דלג אל

ChatTube ככלי עזר להוראת שפה דבורה

למאגר הפרקטיקות
ChatTube ככלי עזר להוראת שפה דבורה
  מומחיות בתחום התוכן ובהוראתו     הבניית ידע, פיתוח מיומנויות   ניהול ההוראה והחינוך     יישום תהליכי הוראה, תכנון ההוראה

כותבת הפרקטיקה:
עביר ח׳לאילה, מדריכה במחוז צפון, נאדרה ח׳טיב, מדריכה ארצית, מזכירות פדגוגית

צורך

כאשר מלמדים דוברי ערבית את השפה העברית, אחד האתגרים המרכזיים הוא לשפר את כישורי ההבנה וההבעה, בייחוד בהקשרים יום-יומיים. סרטוני וידאו הם כלי מצוין להקנות למורים את החשיפה לשפה במצבים טבעיים, כשמצרפים לזה שיחה ודיון, ומסייעים להעמקת ההבנה והזיכרון. הכלי ChatTube מאפשר למורים להשתמש בסרטונים קיימים, לנהל דיונים עליהם ולשפר את פעילויות השפה בעזרת שאלות ותשובות.

חזרה לראש הדף

הצעות למהלך

הצעות למהלך

השלב הראשון: הגדרת המטרה והתוכן

  • ללמד את המורים כיצד להשתמש ב-ChatTube, כדי לשפר את כישורי השיחה בעברית בעזרת סרטונים. המורים ילמדו איך להעלות סרטונים, לשאול שאלות עליהם ולנהל דיונים הממוקדים בשיפור השפה העברית.
  • המורים מגדירים את המטרה של השיעור - האם הוא מתמקד בשיפור אינטראקציה בהפקה דבורה? בהעשרת אוצר מילים? בקליטה? נוסף על כך, יש להגדיר את סוגי השאלות והנושאים האקטואליים בשילוב הסרטונים.

השלב השני: הסבר על הכלי

בחירת סרטון יוטיוב מתאים:

  • בחירת סרטון שמציג נושא חשוב אקטואלי, שאפשר לנהל דיון חברתי תרבותי סביבו.
  • לדוגמה, סרטון שבו דעות או אמירות שונות או סרטון חינוכי קצר שמציג מסר סמוי או גלוי.
  • המורים נכנסים לפלטפורמת ChatTube (ChatTube.io) ומעלים את סרטון היוטיוב שבחרו.
  • בוחרים את השאלות הרלוונטיות.

השלב השלישי: ביצוע השיעור

  • לאחר שהסרטון הועלה, המורים יכולים להפיק שאלות מגוונות על הסרטון, תרגילים, סיכום, איתור אוצר מילים שמופיע בסרטון, והכול בשיחה ב-chattube.
  • המורים יכולים להשתמש בחומר שיצרו בשיעורים שלהם, הם יכולים להנחות את התלמידים לצפות בסרטון ואחר כך להתחיל לשאול שאלות (שקיבלו) המתמקדות בתוכן, במילים ובביטויים הקשורים לסרטון.
  • לאחר השיחה, המורים מאפשרים לתלמידים לשאול שאלות נוספות שלא הוצגו או פשוט להקליט תשובות שלהם לשאלות שהוצגו. השאלות מאפשרות לתלמידים לנהל שיח רציף לפי מסוגלות התלמידים והתקדמותם, ומאפשרות למורים לעקוב אחרי התמקדות התלמידים.

השלב הרביעי: הערכה

  • בסוף תהליך הלמידה אפשר להכין הערכה עצמית לתלמידים, לבדוק את מידת הבנתם לסרטון ועד כמה השאלות וההסבר היו יעילים מבחינתם.
  • המשוב האישי יכול לעזור לתלמידים לפתח מיומנויות נוספות בתהליך ההערכה (שאילת שאלות הערכה, הבנה כללית של הסרטון, כישורי שיחה והבעה, זיהוי טעויות ושיפורן), כדי שהם יוכלו להתקדם ולשפר את יכולות ההבעה וכישורי השיחה שלהם.
חזרה לראש הדף

עוד רעיון

עוד רעיון

אפשר להעלות סרטונים מתורגמים או עם כתוביות גם בעברית וגם בערבית. הסרטון יכול להכיל סצנות של שיחות יום-יומיות, שבהן דוברי עברית וערבית מדברים יחד ודנים בנושא חברתי תרבותי שיש בו הבדלים וגם דמיון. המורים יכולים להנחות את התלמידים להקשיב ולנתח את ההבדלים והדמיון בין שתי השפות בהקשר תרבותי.

