דלג אל

כתיבת עבודת החקר בשילוב בינה מלאכותית ובהלימה לתוכנית הלימודים

למאגר הפרקטיקות
כתיבת עבודת החקר בשילוב בינה מלאכותית ובהלימה לתוכנית הלימודים
  מומחיות בתחום התוכן ובהוראתו     הבניית ידע, חינוך לערכים, פיתוח מיומנויות   מחוייבות לכל תלמיד ותלמידה     קשר מורה תלמיד/ה, מענה מותאם אישית   ניהול ההוראה והחינוך     תכנון ההוראה, הערכה ומשוב

כותבי הפרקטיקה:
ד"ר חן נפתלי-עמר, מורה לערבית ולעולם הערבים והאסלאם, מזכירות פדגוגית

צורך

בעידן הדיגיטלי הבינה המלאכותית היא חלק בלתי נפרד מתהליכי הוראה ולמידה ודורשת התייחסות, הן מצד המורים והן מצד התלמידים. עבודת החקר, המשמשת יחידה אחת מתוך חמש יחידות הבגרות בתחום הדעת עולם הערבים והאסלאם, היא חלק מרכזי בתהליך הלמידה ומזמנת התנסות מעמיקה בשיטות מחקר וניתוחן. עבור התלמידים כלי הבינה מספקים תמיכה בתהליך האיסוף, הניתוח והארגון של מידע, דבר המאפשר חקירה מעמיקה יותר ומיומנויות של חשיבה ביקורתית, שימוש אתי בכלי הבינה והסקת מסקנות. עבור מורים כלים אלה מאפשרים ללוות את תהליך החקר בצורה יעילה, לזהות מוקדי קושי ולהתאים את ההנחיה לצרכים האישיים של כל תלמיד.

חזרה לראש הדף

הצעות למהלך

הצעות למהלך

השלב הראשון
הקדמה למורה בכיתה: שימוש בכלי הבינה בעבודת החקר - יתרונות מול חסרונות.
למערכי שיעור | מערך שיעור שנכתב באמצעות בינה מלאכותית

השלב השני
בירור עם התלמידים על אודות השימוש האתי בכלי הבינה המלאכותית:
5 טיפים לשימוש נכון בצ'ט GTP בכתיבת עבודת חקר

השלב השלישי
הלכה למעשה:
הנחיות למורים ולתלמידים - שלבי כתיבת עבודת חקר
איך מתחילים לדבר עם הצ'אט. שימוש ב-claude AI.
בשלב זה ילמד המורה איך לחפש רעיון לעבודת חקר, כתיבת פרומפט ודיוק הפרומפט עד לקבלת התוצאה הראשונה | שיחה ראשונה עם הצ'אט

השלב הרביעי
ניסוח שאלת החקר ודיוקה בשיחה עם הצ'אט

השלב החמישי
מציאת מקורות מידע לנושא הנבחר בעזרת הצ'אט.

השלב השישי
ביסוס הנתונים שהתקבלו מהצ'אט אל מול המחקר.

השלב השביעי
הערכת העבודה: מחוון לבדיקת עבודת חקר בשילוב כלי הבינה המלאכותית.

חזרה לראש הדף

עוד רעיון

עוד רעיון

שילוב כלי הבינה המלאכותית לניתוח טקסט
אפשר להשתמש בבינה מלאכותית כדי לנתח טקסטים אקדמיים, לזהות מילות מפתח ולהסיק מסקנות מניתוח זה. רעיון זה יכול להתקיים רק אחרי שהתלמידים והמורים יהיו ערים לכלל ההשלכות האתיות בשימוש בכלי הבינה ולאחר שהתלמיד ידע לבחור בקפידה את המידע שנוצר על ידי הבינה המלאכותית, כדי לשמור על מהימנות ואמינות הניתוח שהתקבל.

חזרה לראש הדף

כדאי לדעת

כדאי לדעת

הערות למורה
בכל שלב ושלב דיוק הפרומפט חשוב מאוד כדי לייצר תשובה איכותית ומדויקת.

מקורות מידע

  1. על התלמיד לגשת למקורות שנתנו ולבדוק אם הם קיימים, אם המידע נגיש. ייתכן שהצ'אט זיהה את שם הספר או את המחבר כמומחה בתחום, ובשל כך אפשר לפנות למאמרים ולספרים שחיבר בנושא. כמו כן, אפשר לפנות למאגרי מידע המתמחים בנושאים הנקשרים למזה"ת.
  2. על התלמיד להשתמש ב-3 מקורות אקדמיים לפחות, כדי לתקף את הממצאים והנתונים שהוא חוקר, ולא להסתמך רק על הצעות שהצ'אט נתן.

ביסוס המידע שהתקבל מהבינה אל מול המחקר

  1. חשוב לחדד בפני התלמידים את חשיבות ביסוס המידע שהתקבל עם המחקר האקדמי גם בשל הטיות נתונים.
  2. הידע של הבינה לא תמיד רחב ונרחב מבחינת הדוגמאות, ולכן חשוב ללמד את התלמידים לבקר את המידע שהתקבל ולא לקבל אותו באופן בלעדי ומוחלט.

