דלג אל

חג הסיגד, כ"ט בחשוון

חג הסיגד, כ"ט בחשוון

טיבו ומשמעותו של החג

חג הסיגד הוא אחד ממועדי הקהילה האתיופית, קהילת ביתא ישראל. זהו חג עתיק יומין שנקבע ונחגג במסורת יהודי אתיופיה מזה מאות ואף אלפי שנים. משמעותו של החג היא חידוש הברית בין העם ובין אלוהים, כיבוד וחידוש של מעמד הר סיני וקבלת התורה.

מועד החג

החג חל בכ"ט בחשוון, 50 יום לאחר יום הכיפורים. בעבר נחגג החג בכ"ט בכסלו, אך לאחר רפורמה שנערכה בלוח השנה של ביתא ישראל הוא הוקדם לחשוון.

טקסים ומנהגים

הסיגד הוא יום של צום, טהרה והתחדשות, ובמרכזו טקס חידוש הברית בין העם לאל, הכולל קריאת קטעים מאוסף כתבי הקודש של הקהילה (המצהף קדוס) וברכות ותפילות לגאולה. הטקס נערך בראש הר גבוה, המסמל את הר סיני, ומנהלים אותו כוהני הקהילה.
הטקס כולל תהלוכה עם ספר התורה מבית הכנסת (מסגיד) אל ראש ההר, השתחוויה במהלך העלייה; בראש ההר – קיום טקס חידוש הברית; קריאת הפרקים העוסקים בהתגלות אלוהים למשה בהר סיני ופרשת הברכות והקללות בספר ויקרא. חכמי העדה (הקסים) קוראים בקול רם, והקהל חוזר על המילים הנקראות. בסיום הטקס עורכים סעודת חג לאחדות בקהילה.

ההשראה למנהגי החג לקוחה ממעמד דומה המתואר בתנ"ך אות קיימו עזרא ונחמיה בימי שיבת ציון. בישראל התקבל המנהג לערוך את טקס הסיגד בטייל ארמון הנציב המשקיפה אל הר הבית בירושלים, בנוכחות בני העדה ואישי ציבור. טקס נוסף מתקיים בכותל המערבי.

מקור השם סיגְד

סיגד מלשון: סגידה, השתחוויה, פולחן – יום עבודת ה'. שמו העממי של החג הוא חג המהללה (מלשון תחינה) והוא נקרא גם עמתה-סו (יום הקיבוץ).

חקיקה

בשנת 2008 התקבל בכנסת חוק הקובע את הסיגד כיום חג רשמי של מדינת ישראל וכיום בחירה. המטרה הייתה ליצור תחושת הזדהות ומעורבות של קהילת יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית. כך התאפשר שימורה של המסורת הקדומה לצד התחדשותה בישראל.

חזרה לראש הדף

פותחים בברכה

פותחים בברכה
መልካም  የስግድ በዓል - מלקם יסגד בהל

על פני הגלובוס
מסורת קהילת יהודי אתיופיה

במעגל השנה
כʺט בחשוון

חזרה לראש הדף

אקדמי+ מקרינים עכשיו: "ירוסלם"

אקדמי+ מקרינים עכשיו: "ירוסלם"

קהל יעד: כיתות ז-יב
אורך הסרט: שעה וחצי
תיאור הסרט:
סיפור "יציאת אתיופיה" הוא סיפורה של כמיהה דתית יוקדת שהועברה מאב לבן, במשך אלפי דורות, לירוסלם שחוטי זהב קשורים בה.
זהו סיפורם של מעשי גבורה מעוררי השתאות של קהילה ויחידים, של פעילות חשאית נועזת שבה לקחו חלק לוחמי 'המוסד' ויחידות העילית של צה"ל, והתגייסות יהודית כלל עולמית כדי להציל שבט יהודי מכליה.
הסרט מביא אל המסך את סיפור השיבה של בני 'ביתא ישראל', מסע דרמטי, רב תהפוכות ועלילות שנפרס על פני כמעט כל המאה ה-20.

