המשולש הארץ ישראלי
פעילויות וחומרי הוראה בנושא כתב המנדט על ארץ ישראל ועל הדילמה של ערביי ארץ ישראל
שיוך לכיתות ונושאים מרכזיים בתוכנית הלימודים
- כיתה
- נושא מרכזי
- {{m.label}}{{$last ? '' : ', '}}
יחידות הוראה מתוקשבות
המשולש הארץ־ישראלי: בריטים, ערבים ויהודים
תחומי דעת: היסטוריה ממלכתיבשנים 1917־1922 זכתה התנועה הציונית להכרת המעצמות ולמעמד מוכר במשפט הבין־לאומי. כתב המנדט של בריטניה על ארץ ישראל הבטיח כי ממשלת בריטניה תהיה אחראית להבטחת הקמתו של בית לאומי ליהודים. בתקופה זו גם הוגדרו ונקבעו גבולותיה של ארץ ישראל. אבל באותה התקופה גם הסלים העימות בין הערבים ליהודים בארץ וקיבל צביון פוליטי ודתי, והלאומיות הפלסטינית קיבלה זהות ייחודית עצמאית.
הסכסוך היהודי־ערבי בארץ ישראל בין מלחמות העולם
תחומי דעת: היסטוריה ממלכתיבארץ ישראל הנתונה לשלטון המנדט הבריטי הלכו וגברו בשנים שבין מלחמות העולם המתח הלאומי והעוינות בין היישוב היהודי ובין הערבים. ככל שהבית הלאומי היהודי התפתח והתעצם כך היו אירועי האלימות שיזמו הערבים מקיפים ואלימים יותר. היישוב היהודי נאלץ להתמודד עם המאורעות ונערך להגנה. בהדרגה הוקם והתחזק כוח מגן יהודי והוקמו יישובים מוגנים בשיטת חומה ומגדל. למרות מחלוקות פנימיות וכמה רגעי חרדה צלח היישוב היהודי את התקופות הקשות של המאורעות והמרד הערבי. מנגד, הבריטים אף שתמכו רבות בהקמת הבית הלאומי החלו לסגת ממחויבותם להצהרת בלפור ולטופס המנדט.
היחידה קשורה לשלוש יחידות ההוראה האחרות העוסקות בתקופת המנדט הבריטי ומשלימה אותן: המשולש הארץ־ישראלי; מבית לאומי למדינה בדרך: היישוב היהודי בארץ ישראל בין מלחמות העולם; והיחידה העוסקת בחיי היום־יום ומעורבות נשים ביישוב היהודי בארץ ישראל.
מנהיגות
תחומי דעת: היסטוריה ממלכתי, ספרות ממלכתי, קולנוע ותקשורת, תנ"ך ממלכתי, תרבות יהודית ישראליתביחידה זו נדון במושג מנהיגות. נעמוד על התכונות הנדרשות למנהיג כדי להשלים את שליחותו ונדון במניעים של מנהיג לפעול ולהוביל. כמו כן, נבחן את הרעיון שמנהיג מושפע מנסיבות התקופה ופועל לפיהן, אך גם מבטא את דרכו הייחודית.