דלג אל

סיום אלטרנטיבי ליצירה ספרותית שנלמדה

למאגר הפרקטיקות
סיום אלטרנטיבי ליצירה ספרותית שנלמדה
  ניהול ההוראה והחינוך     יישום תהליכי הוראה

כותב הפרקטיקה:
אחינעם יעקבס, מדריכה ארצית בספרות בחמ"ד, מזכירות פדגוגית

צורך

הבנת הקוהרנטיות של הדמויות ושל העלילה בסיפור
והתבוננות מחודשת במהלך העלילתי של הסיפור בהקשר זה.

חזרה לראש הדף

הצעות למהלך

הצעות למהלך

הפרקטיקה מותאמת להוראת סיפור קצר.

הפרקטיקה מומלצת לשלב מתקדם של הלמידה, לאחר שהכיתה עסקה בהיבטים שונים של הסיפור, של הקונפליקט ושל הדמויות, ונמצאת לקראת סיום העיסוק ביצירה.

פרקטיקה זו יכולה להינתן כעבודה עצמית, אבל גם מתאימה מאוד לעבודה בזוגות או בקבוצות קטנות של 4-3 תלמידים.

השלב הראשון
המורה יבקש מהתלמידים להיכנס לאחד מכלי הבינה המלאכותית המתאימים לטקסטים רבי מלל, כגון ג'מיניי של גוגל, להעלות את הסיפור לכלי ולבקש ממנו להציע סיום אחר לסיפור.

בשלב זה צפויה להיות חגיגה קטנה בכיתה, שכן הסיפורים השונים שכל תלמיד בכיתה יקבל מפתיעים, ואף משעשעים, ויש בהם מן המשחקיות. בשלב זה אפשר לשמוע כמה תלמידים במליאה.

השלב השני
עוברים לרמת חשיבה מעמיקה יותר, הכוללת חשיבה ביקורתית וגם הבנה ספרותית. כל תלמיד צריך לחזור ולהתבונן בתוצר שהוא קיבל מהבינה המלאכותית ולהחליט אם הדמויות התנהגו בהתאם לאפיונן ביצירה, אם הקונפליקט הראשי טופל או בכלליות - אם הסיום קוהרנטי ליצירה.

זו הזדמנות טובה למורה להסביר את המושג, ודרכו את ההתבוננות העמוקה יותר ביצירות ספרותיות באופן כללי.

השלב השלישי
התלמידים יכולים להעיר על התוצר שקיבלו, להתכתב עם כלי הבינה המלאכותית ולבקש תיקונים בהתאם לדברים שעלו עליהם בשלב השני. בשלב זה יש לכתוב פרומפטים מדויקים יותר ולבקש שהכלי ישנה את הסוף בהתאם להערות התלמיד.

הערה: מניסיון, לפעמים מבקשים שוב ושוב, והכלי לא 'מתקן' כראוי. מומלץ לומר לתלמידים שהם יכולים לעשות ניסיון אחד או שניים ולעצור.

השלב הרביעי
בלמידה במליאה יש התבוננות ורפלקציה על ההתנסות עצמה, וניסוח תובנות שעלו בנוגע להבנה מהי יצירה ספרותית, אך גם חזרה ליצירה המקורית שנלמדה, והתבוננות מחודשת בה לאחר המסע הבדיוני שהתלמידים עברו איתה.

בסופו של דבר, מחבר היצירה בחר בסיום מסוים, האם הוא היה פסימי יותר? אופטימי יותר? מה יותר מתאים להבנה האנושית כפי שהם מבינים? ומה הדבר הייחודי שהיצירה הייחודית הזאת, כפי שהיא נכתבה בדיוק, נותנת לנו?

חזרה לראש הדף

כדאי לדעת

כדאי לדעת

יש להעלות את הטקסט של הסיפור ולא לסמוך על כך שהבינה המלאכותית מכירה אותו, וכך להימנע מדברי הבל שהבינה המלאכותית יכולה לתת.

חזרה לראש הדף

הניסיון שלך

הניסיון שלך

התנסות בפרקטיקה על הסיפור "כריתה" של סביון ליברכט.
כדאי למורה להתנסות בעצמו ולחוות את התחושות העזות והמחשבות המעניינות שעולות כאשר מקבלים את הסיום המלאכותי (הרבה פעמים 'סוף טוב ומתקתק', הדמויות שהיו עגולות ביצירה הופכות פעמים רבות לשטוחות וכו').

התנסות בפרקטיקה בכיתה י"א רגילה ובכיתה י"א מקדמת.
בכיתה הרגילה זה עבר בהצלחה רבה והביא לדיון מעניין. בכיתה המקדמת התלמידים התקשו להתמודד עם העלאת הסיפור והם היו צריכים יותר עזרה.

דוגמה לניסוח הפרקטיקה:
העלו את הטקסט של הסיפור לאחד מכלי הבינה המלאכותית, שעובדים עם טקסטים רבי מלל.
א. בקשו מכלי הבינה המלאכותית ליצור סוף אחר לסיפור.
שימו לב אם הסוף קוהרנטי, כלומר מתאים לאופי הדמויות שהיו ביצירה ולדילמות המרכזיות שעלו בה. אתם יכולים לבקש ממנו לשנות מעט את הסוף שהוא הציע, אם אתם מרגישים שמשהו לא מתאים. העלו את התוצר הסופי שקיבלתם אחרי ההתכתבות עם הבינה המלאכותית.

ב. כתבו שתי נקודות להשוואה בין הסוף שהתקבל בכלי הבינה המלאכותית לבין סיום היצירה המקורית.

ג. כתבו את דעתכם בעקבות ההתנסות הזאת: על כתיבת ספרות, על ההבדל בין מכונה לבין בני אדם ועל החוויה שלכם כקוראים.

חזרה לראש הדף

שימוש אחראי

שימוש אחראי
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

כתיבת עבודת החקר בשילוב בינה מלאכותית ובהלימה לתוכנית הלימודים
ליווי תהליך החקר בצורה יעילה, תוך כדי זיהוי מוקדי קושי והתאמת ההנחיה לצרכים האישיים של כל תלמיד, באמצעות כלי בינה מלאכותית
בניית משחק ללימוד חיבור עד 100 במתמטיקה יסודי
עידוד תרגול במתמטיקה בנושא תרגילי חיבור עד 100. שילוב משחקים בתהליך למידה יוצר עניין וגורם לתלמידים ללמוד בהנאה תוך כדי חוויה. הבינה המלאכותית פותחת בפני אנש...
תיאום ציפיות
"ציפיות יש רק לכריות"? ממש לא! פעולות לתיאום ציפיות בין התלמידים למורה ובינם לבין עצמם תורמות לחיזוק תחושת השייכות ומעלות את סיכויי ההצלחה
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.