דלג אל

הצהרת נגישות

יום האישה הבין-לאומי, 8.3, ט"ו באדר

יום האישה הבין-לאומי, 8.3

מידי שנה בשמונה במרץ מצוין יום האישה הבינלאומי ברחבי העולם. שלושה היבטים בפועלן של נשים נבחרו לעמוד במרכז יום זה: זיכרון הנשים שפעלו בעבר ופועלות בהווה למען השגת שוויון זכויות, תרומת הנשים למען שלום עולמי והישגיהן של נשים.

יום האישה נחגג במקומות שונים בעולם החל מראשיתה של המאה העשרים. בארצות הברית החלו בנוהג בשנת 1909 וברחבי אירופה בשנת 1911. כיצד קרה הדבר ומדוע דווקא אז?

תהליכי המודרניזציה במאות השמונה-עשרה והתשע-עשרה והשאיפה להקמת מדינה ליברלית באירופה הובילו את הדרישה לשוויון זכויות לנשים וקידמו את מאבקן. ב-1848 הקימה אליזבת קיידי סטנטון את התנועה לזכויות נשים, שכינוסה בסנקה פולס בניו-יורק נחשב ליריית הפתיחה של הגל הראשון של תנועת הנשים האמריקאית. חיבורו של ג'ון סטיוארט מיל "שעבוד הנשים" (1869) נחשב גם לציון דרך במאבק על זכויות הנשים באנגליה. בחיבורו דן מיל בשעבוד האישה בתוך המשפחה, ומשווה את מוסד הנישואים למוסד העבדות.

בסוף המאה התשע-עשרה ובתחילתה של המאה העשרים חלו תמורות כלכליות וחברתיות אשר הובילו להתפשטות המהפכה התעשייתית. המהפכה משכה פועלים רבים לעבודה במפעלי תעשייה, ובהם נשים וילדים, בנתה את מעמדן של נשים ככוח עבודה חיוני ובעל השפעה, שהחל לדרוש את זכויותיו. הפועלים, ובהם נשים, נדרשו לעבוד שעות רבות ביום, בתנאים קשים ומזיקים לבריאות, ובהדרגה הקימו איגודים מקצועיים גדולים ששאבו את רעיונותיהם מן הסוציאליזם על זרמיו השונים. תמורות אלו היוו קרקע פורה לנשים להשמיע את קולן בפומבי, בין היתר, הוקמו תנועות פמיניסטיות והחל מאבקן של הסופרג'יסטיות להקניית זכות בחירה לנשים. בו בזמן התרחשו אירועים הקשורים במאבקן של נשים על זכויותיהן החברתיות, מהמאבק נגד העבדות ועד למאבק על שכר הוגן לפועלות. חלקן עשו זאת באמצעות פרסום רשימות עיתונאיות, וחלק אחר על- ידי שותפות בארגונים פוליטיים אשר ארגנו הפגנות ועצרות בהן העלו לסדר היום את דרישותיהן לשוויון לנשים בכל תחומי החיים. בסופו של דבר נשים קיבלו זכות הצבעה. לדוגמא: באנגליה בשנת 1918, בארה"ב ב-1920, בצרפת ב-1944, ובשוויץ רק ב-1971.

המציאות העולמית התקדמה באופן משמעותי במאה האחרונה, ומאבק הנשים אכן הוביל לצמצום הפערים בין המינים בתחומים רבים. נשים קיבלו זכות לבחור ולהיבחר, נשים מאיישות תפקידי מפתח במשק, בחברה ובאקדמיה, ונשים רבות מובילות ומנהיגות בתחומן. כך למשל, היום, בשנת 2021, מדינת ישראל גאה ב-37 חברות כנסת ותיקות וחדשות עם היבחרן לכנסת ה-23.

אך עדיין המלאכה לא הושלמה. עדיין נשים שבויות בתפקידים סטראוטיפיים מסורתיים וכפופות ל"משטרת היופי". עדיין נשים סובלות מדיכוי, מאלימות במשפחה, מהטרדות מיניות במקומות עבודה, מאפליה. עדיין נשים משתכרות פחות מגברים באותו התפקיד. עדיין קיימת "תקרת זכוכית" אשר עוצרת את הנשים בעלייתן אל מוקדי הכוח והכסף ורק בודדות מצליחות לעבור תקרה בלתי נראית זאת. למעשה תקרת הזכוכית שמעליה שוכנות עמדות הניהול הגבוהות לא הוסרה גם לאחר ההצלחה העצומה של נשים בכיבוש מקצועות שבעבר היו מבצרים גבריים כגון: רפואה, משפטים, כלכלה, פסיכולוגיה ועוד.

