קבלת האחר והשונה

את הוראת הנושא "שומרים על אחדות, שומרים על ייחודיות" מומלץ לפתוח בהוראת השיר "פמפלה" מאת נורית זרחי. ממנו כדאי לעבור להוראת הסיפור "הסַפָּר שנמר מאולף ערף את ראש דודו" מאת ויליאם סרויאן. שתי היצירות מדגישות את אובדן הזהות הכרוך בוויתור על ייחודיות ובכניעה לנורמות. גם שירו של רוני סומק "נקמת הילד המגמגם" נוגע לנושא "האחר והשונה", ומומלץ ללמדו בעקבות שתי היצירות האלה.
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
רשות או חובה
רשות
סרטונים
יחידות הוראה מתוקשבות

התבגרות - ביני לבין החברה
תחומי דעת: ספרות ממלכתימסע חיינו כולל תקופות שונות, אירועים ומצבים בהם אנו מציבים לעצמנו דילמות הקשורות לעיצוב זהותנו. תקופת ההתבגרות נתפסת כאחד הצמתים החשובים בחיי האדם. ביחידה זו נתמקד בתפקידה של קבוצת השווים בתהליך ההתבגרות. במהלך הלמידה נתמקד, בקבוצת השווים והשפעתה על תקופת ההתבגרות. העלאת המודעות של המתבגרים לסובב אותם בקבוצת השווים והחשיבות שיש לקבוצה זו בחייהם תסייע להם לגבש את זהותם ההולכת ומתעצבת תוך יכולת לבחור באופן מושכל יותר את מאפייני דמותם, ותוך נאמנות רבה יותר לקולם האישי ונטיות ליבם.

חברות
תחומי דעת: ספרות ממלכתייחידה זו תעסוק בנושא החברות. נראה מה תורמת החברות לחיינו, נעסוק בדילמות של חברים ונראה מה יוצר חברות טובה ומה מאפיין אותה. היחידה מציעה מגוון יצירות. אפשר ללמוד את כולן או את קצתן. בשיעור שיוקדש לכמיהה לחברות נלמד את השיר "ילדות" של יונתן רטוש. נלמד שלושה סיפורים קצרים, שניים מהם מתרחשים לפני מאה שנה ויותר, ועדיין משמעותיים ביותר לקוראים הצעירים: "מקץ עשרים שנה" ו"התסריט הראשון של סבק". לאחר מכן נעשה קפיצה בזמן לסיפור השלישי "לילי ואני". נצפה גם בסרט "אני והחבר'ה". לתשומת ליבכם: השיעורים על הסיפורים הקצרים הם שיעורים כפולים.

האחר הוא אני?
תחומי דעת: ספרות ממלכתייחידת לימוד זו תעמיד במרכזה את נושא "האחרות" על ייצוגיו השונים הבאים לידי ביטוי במבחר יצירות מהספרות העברית ומספרות העולם. נדון במגוון יצירות העוסקות באחרות אתנית, פיזיולוגית, פסיכולוגית ומגדרית וננסה להציע נקודת מבט כנה וביקורתית שתקדם השקפת עולם הומניסטית וסובלנית.