חזרה לראש הדף

עליות שנות ה-50 וה-90 - עברית: חינוך לשוני, יסודי (ספרות)

חזרה לראש הדף

חג הסיגד והעלייה מאתיופיה, מוזיקה יסודי

חג הסיגד והעלייה מאתיופיה, מוזיקה יסודי
חזרה לראש הדף

תרבות יהודית - ישראלית

יֶרוּס הוֹלֶכֶת לִירוּסָלֵם (כיתה ב)

סִיפּוּר מַסָּע לְאֶרֵץ יִשְׂראֵל – לִכְבוֹד חָג הַסִּיגְד

התגעגעתי לירושלים, התגעגעתי (כיתות ד-ו)
חג הסיגד עבר והווה, שימור והתחדשות (כיתה ד-ו)

מערך שיעור לחג הסיגד, העוסק בחידוש הברית.

ציד"ה לדרך: יהדות אתיופיה - זהות ותרבות (כיתות ד-ו)

הגיליון, אשר פותח לקראת חג הסיגד, נועד לקדם הכרה וקבלה של תרבות זו כחלק מן האתוס היהודי- ישראלי ולחזק את הפתיחות ויכולת ההקשבה לעיצוב אורחות חיים המבטאים את תרבות ישראל .
התלמידים יכירו מושגי יסוד בתרבות יהודי אתיופיה, ילמדו על כמיהתם לארץ ישראל לאורך 2500 שנים, יעסקו בחג הסיגד

חג הסיגד - חג חידוש הברית והכיסופים לציון של יהודי אתיופיה (כיתות ד-ו)

היכרות עם חג הסיגד - חג הסיגד הוא יום משמעותי ביותר בחיי הדת של יהודי אתיופיה, וקיומו היה תמיד מוקד לגיבוש הזהות הדתית, הרוחנית והקהילתית של ביתא ישראל.
בארץ ממשיך החג למלא תפקיד חשוב בקרב בני הקהילה שזכו להגיע לארץ, ויכול אף לתרום לתרבות היהודית בכלל.

העליה מאתיופיה - מעבר ושינוי (כיתות ו-יב)

מטרת השיעור לעורר מודעות לקשיים השונים של העולים, עקב המעבר "מארץ הולדת לארץ מולדת" ולמחויבות הישראלים הוותיקים לסייע בקליטתם ולעורר מודעות לתרומתם של העולים למימוש החזון הציוני של מדינת -ישראל

אסירי ציון במדינת ישראל (כיתות ט-יב)

מערך שיעור העוסק במושג אסירי ציון ואסירי ציון מאתיופיה. מטרת השיעור היא להכיר לתלמידים מושג זה. לספר את סיפורם של חלק מאסירי ציון, מי זכאי להיקרא בשם זה ולהכיר את סיפורם המיוחד והלא מוכר של אסירי ציון מאתיופיה.

קובי זאנה

הפעלות העוסקות בשיריו של קובי זאנה שעלה כילד מאתיופיה. כל אחת מהפעילויות מדגישה נושאים אחרים:

  • להגיע אליך ישראל, להיות קרוב לאלוהי...
    התלמידים יכירו את סיפור המסע מאתיופיה לארץ דרך סיפורו האישי של ילד עולה, יבררו מהי המחויבות שיש למדינה כלפי יהודי אתיופיה ומה הם יכולים לעשות למען יהודי מאתיופיה.
  • להגשים את החלום
    התלמידים יבינו את המשמעות שמייחסים העולים מאתיופיה למסעם לארץ, יתוודעו לרגשות שליוו את העולים במסעם ויבררו מה הם יכולים לעשות למען יוצאי אתיופיה.
חזרה לראש הדף

מתכון - דאבו

מתכון - דאבו

מצרכים:
3.5 כוסות קמח
1 כפית שמרים יבשים
1 כפית מלח
2 כפיות סוכר
2 כפות שמן
2 כוסות מים

אופן ההכנה:
ערבבו את הקמח, השמרים והסוכר. הוסיפו שמן, מים ומלח וצרו בצק מעט דביק. השאירו להתפחה במשך כשעה, לושו היטב והתפיחו שנית. לאחר התפיחה השנייה הוציאו את האוויר והניחו בתבנית של קובנה משומנת (או עם נייר אפיה). השאירו להתפחה שלישית.
אפו בחום בינוני כארבעים דקות.

אחלה שיעור
הכנתם לכיתה שיעור
מקורי ומעניין?
אל תשמרו אותו לעצמכם.
שתפו אותנו!
המרחב הפדגוגי

 נא למלא שדה זה

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.