חזרה לראש הדף

ועוד רעיון

ועוד רעיון

תיאור: המורים יכולים להכין סרטונים קצרים, המציגים סצנות מחיי היום-יום שלהם בשפה העברית, ולהעלות אותם ל-ChatTube לדיון עם שאר הכיתה.
לדוגמה: סרטון שבו הם מדברים על הפעולות שעשו היום או על חוויותיהם בחג מסוים, וזאת בשפה העברית.
יתרון: יצירת הסרטונים האישיים בשפה העברית מעוררת שיח חברתי תרבותי, שמאפשר לבצע אנלוגיה והקשר בין השפה לתרבות, ומעוררת שיח מעמיק עוד יותר.

טיפים

טיפ: בחרו סרטונים המתאימים לרמת השפה של התלמידים ומכסים נושא רלוונטי להקשר הלמידה. אל תבחרו סרטונים ארוכים מדי, כי זה עשוי להקשות על התלמידים להישאר מרוכזים. סרטונים קצרים וממוקדים, בעלי תוכן ברור, יאפשרו לתלמידים לתרגל באופן אפקטיבי.

תובנה: סרטונים עם כתוביות (עברית וערבית) יכולים לשדרג את ההבנה ולהקל על תלמידים דוברי ערבית להבין את השפה העברית בהקשר טבעי.

טיפ: על המורים להכין מראש שאלות מנחות, שיעזרו למקד את הדיון, ולאפשר שיח מעמיק ומיטבי.

טיפ: לכלול בתהליך של הערכה עצמית שאלות שמקדמות רפלקציה על הבנת התוכן, התמודדות עם אתגרים בשיחה, יכולת השימוש בשפה העברית.

תובנה: הערכה עצמית תומכת בתהליך הלמידה ומעוררת מודעות אצל התלמידים בנוגע לתחומי השיפור שלהם. זה יכול להיות גם מניע חשוב להמשיך ולהשקיע בלמידה.

חזרה לראש הדף

הניסיון שלך

הניסיון שלך

השתמשתי בפרקטיקה עם תלמידי כיתה י"א, בעיקר כדי לעזור להם להתמודד עם אתגרים הקשורים לאוצר מילים ושאילת שאלות, תוך כדי שילוב של צפייה בסרטונים ודיונים עליהם.
השילוב של סרטונים, שאילת שאלות תוך כדי צפייה ושימוש ב-AI לניהול הדיון ולהכנת השאלות עזר מאוד לשיפור תהליך הדיון בכיתה, וליצירת שיח מעמיק לפי רמת השאלות וסוגי השאלות שהוצגו. תלמידים, שהתקשו בשאילת שאלות ובניהול שיח, הרגישו ביטחון לשאול את השאלות לפי רמת הקושי שלהם בצורה יעילה.

חזרה לראש הדף

שימוש אחראי

שימוש אחראי
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

הערכת עבודות שנכתבו בסיוע בינה מלאכותית
התאמת תהליכי הערכת עבודות לעידן בו שימוש בבינה מלאכותית משתלב בתהליכי הכתיבה שלהן.
שילוב מדע אזרחי בהוראה
ספירת ציפורי בר, מדוזות בעם, זיהוי מינים פולשים ועוד – מדע אזרחי משלב תלמידים ואזרחים מתנדבים בביצוע מחקר מדעי אמיתי שנעשה על ידי מדענים, בנושאים ובתחומים מג...
توظيف الصور في تطوير مهارات التّنوّر البصريّ
-دمج برنامج "الذّكاء الاصطناعيّ" في تدريس موضوع التاريخ
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.