דלג אל

יצירת סרטוני וסיפורי הסבר מותאמים אישית 6.1

למאגר הפרקטיקות
יצירת סרטוני וסיפורי הסבר מותאמים אישית 6.1
  מומחיות בתחום התוכן ובהוראתו     הבניית ידע, פיתוח מיומנויות   ניהול ההוראה והחינוך     יישום תהליכי הוראה, תכנון ההוראה   מחוייבות לכל תלמיד ותלמידה     מענה מותאם אישית, קשר מורה תלמיד/ה, שותפויות להצלחת התלמידים

כותבת הפרקטיקה:
גילת שלמה, מדריכה ארצית בפיקוח על הוראת הביולוגיה, מזכירות פדגוגית

צורך

המורים נתקלים בקושי להסביר נושאים ביולוגיים מופשטים ומורכבים בצורה ויזואלית וקלה להבנה, בייחוד לתלמידים המתקשים בלמידה מתוקשבת. סרטוני הסבר מותאמים אישית מאפשרים המחשה חזותית ואפשר לחזור אליהם שוב ושוב.

חזרה לראש הדף

הצעות למהלך

הצעות למהלך

יצירת סרטוני וסיפורי הסבר מותאמים אישית

שלב ראשון – זיהוי נושא מרכזי:
המורה בוחר נושא שהסבר חזותי יכול לשפר את ההבנה שלו. לדוגמה, מדנ"א לחלבון.

שלב שני – שימוש בכלי AI ליצירת הסרטון:
המורה מזין מידע לכלי AI כמו Synthesia או Canva ובוחר פורמט של סרטון (אנימציה, וידאו עם קריינות).
(אפשר לפני שלב זה להעלות למחולל טקסט כמו קלוד או GPT סיכום של נושא הלימוד, מצגת לימודית ותוכנית הלימודים בנושא ספציפי זה, ולבקש מהכלי לתמצת ולתאר את הנושא בצורה סיפורית).
פרומפט לדוגמה: "שלום, אתה משמש מורה מקצועי מומחה לביולוגיה המלמד תלמידי כיתה י"א את נושא מבנה הדנ"א, שכפול ומדנ"א לחלבון. מצורפים סיכום נושא הלימוד, מצגת לימודית ותוכנית הלימודים, ובהם מפורטים המושגים שעל התלמיד לדעת. תמצת ותאר את הנושא בצורת סיפור חווייתי מעניין ומסקרן (15-10 שורות). סיפור אחד יהיה בסגנון קומי מצחיק, והסיפור השני דרמת מתח. דרך הסיפורים התלמידים יוכלו להבין בצורת משל ונמשל מה המולקולות המעורבות בתהליך ושלבי התהליך".

הכלי מאפשר להוסיף דמויות, אנימציות וטקסטים שממחישים את התהליך.
פרומפט לדוגמה: "ברצוני להמחיש את הסיפור בצורת סרטון. הסרטון יסייע לתלמידים שלי להבין את שרשרת האירועים המתרחשת מדנ"א ועד חלבון. חשוב שהסרטון יהיה פשוט, ברור ומובן. פרט את הדמויות המופיעות בסיפור, תאר אותן וצור תסריט של 7 שקופיות. לכל שקופית תאר את התמונה ואת הדמויות שיופיעו בסיפור".
לדוגמה: תהליך שבו אנזים ההליקאז מפריד את גדילי הדנ"א והדמיה של אנזים DNA פולימראז המוסיף נוקלאוטידים חדשים או תהליך תרגום הרנ"א שליח ע"י ריבוזום.

כדי לצפות בתסריט המוכן להפקה, שהמחולל חיבר לשני סיפורים - סיפור קומי "המסיבה של הבסיסים החנקניים" וסיפור דרמטי "המבצע-הסליל הכפול" – לחצו על הקישור לשיחה.