מהאמור לעיל, ניתן להסיק כי המהפכה הפמיניסטית היא חשובה ביותר, אך טרם הסתיימה. פרופ' ישעיהו ליבוביץ' היטיב לתאר כי "המהפכה הפמיניסטית היא המהפכה החשובה ביותר בתולדות האנושות." המהפכה הפמיניסטית נוגעת לכולנו, משום שהיא משחררת מסטראוטיפים ומאפשרת לכולנו, נשים וגברים, להיות מי שאנחנו באמת. כדבריה של אורית קמיר, חוקרת ומרצה למשפט, מגדר ותרבות, פעילה פמיניסטית ומנהלת במשותף של המרכז הישראלי לכבוד האדם: "המאבק לשחרור האישה ולזכותה לשוויון מכיל בחובו גם שחרור של הגברים, אשר העולם הפטריארכלי כופה עליהם דימוי גברי ואורח חיים שאינם הולמים את נטיותיהם האישיות".

את המקור לתאריך בו נחגג יום האישה מקובל לראות באירוע שהתרחש בארצות הברית בשמונה במרץ 1857. ביום זה התארגנו בניו -יורק מאות פועלות אשר עבדו במתפרות ובמפעלי טקסטיל, ופצחו בשביתה על שכרן הנמוך, על שעות העבודה המרובות ועל התנאים הלא אנושיים בהם נאלצו לעבוד.

בשנת 1977 החליטה האסיפה הכללית של האומות המאוחדות (האו"ם) לאמץ את ההחלטה בדבר ייסודו של יום המוקדש לציון זכויות האישה ושלום עולמי, ובשנת 1981 נכנסה לתוקפה האמנה הבינלאומית לשוויון נשים. האמנה כוללת הוראות כלליות שתכליתן ביעור האפליה נגד נשים והוראות ספציפיות בנושאים כגון: השתתפותן של נשים בחיים הציבוריים ושוויון בתחומי האזרחות, חינוך, תעסוקה, בריאות כלכלה וחברה. ישראל הייתה בין המדינות הראשונות שחתמו על האמנה, עוד בטרם נכנסה לתוקפה.

סעיפי הודעות בחוזר מנכ"ל ע"ג/6:
9.4-6 יום האישה הבין-לאומי במערכת החינוך

חזרה לראש הדף

נשים בסרטים - אקדמי+

  • נדרשת הזדהות משרד החינוך לצפייה בסרטים ובמערכי השיעור
וול-אי

הטייסת האמריקאית האגדית אמיליה ארהארט שנעלמה בשנת 1937 מעל האוקינוס השקט כאשר ניסתה לטוס מסביב לעולם.

באז שנות אור - מדובב

הקיסר הסיני מוציא צו מלכותי המחייב גבר אחד מכל משפחה לשרת בצבא האימפריה כדי להגן על המדינה מפלישה מצפון, מולאן נענית לצו הקיסר במקום אביה החולה לשרת בצבא הקיסר. היא עומדת במבחנים רבים לאורך הדרך ולומדת לרתום את כוחה הפנימי כדי לממש את מלוא הפוטנציאל שלה.

מאחורי המספרים

סיפורן יוצא הדופן של קת'רין ג'ונסון, דורות'י ווהן, ומרי ג'קסון, נשים אפרו-אמריקאיות מבריקות, שעבדו בנאס"א והיו המוח מאחורי השיגור של האסטרונאוט ג'ון גלן לחלל, הישג מדהים שהשיב את אמון האומה, טרף את הקלפים במירוץ לחלל והסעיר את העולם. שלוש הנשים בעלות החזון חצו את כל קווי המגדר והגזע והיוו השראה לדורות הבאים לחלום בגדול.

מאחורי המספרים

הסרט מציע דיון מיגדרי חשוב לתלמידי תיכון כשדרך הסיפור הוא עוסק בעליית הטאליבאן, אפליה מגדרית, זכויות אדם והזכות לחינוך במדינות מפתחות. כמו כן, הסרט מביא את כוחו של סיפור וכוחו של היחיד, במקרה זה היחידה, לחולל שינוי מרחיק לכת ולעורר השראה. הוא קרא לי מלאלה הינו דיוקן אינטימי של זוכת פרס נובל לשלום מלאלה יוספזאי, שהיתה על הכוונת של הטליבאן ונפצעה באורח קשה מירי כשחזרה הביתה באוטובוס מבית הספר, בעמק סוואט בפקיסטן. אז בת 15 (ובקרוב בת 18), היא נבחרה יחד עם אביה לקדם חינוך לבנות, וההתקפה עליה עוררה את זעקתם של תומכים ברחבי העולם. היא שרדה בנס, והיום היא דוברת מובילה למען חינוך לבנות ברחבי העולם, כמייסדת קרן מלאלה.

כוכב הקופים

פיונה מוטזי היא נערה ענייה המוכרת תירס בשווקים בקטווה אשר בקמפלה. בני משפחתה כולם נמצאים במאבק קיום מתמיד. היא נשבית בקסם משחק השחמט ולמרות התנגדות נמרצת מצד אמה - היא מתחילה לנצח בתחרויות, לזכות להכרה בכשרונה ולצאת ממעגל העוני המדכא.

