את כוחו של הספורט, שביכולתו לנצח לא רק יריבות ספורטיביות, אלא גם את הגזענות ואת השנאה.

סרט קולנוע משנת 1962 העוסק בגזענות בדרום ארצות הברית ובקבלת השונה.

סרט ראשון בטרילוגיה המתארת את מסעו של צעיר לטיני-אמריקאי בשם סנטיאגו. לגיבור המגיע מאזורי המצוקה של לוס אנג'לס יש חלום להיות כדורגלן מקצועני, אבל הוא יודע שהסיכויים שלו שואפים לאפס. עד שיום אחד בהשתלשלות אירועים נדירה הוא מוצא עצמו מועמד לקבוצת ניוקאסל יונייטד מהליגה האנגלית הבכירה. הוא מטפס במדרגות ההצלחה במהירות.

הסרט הוא שיעור נפלא בהיסטוריה לחט"ב כשהוא מביא את סיפורו של הקולוניאליזם והאימפריאליזם, ומאפשר דיון במוסר, אקולוגיה, מגוון תרבותי ושונות, לצד אומץ וכבוד. אגדה על אומץ וחברות עם הקמתו של העולם החדש. הגעתה של אוניה מסתורית אשר בראשה עומד קפטן ג'ון סמית, מחרידה את שלוותם של הנסיכה האינדיאנית פוקהונטס ובני שבטה. פוקהונטס לומדת להקשיב בעזרת ליבה ולעקוב אחר "צבעי הרוח" עד ליעודה האמיתי.

אולי תתעניינו גם ב...

חינוך לחירום - תוכנית רב גילית לכיתות א-ו
התוכנית הרב-גילית "חינוך לחירום" נועדה להקנות לתלמידים ידע למוכנות למצבי החירום השונים ולסכנות בטיחותיות ולספק הכנה מנטאלית וחיזוק החוסן לשם עמידה נכונה בעת ...
שרה אהרנסון
מראשי ניל"י – נצח ישראל לא ישקר – רשת ריגול יהודית שפעלה בימי מלחמת העולם הראשונה למען הבריטים תחת השלטון הטורקי בארץ ישראל. מטרתה הייתה לקדם הקמתה של ריבונו...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.