חפש ב:

מַלִידָה, ט"ו בשבט

מַלִידָה, ט"ו בשבט צילום: אליעז דנדקר

בשנות הגלות, קהילות יהודיות ברחבי העולם טוו מסורות ייחודיות סביב מעגל השנה.
מועדים אלו הולכים ותופסים מקום בציבוריות הישראלית ובתוך מעגל השנה הישראלי.

בט"ו בשבט מקיימים בני הקהילה היהודית מהודו 'בני ישראל' את המַלִידָה, טקס של תקווה לברכה ליבול, לפריון ולשפע. הטקס פונה אל האלוהים ואל אליהו הנביא, דמות מרכזית בסיפורהּ המכונן של הקהילה.

הטקס נחוג בט"ו בשבט בשדות או בטבע וכולל מאכל ושמו מַלִידָה. מאכל זה מכיל סולת בלולה, פירות העץ והאדמה ומיני בשמים, והוא מסמל את קורבן המנחה שנהג בבית המקדש. טקסי המַלִידָה נערכים בבתים בכל עת שהמשפחה מבקשת ברכה ושפע. בט"ו בשבט מכונה טקס המַלִידָה – מנחת שלום.

למידע נוסף - אתר הלו"ז העברי

פותחים בברכה

פותחים בברכה
"בסימן טוב ובמזל טוב, אליהו הנביא זכור לטוב"

קהילות יהודיות על פני הגלובוס
מסורת יהדות בני ישראל מהודו

במעגל השנה
ט"ו בשבט

התגלות אליהו הנביא ומנחת שלום

התגלות אליהו הנביא ומנחת שלום

"בסימן טוב ובמזל טוב, אליהו הנביא זכור לטוב"

מהו המקור לחג המַלִידָה וכיצד הוא קשור לאליהו הנביא? אילו מנהגים מלווים את החג ומהם הערכים העומדים במרכזו?

על מקורות החג, מנהגיו וערכיו

מתכון למַלִידָה

מתכון למַלִידָה צילום: אליעז דנדקר

הנחיות כלליות
חשוב מאוד להיות כל הזמן ליד המחבת שבה מכינים את הסולת הבלולה.
יש להשתמש בזהירות באבקת ההל, ומומלץ להתחיל עם מעט פחות מהרשום ולהוסיף לפי הצורך אחרי כל ערבוב.
אופן הכנת הזעפרן: שמים במיקרו חצי דקה ומפוררים על התערובת; אפשר גם להשרות את הזעפרן בכפית מים חמים למשך חמש דקות.
התוצאה צריכה להיות פירורית לחה וקלילה.

מצרכים
חצי קילו סולת
200 גרם חמאה או גהי (חמאה מזוקקת)
כוס של סוכר שנטחן דק
שתי כוסות מים רותחים
חופן צימוקים
חופן שקדים קצוצים
חופן אגוזים קצוצים
5 חוטי זעפרן משובח
פחות מחצי כפית הל טחון דק ובלי קליפות           
כרבע כפית מוסקט
 אופן ההכנה
1. מחממים לחום בינוני מחבת גדולה עם שוליים גבוהים. מחממים את הסולת עד להזהבה ובוחשים מדי פעם בפעם. חשוב לשמור על חום בינוני ולהישמר מהשחמת יתר של הסולת.
2. כשהסולת מקבלת גוון זהוב, מוסיפים 2 כוסות מים רותחים, מערבבים היטב תוך כדי פירור הסולת.
3. מוסיפים את הצימוקים, האגוזים והשקדים ומערבבים במזלג.
4. מוסיפים את החמאה, מערבבים ומכסים לעשר דקות.
5. מוסיפים את הסוכר הטחון.
6. מפזרים את שלושת תבליני הריח: זעפרן, הל ומוסקט.
7. מכסים היטב לרבע שעה ושוב מערבבים בהנפה.
*בעבר עבר המתכון מאם לבת ולא נרשם במדויק. מתכון זה באדיבות אביבה מילר, לוד.

אולי תתעניינו גם ב...

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.