הערכת העבודה
מחוון לבדיקת עבודת חקר בשילוב כלי הבינה המלאכותית: כחלק מהערכת המורה יידרשו התלמידים להציג בעל פה את תהליך עבודתם והסקת מסקנותיהם במהלך העבודה. מצ"ב מחוון לבדיקת העבודה, הכולל גם שאלות מנחות למורה.

חזרה לראש הדף

הניסיון שלך

הניסיון שלך

אני משתמשת בפרקטיקה עם תלמידי כיתה י"ב, הלומדים במגמת עולם הערבים והאסלאם, זו השנה השנייה. עידן הבינה המלאכותית משנה את האופן שבו ידע נוצר, מונגש ומעובד.
עבור מערכת החינוך, שילוב בינה מלאכותית זאת הזדמנות לפתח מיומנויות למידה חדשניות בקרב תלמידים, תוך כדי התאמת תהליכי ההוראה למציאות המשתנה.
עבודת החקר כאבן יסוד ביחידת הבגרות מאפשרת לתלמידים להעמיק בנושאים מגוונים, לחקור באופן עצמאי וליישם מיומנויות חשיבה מסדר גבוה. עם זאת, האתגרים שעולים מהשטח – עומס מידע, צורך בכלים לניתוח ולארגון נתונים, ופערים במיומנויות טכנולוגיות – מצריכים פתרונות עדכניים.
מערך שיעור, שמיועד למורים המשלבים בינה מלאכותית בעבודת חקר, נועד לתת מענה על צרכים אלו, תוך כדי מתן כלים מעשיים לעבודה עם התלמידים. לכן הכנתי מערכי שיעור התומכים בפרקטיקה ונותנים מענה הן למורה והן לתלמיד.
התלמידים זקוקים למסגרת הנותנת מענה איך לשלב בצורה מיטבית, אתית ומעשית את כלי הבינה כחלק מעבודת החקר, לדעת איך לבקר את המידע ולהסיק מסקנות ולא לקבל באופן מוחלט את התוצאות הניתנות מכלי הבינה המלאכותית.

להרחבה

נספחים:

חשוב לנו לציין מה הרציונל והמטרות בבניית הפרקטיקה כחלק מהבנת תהליכי ההוראה וההערכה.

הרציונל בפיתוח הפרקטיקה
עידן הבינה המלאכותית משנה את האופן שבו ידע נוצר, מונגש ומעובד. עבור מערכת החינוך, שילוב בינה מלאכותית זאת הזדמנות לפתח מיומנויות למידה חדשניות בקרב תלמידים, תוך כדי התאמת תהליכי ההוראה למציאות המשתנה. עבודת החקר כאבן יסוד ביחידת הבגרות מאפשרת לתלמידים להעמיק בנושאים מגוונים, לחקור באופן עצמאי וליישם מיומנויות חשיבה מסדר גבוה. עם זאת, האתגרים שעולים מהשטח – עומס מידע, צורך בכלים לניתוח ולארגון נתונים, ופערים במיומנויות טכנולוגיות – מצריכים פתרונות עדכניים. מערך שיעור, שמיועד למורים המשלבים בינה מלאכותית בעבודת חקר, נועד לתת מענה על צרכים אלו, תוך כדי מתן כלים מעשיים לעבודה עם התלמידים.

מטרות הפרקטיקה
- עידוד חשיבה ביקורתית: לפתח אצל התלמידים חשיבה ביקורתית כלפי מקורות מידע ותוצרים של כלי בינה מלאכותית.
- הקניית מיומנויות מחקריות: לאפשר לתלמידים לפתח יכולות מחקריות מתקדמות, כולל איסוף נתונים, ניתוחם וארגונם, באמצעות כלי בינה מלאכותית.
- שימוש אתי בכלי הבינה בעבודת החקר: להקנות לתלמידים הבנה של גבולות השימוש האתי בכלי בינה מלאכותית, בדגש על זכויות יוצרים, פרטיות ומניעת הטיות.
- היכרות עם כלים טכנולוגיים: לחשוף את התלמידים למגוון כלי בינה מלאכותית שאפשר לשלב בתהליך כתיבת עבודת חקר (Claude.ai Gemini. ChatGPT).
- ניתוח והסקת מסקנות: ללמד את התלמידים כיצד לשלב בין ממצאים שמתקבלים ממקורות שונים ולהסיק מסקנות מבוססות ורלוונטיות לנושא החקר.

חזרה לראש הדף

שימוש אחראי

שימוש אחראי
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

המחשת עשר המכות בתמונות
הפרקטיקה עונה על הצורך בהעמקת הידע בתנ"ך בקרב התלמידים בצורה חווייתית, תוך כדי שימוש מושכל, מונחה ומתווך בבינה מלאכותית
למידה סביב רעיון גדול
למידה סביב רעיון גדול היא בעלת פוטנציאל ללוות תחום דעת לאורך השנה. היא יכולה להיות בין-תחומית ולחבר בין מקצועות לימוד שונים או לשמש נושא מארגן בבית הספר.
יישום: לפתור עמימות, להפיק תובנות ולתרגם מסקנות לפעולות ותוצרים
כשיש לנו הרבה רעיונות מלהיבים שממש מתחשק לנו ליישם אותם, עלינו להיות מסוגלים לנתח את האתגרים שלפנינו, להסיק מסקנות מעשיות שיסייעו לנו למצוא דרכי פעולה קונקרט...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.