דלג אל

מעבדת בוטים כיתתית

למאגר הפרקטיקות
  מחוייבות לכל תלמיד ותלמידה     מענה מותאם אישית   מומחיות בתחום התוכן ובהוראתו     הבניית ידע, פיתוח מיומנויות

כותבת הפרקטיקה:
ד״ר רון דביר, מפתח עבור המכון לחקר יישומי של בינה מלאכותית בחינוך, אגף מו״פ, מינהל חדשנות וטכנולוגיה

צורך

פיתוח מיומנויות גבוהות בשימוש בבינה מלאכותית, כלומר לפתח את מיומנות 3, "שימוש יצירתי ויוצר ערך".
כמו כן, מענה על אתגרי למידה של תלמידים. הבוטים שהם יפתחו עשויים לעזור להם להתמודד עם אתגרים אמיתיים.

חזרה לראש הדף

הצעות למהלך

הצעות למהלך

תכנון

תכננו את פעילות "מעבדת בוטים כיתתית". האם היא תבוצע באופן אישי, בזוגות או בקבוצות קטנות?

כמה שיעורים תקצו לכך? (מומלץ - לפחות שני שיעורים)

תכננו את מהלך הפעילות.

הכנה - בניית המעבדה

צרו חדר ושלבו בו את הבוט "בוט מותאם אישית". אפשר גם להוסיף לו כלי עזר שיכולים לעזור בבניית בוטים, כגון הבוט "מחולל פרומפטים".

שיחה על ההקשר

במליאת הכיתה, נהלו שיחה עם התלמידים על האפשרויות המרתקות שבניית בוטים באופן עצמאי יכולה לאפשר. אפשר לעשות סיעור מוחות מהיר - אם הייתם יכולים לפתח בוט למען חבריכם בכיתה, במה הוא יעסוק? על איזה צורך הוא יענה?

דברו על האתגרים הכרוכים בבניית בוטים טובים. לא מכירים אותם? שאלו את מחולל הטקסט האהוב עליכם והוא ישמח להציף אתגרים רבים. חלקם בוודאי רלוונטיים לבניית בוטים ע"י תלמידים.

ספרו לתלמידים על הפרויקט המלהיב שלפניהם - בניית בוטים מותאמים אישית.

הדגמה

הדגימו את אופן הבנייה או התאמה של בוט. הציגו על מסך הכיתה את החדר שבניתם, והראו להם כיצד אפשר לבנות בוט ע"י התאמת המאפיינים, הפרומפט והידע של הבוט. אם העליתם לחדר כלי עזר, כגון "בוט בניית פרומפטים", הדגימו גם אותו.

לב הפעילות - בניית הבוט

כעת שילחו לתלמידים קישור לכניסה לחדר המעבדה שיצרתם. הדגימו להם כיצד נכנסים. הראו להם את כפתור בחירת השפה מתחת לכפתור השם והמליצו להם לבחור בשפה המועדפת עליהם לפני שהם לוחצים על כפתור "הצטרף".

התלמידים יעבדו על בניית הבוטים שלהם.

עברו בין התלמידים, ראו מה הם עושים וסייעו במידת הצורך.

הציעו להם לעבוד במחזורי פיתוח קצרים - לבנות בוט, לנסות אותו, לזהות מה דורש שיפור, לשנות אותו (כפתור סגול "שנה הזמנה" למעלה) ולהריץ שוב, וכך באופן מחזורי.

שיחת משוב

נהלו במליאת הכיתה שיחה על תהליך בניית הבוטים. מה התלמידים למדו בהתהליך זה? מה היה מורכב וקשה? מה היה מהנה? בקשו מהם לשתף בטיפים על הדברים שהפכו את הבוטים שלהם למוצלחים במיוחד.

חזרה לראש הדף

עוד רעיון

עוד רעיון

כפעולה משעשעת מקדימה, או כתחליף להקמת בוטים אמיתיים (למשל, במקרה של שכבות צעירות), אפשר במעבדת הבוטים הכיתתית להקים בוטים אנושיים. מה???

1. כמקור השראה, הציגו לתלמידים על המסך של הכיתה את הבוטים הנכללים בארגז הכלים של magic student. כעת בחרו מתוך הדוגמאות של הבוטים שהוצגו את תפקיד הבוט שהם ירצו, כגון "מחולל שאלות" או "שיחה עם דמויות היסטוריות". הם גם יכולים להמציא תפקידי בוטים, כגון "בוט יועץ אופנה" במקרה של תלמיד המחבב תחום זה.