שלב שלישי – התאמת הסרטון לתלמידים:
אפשר להתאים את רמת הסרטון לקבוצות שונות, לשנות את המינוח המדעי לפי רמת ההבנה או להוסיף שאלות ביניים במהלך הסרטון.

פרומפט לדוגמה: "המשך לתפקד כמורה מקצועי מומחה לביולוגיה, ברצוני לייצר שלושה סרטוני הסבר כאלו בשלוש רמות שונות עבור שלוש רמות תלמידים בכיתה (מצטיינים, בינוניים ומתקשים). בנה שלושה תסריטים לשלושה סיפורים בשלוש רמות שונות. בתסריטים הללו אשתמש לבניית אנימציה או סרטון להמחשת הנושא לתלמידים".

שלב רביעי – הצגה בכיתה ושיתוף להמשך למידה:
הסרטון מוצג בכיתה כחלק מהשיעור ומועלה לאחר מכן לפלטפורמה דיגיטלית, למשל YouTube פרטי או Google Classroom, כך שהתלמידים יוכלו לצפות בו שוב כחלק מתהליך הלמידה העצמית. התלמידים יוכלו לדון בכיתה על הסרטון: מה מייצגות הדמויות? מה הנמשל? מה הוסבר בצורה טובה ומה לא מדויק בסרטון (פיתוח חשיבה ביקורתית)?

חזרה לראש הדף

עוד רעיון

עוד רעיון

בגלל הקושי הטכני בשימוש בכלים נוספים ליצירת הסרטונים והאנימציות, אפשר פשוט לבקש מהתלמידים להשתמש במחולל הטקסט על סמך כל החומרים שהמורה העלה לו מראש, לחבר סיפור דמיוני קצר משלהם עם דמויות ועלילה (מתח, קומדיה או כל סגנון אהוב על התלמיד), והסיפור ימחיש את חומר הלימוד בצורה חווייתית ומהנה.

הסיפורים יועלו לפלטפורמה שיתופית כלשהי (מצגת שיתופית, תיקייה שיתופית בדרייב, טימס או קלאסרום שיתופי) והתלמידים יציגו את הסיפור בפני הכיתה וידונו: מי המוטיבים? מה הסיפור המומחש בצורה טובה בחומר הלימוד, ומה דווקא היה מאתגר ולא הוצג בצורה טובה בסיפור הדמיוני (חשיבה ביקורתית)?

חזרה לראש הדף

כדאי לדעת

כדאי לדעת

סיפורים הם תמיד המחשה טובה, חווייתית, מהנה ומצחיקה, ודרכם חומר הלימוד מוטמע בצורה מיטבית.

חזרה לראש הדף

הניסיון שלך

הניסיון שלך

השתמשתי באופציה השנייה של יצירת סיפורים בנושא אנזימים. התלמידים יצרו סיפורים וחלקם אפילו ממש הכינו ספרון מהסיפור שיצרו. היתה התלהבות, היו חיוכים, ואין ספק שהם הובילו ללמידה אחרת.

 

 

חזרה לראש הדף

שימוש אחראי

שימוש אחראי
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

משחקי תפקידים וסימולציות
משחקי תפקידים וסימולציות ממחישים למשתתפים מודלים של המציאות. המשתתפים משחקים בעולמות מדומיינים, נוקטים עמדות, מתחרים ביניהם או משתפים פעולה להשגת מטרות משותפות
פיתוח הרגלי חיים בריאים
היגיינה אישית וסביבתית, תזונה בריאה, שגרה פעילה ורווחה נפשית – אימוץ הרגלי חיים בריאים מצריך רכישת ידע, פיתוח מודעות וסיגול הרגלים. איך נסייע לתלמידים להתרגל...
חקר אומנותי ורגשי דרך בינה מלאכותית
הפרקטיקה נועדה לעודד את התלמידים לחשוב על החיבור בין האישי לקולקטיבי, ולחוות כיצד אומנות יכולה להפוך לכלי עוצמתי חיובי ומלא תקווה ליצירת משמעות, קהילה ושינוי...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.