1. הכנה והצגת הסביבה לתלמידים
הקדמה כללית:
בתחילת השיעור, הסבר/י לתלמידים על המטרה: ביצוע ניסויים ביתיים באופן עצמאי, תוך ליווי אינטראקטיבי של צ’אטבוטים.
הסבר/י על שני הבוטים בהם יעשה שימוש:
- צ’אטבוט ליצירת רעיונות לניסוי
- צ’אטבוט להדרכת כתיבת דו"ח ניסוי
הדגמה קצרה: הדגימו בכיתה דיאלוג קצר עם אחד הבוטים (למשל, הבוט ליצירת רעיונות), והראות כיצד הוא מציג שאלות מנחות ועוזר לבחור תופעה מעניינת ולאחר מכן מסייע לתכנן ניסוי ביתי.
2. בחירת נושא ובניית קבוצות עבודה
הגדרת תחום מדעי רחב
בחר/י נושא רלוונטי לחומר הלימוד (כימיה פשוטה, פיזיקה סביבתית, ביולוגיה וכד’) או אפשר/י לתלמידים לבחור מנושאים הקשורים לחיי היומיום שלהם.
ארגון בקבוצות
חלק/י את התלמידים לקבוצות קטנות (2–4 תלמידים). כל קבוצה תבחר תופעה או שאלה לחקור בעזרת הבוט הראשון (יוצר הרעיונות).
הנחייה לשימוש בצ’אטבוט רעיונות:
עודד/י את התלמידים לשוחח עם הבוט הרעיונאי:
- לשאול אותו כיצד למצוא חומרי ניסוי זמינים מהבית.
- להתייעץ איתו לגבי תופעות מדעיות מעניינות שהם יכולים לבדוק.
3. תכנון הניסוי בכיתה/בבית
שלבי התכנון
הסבירו לתלמידים שעליהם להיעזר בבוט הרעיונאי כדי לבחור ניסוי, ואז לעבור לצ’אטבוט השני – הבוט לכתיבת הדו"ח – כדי לקבל הנחיות ממוקדות יותר לתכנון מפורט.
שלב ראשון: יצירת רעיון לניסוי בעזרת הבוט ״יצירת רעיון לניסוי בכיתה/בבית״
- בקשו מהתלמידים לתכנן ניסוי באמצעות שיחה עם הבוט.
- לאחר שהתלמידים יגדירו את הצורך והבוט יציע תוכנית ניסוי, התלמידים ידייקו וישפרו את ההצעה באמצעות המשך שיחה עם הבוט.
- לאחר שתיאור ההצעה המילולי מוכן, הציעו להם להעשיר אותו באמצעות המחשת הניסוי באופן ויזואלי. כדאי לעודד אותם לחשוב כיצד להמחיש גרפים, סכמה של המערך הניסויי ועוד. הם יכולים לבקש מהבוט לכתוב הנחיות לאיור מתאים. דוגמה לפרומפט: ״כעת אני רוצה איור שממחיש בצורה ברורה את הניסוי ושלביו. כתוב הנחיות שאותן אוכל להעתיק למחולל תמונות״.
- את ההנחיות להמחשה ויזואלית התלמידים יעתיקו למחולל תמונות מאושר לשימוש (מיצאו מחולל תמונות מותר לשימוש תלמידים בקטלוג החינוכי או בטבלת מחוללי התמונה). את ההמחשה שמחולל התמונות ייצור התלמידים יכולים להדביק במסמך שמתאר את הניסוי המוצע.
שלב שני: התוויית הדו"ח בעזרת הבוט ״ניסוח כתיבת דו״ח מחקר״
בקשו מהתלמידים לנסח את:
- המטרה או שאלת החקר (למה הם רוצים לבדוק?).
- חומר הרקע (הסבר קצר על התופעה).
- תיאור הניסוי (חומרים, שלבי ביצוע, כללי בטיחות).
הבוט ינחה אותם כיצד לארגן זאת בכתב בצורה מדעית ואסתטית.
התלמידים יכולים לשלב בדו״ח המילולי גם המחשה ויזואלית. לצורך כך הם יכולים לבקש מהבוט לכתוב הנחיות לאיור מתאים. דוגמה לפרומפט: ״כעת אני רוצה איור שממחיש בצורה ברורה את הניסוי ושלביו. כתוב הנחיות שאותן אוכל להעתיק למחולל תמונות״. את ההנחיות להמחשה ויזואלית התלמידים יעתיקו למחולל תמונות מאושר לשימוש (מיצאו בוט מותר לשימוש תלמידים בקטלוג החינוכי או בטבלת מחוללי התמונה).
4. ביצוע הניסוי והתיעוד
הכנה והשגת חומרים: הבהירו לתלמידים אילו חומרים עליהם להשיג ולהכין לקראת הניסוי.
כללי בטיחות: במסגרת ההצעה לניסוי, הבוט יציע מספר כללי בטיחות. ודאו שהתלמידים מבינים אותם ושהם ישימים.
ביצוע הניסוי: הורו לתלמידים כיצד לתעד שלבים, לצלם או לרשום תוצאות ולהעלות שאלות שעולות בצ'אט מול הבוטים. הגדירו תאריך יעד סביר לביצוע הניסוי ולהשלמת שלבי התיעוד הראשוני.
כתיבת תוצאות והצגתן: חזרו לכיתה, וכל קבוצה תפתח עם הבוט לכתיבת הדו"ח את חלק ה"תוצאות" (טבלאות, גרפים וכו’).
5. ניתוח, מסקנות וכתיבת דו"ח סופי
הנחיה לניתוח ודיון
הסבירו לתלמידים כיצד לנהל שיח עם הבוט השני (דו"חות) כדי לנסח מסקנות, התייחסות לאחוזי שגיאה, ודיון בתוצאות.
הבוט יעזור בשאילת שאלות כמו "האם התוצאות תואמות את ההשערה?" ו"כיצד היית מציג את המסקנות?"
רפלקציה אישית או קבוצתית
- עודדו את התלמידים לשתף בתהליך החקר עצמו (מה למדו, אילו קשיים צצו, מה הפתיע אותם).
- כלי הבינה המלאכותית (הבוט השני) יכול לכוון אותם לכתיבת רפלקציה זו כחלק מהדו"ח הסופי.
סקירת דוחות ודיון כיתתי
- הקדישו שיעור או זמן מוגדר להצגת הניסויים.
- שאלו שאלות מנחות ושוחחו עם התלמידים על דרכים לשפר את הניסוי או ליישם את מה שלמדו בחייהם.
6. הערכה ומשוב
מדדים ברורים להערכה: הציגו קריטריונים כגון: בהירות המטרה, דיוק בתיאור הניסוי ובתוצאות, איכות הניתוח והדיון, העמקה ברפלקציה.
משוב ממוקד: בסוף העבודה, העניקו לכל קבוצה משוב על דיוק מדעי, יצירתיות, שיתוף פעולה בין חברי הקבוצה ושימוש מושכל בצ’אטבוטים.
משוב מהבוט: הציעו לתלמידים לשאול את הבוט הרעיונאי כיצד היו יכולים לשפר את התהליך גם בדיעבד.
שילוב תהליך שיפור מתמשך: אם הזמן מאפשר, עודדו את התלמידים לשפר את הדו"חות או להמשיך לחקור שאלות שצצו במהלך הניסוי והציעו להם להמשיך להסתייע בבוטים גם בשלב זה.