2. הקצו להם 15 דקות להתכונן למילוי התפקיד.

3. הכינו פתקים ובהם שמות הבוטים. תנו לתלמידים את הפתק שלהם.

4. כעת, החלק הנחמד באמת - יריד הבוטים הגדול: התלמידים עובדים בזוגות - אחד משחק את התפקיד של אדם, והשני - של הבוט שבו בחר. הם משוחחים ומנסים לממש את תפקידיהם. לאחר כמה דקות בני הזוג מחליפים תפקידים.

5. שוחחו במליאת הכיתה על החוויה של פעולה כבוט או של שיחה עם בוט. שוחחו על הדרך שבה הבוטים האנושיים יכולים להתאמן לקראת ביצוע תפקידם. דברו על הדמיון וההבדל בין בוטים אנושיים לבין בוטים מלאכותיים.

זכרו והזכירו לתלמידים - זה משחק בלבד. בני אדם הם לא בוטים!

חזרה לראש הדף

כדאי לדעת

כדאי לדעת

כיצד התלמיד יכול לחזור לבוט שיצר בשיעור קודם ולהשתמש או לשפר בו?

אם תשלחו את הקישור המקורי לחדר הבוטים, זה ששלחתם לכל הכיתה בתחילת הפעילות, הם ייאלצו "לחזור לאפס" - לבנות את הבוטים מחדש. שתי אפשרויות:

  • אפשרות ראשונה, חזרה של התלמיד לשיחה: בסוף השיעור או לקראת השיעור הבא, היכנסי ללוח הבקרה של החדר, גללי עד שתגיעי לפלט של כל אחד מהתלמידים, לחצי על אייקון "3 נקודות", העתיקי את הקישור "מידע הצטרפות" ושלבי אותו לתלמידים בסביבת הלמידה שבה הכיתה פועלת, למשל גוגל קלאסרום או מייקרוסופט טימס. לאחר שהם נכנסים לקישור,הנחי אותם לגשת להיסטוריית השיחות שלהם באמצעות כפתור "היסטוריית פלט", ולבחור באופציה של "המשך שיחה / continue thread". קישור זה יחזיר אותם לשיחה המקורית ויאפשר להם להמשיך מהנקודה שבה הפסיקו בשיעור הקודם.

  • אפשרות שנייה, העתק הדבק ידני: לקראת סוף השיעור, לפני שהם יוצאים מהפעילות וממג'יק, הציעו להם לעתיק והדביק לקובץ (וורד, פאוורפוינט וכד') את פרטי הבוט - שם, תיאור, פרומפט, ידע, קישור לקבצים שהעלו. בשיעור הבא הם יוכלו לבנות את הבוט מחדש בתוך שתי דקות ע"י העתק הדבק.

מה הדרך הטובה ביותר ללמוד ליצור בוטים?

הדרך הטובה ביותר ללמוד בניית בוטים היא התנסות עצמית + עזרת עמיתים. עודדו את התלמידים לנסות גם אם בהתחלה יהיו קשיים, וגם להתייעץ עם חבריהם בכיתה. סביר שכמה מהם יהפכו למומחי בוטים בתוך זמן קצר, אולי דקות, וישמחו לסייע.

חזרה לראש הדף

שימוש אחראי

שימוש אחראי
אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

ניהול זמן עצמי של התלמיד/ה
מה הלו"ז?! הכול מדברים על החשיבות הרבה של ניהול זמן עצמאי על ידי התלמידים. אבל מה זה אומר בעצם? ואיך לומדים לעשות את זה נכון?
הצגת קריטריונים להערכה בתחילת פרק הלימוד
כשתלמידים יודעים בתחילת פרק הלימוד את הקריטריונים שלפיהם יוערכו בסופו, הם מבינים טוב יותר את שנדרש מהם. הבנה זו מגייסת את המוטיבציה שלהם ועוזרת להם לכוון את ...
פרקטיקות להוראה מפורשת
כל יחידת לימוד היא חלק ממארג שלם של משמעויות והקשרים. חשוב לאפשר לתלמידים להיזכר ביחידה הקודמת ולחבר אותה ואותם ליחידה הנוכחית תוך הבהרת המטרות שנרצה להשיג ב...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.