 

מדריך הטרמפיסט לגלקסיה

הבדלי מעמדות, אפליה מגדרית וערכי משפחה תרבות ומסורת. מעשה בשתי אחיות, הצעירה היא הרומנטית חסרת המעצורים ואילו הבוגרת, היא המאופקת, השומרת את סוד אהבתה. שתי נשמות בעולם חונק של טקסים, חובות ונורמות שאינן מאפשרות תנודה בין-מעמדית.

מדריך הטרמפיסט לגלקסיה

מגי פיצ'גרלד היא מתאגרפת צעירה השואפת להיות אלופת העולם באגרוף. היא ממוקדת במטרה ונחושה להצליח ביעד שהציבה לעצמה והיא יודעת שהמאמן הכי טוב בעיר הוא פרנקי, שלא כל כך מתלהב מהנודניקית שנצמדת אליו. 'אגרוף זה לא תחום לנשים' - אבל מגי מסרבת להרפות ומוכיחה לו שאיתה הוא יכול להגיע רחוק. מערכת היחסים שלהם הופכת לתא משפחתי חמים וקטן שחסר לשניהם מאחר ומשפחתה מתנגדת למקצוע שהיא בחרה בו.

מדריך הטרמפיסט לגלקסיה

דרמה המבוססת על סיפור אמיתי. אם חד-הורית לשלושה ילדים אשר נפגעת בתאונת דרכים ומפסידה במשפט, מאלצת את עורך הדין שלה לקחת אותה לעבוד במשרדו כפקידה. שם היא מגלה מסמכים רפואיים תמוהים בתוך תיק מקרקעין. כשהיא מתחילה לחקור את העניין היא מגלה פרשת כיסוי וטיוח בה חברת ענק זיהמה מים בשכונה בלוס אנג`לס, זיהום שהוביל למחלות רבות של תושבי השכונה.

חזרה לראש הדף

יום האישה בראי המחול

יום האישה בראי המחול

10 יוצרות ויצירות העוסקות בנשים, יחסים בין נשים ונשיות ו-5 כוראוגרפיות בין-לאומיות מהמאות הקודמות וחמש כוראוגרפיות ישראליות עכשוויות
יסודי | חטיבת ביניים | חטיבה עליונה

חזרה לראש הדף

אקדמיה ברשת – נשים מעוררות השראה

אקדמיה ברשת – נשים מעוררות השראה

אנו מזמינים אתכם לפגוש נשים עוצמתיות ומעוררות השראה בזכות עשייתן למען החברה, התגברותן על אתגרים והגשמת חלומותיהן.

בואו לשמוע את שחר פאר, יעל ארד, רונה רמון ז"ל, גלילה רון-פדר-עמית, בת-אל פאפורה, מרים פרץ, אסתי סגל, תקווה גדעון, לונא מנסור, מרגלית-תמר שעשוע ומייסון אסדי.

כולן מעבירות את המסר שחשוב להציב מטרות בחיים ולדבוק בהן גם כשנתקלים בקשיים – עד להגשמת החלומות.

כל ההקלטות זמינות לצפייה בכל עת.

חזרה לראש הדף

מיצג אמנות לכבוד יום האישה הבין-לאומי

מיצג אמנות לכבוד יום האישה הבין-לאומי

מיצג אמנות חדש יוצג בבית המשפט העליון לכבוד יום האישה הבינלאומי

מיצג אמנות חדש ייפתח לקהל בבית המשפט העליון, לכבוד יום האישה הבינלאומי, החל מ- 6 במרס ועד ה- 10 במרס למשך שבוע. בתערוכה תוצגנה תשע יצירות המייצגות דימויים של נשים ממגזרים שונים במסורת המקומית ובחברה הישראלית, שנועדו להעלות על סדר היום את נושא השוויון המגדרי והכרה בזכויות האדם וזכויות נשים בפרט.

אולי תתעניינו גם ב...

יום הצרכן הבין-לאומי 15.3, כ"ב באדר
מאז 1983 מצוין בכל העולם ב-15 במרץ מדי שנה יום הצרכן הבין-לאומי. מטרתו של יום זה להגביר את מודעות הצרכנים לזכויותיהם ולעודד צרכנות נבונה ואחראית. תאריך זה נק...
יום תל-חי, י"א באדר
תל-חי היה סמל למפנה שחוללו אנשי המעשה ברוח היהודית, וטרומפלדור היה לאגדה מעצבת של דמות היהודי החדש. י"א באדר נקבע ליום לציון גבורת ההיאחזות בארץ בעבודה ובהגנה.
שרה אהרנסון
מראשי ניל"י – נצח ישראל לא ישקר – רשת ריגול יהודית שפעלה בימי מלחמת העולם הראשונה למען הבריטים תחת השלטון הטורקי בארץ ישראל. מטרתה הייתה לקדם הקמתה של ריבונו...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.