בניסיון להתמודד עם אתגר מסוים, לעיתים עולים רעיונות שאינם ברורים דיים או שנראים הזויים ואולי אפילו לא מוסריים או לא חוקיים. אך אם נדמה לנו ש"יש בהם משהו", אולי לא כדאי לפסול אותם מייד אלא לברר מה בכל זאת מעניין ובעל פוטנציאל בהם ואיך הופכים אותם לקבילים. לכן כדאי לברר מה המשמעות המשתמעת מהרעיון ה"משוגע" ולבדוק איך אפשר ליישם אותה.
הצעה למהלך: מהי המשמעות המשתמעת?
- סקרו את הרעיונות שהעלו המשתתפים לפתרון האתגר.
- אם יש רעיון שאינו מובן, בקשו ממי שכתב אותו שיבהיר למה התכוון.
- הקפידו לשמור על הכלל הראשון של חשיבה מסתעפת – השהיית שיפוט, ועל הכלל הראשון של חשיבה מתכנסת – בחינת הרעיון באופן חיובי.
- חפשו יחד עם כל המשתתפים מהי המשמעות המשתמעת מהרעיון המוצע. עודדו אותם למצוא מספר השתמעויות שונות לאותו רעיון.
- רשמו את ההשתמעויות שהועלו ונסו למצוא רעיונות אחרים שיביאו את ההשתמעויות הללו לידי ביטוי.
דוגמאות:
- האתגר: גיבוש כיתה
בפעילות של חשיבה מסתעפת לחיפוש רעיונות איך לגבש את הכיתה ולפרק חבורות, נעזרו התלמידים בתמונות. אחת התמונות הייתה של מעבד מזון. תלמידה הציעה להכניס את כל הכיתה למעבד מזון ולערבב את כולם יחד.
(ראו: עוד רעיון – גרייה אקראית, בתוך הפרקטיקה: חיפוש רעיונות יצירתיים ופתרונות חדשים לאתגרים ולבעיות חיים)
מובן שהדבר לא אפשרי (ולא רק טכנית, מפני שאנחנו לא רוצים לחתוך תלמידים או לפגוע בהם פיזית...), אך המורה לא דחתה על הסף את הרעיון אלא ביקשה מהתלמידים למצוא מה המשמעות המשתמעת מהכנסת כל התלמידים למעבד מזון. מסקנתם הייתה: במעבד מזון המרכיבים נחתכים לחתיכות קטנות המתערבבות כך שלא ניתן להפרידן עוד, ונוצר טעם חדש לכל הרכיבים יחד.
בהמשך ביקשה מהם המורה להציע רעיונות שעונים על המשמעות המשתמעת הזו. להלן מספר רעיונות שעלו:
- הכנת ארוחת הפתעה משותפת: כל אחד מביא רכיב כלשהו בלי לתאם מראש, וכולם יחד מרכיבים מנות חדשות לארוחה כיתתית.
- מתערבבים לשרשרת חיה: כל תלמיד/ה שמ/ה חפץ או נעל במרכז ומערבבים את כל החפצים. בעיניים עצומוות, כל אחד לוקח את אחת הנעליים/החפצים, ומנסה לנעול או לשלב את מה שלקח בלבושו. לאחר מכן, כל אחד נותן יד למי שהחפץ/נעל שלו נמצא אצלה. כך יכולה להיווצר שרשרת חיה.
- עזרה הדדית: כל תלמיד/ה כותב/ת על שלושה פתקים דביקים (בצבע אחיד) דברים שאני טוב/ה בהם (בכל פתק דבר אחד), ועל פתקים אחרים בצבע שונה, שלושה דברים שארצה ללמוד ולהשתפר בהם. בצד האחורי של כל פתק יש לרשום את השם. מדביקים את כל הפתקים של הדברים שבהם אנחנו חזקים במקום אחד, ואת אלו שרוצים להשתפר בהם במקום אחר. בכל פעם שמישהו רוצה עזרה במשהו, הוא לוקח מהלוח בו רשומים "הדברים שאני טוב/ה בהם" פתק עם מה שהוא רוצה לקבל, ופונה למי שכתב/ה את הפתק לשיתוף פעולה וקבלת עזרה.
- האתגר: פועלים לא יעילים
מה עושים עם פועלים לא יעילים? בעלי מפעל חיפשו דרך כיצד להגביר את פריון העבודה בקרב פועלים שהיו צריכים לעטוף מוצרים בנייר עיתון והיו עסוקים בקריאת עיתונים יותר מאשר במלאכת העיטוף. הועלו מגוון רעיונות שכולם לא היו טובים או כדאיים כלכלית, ואז אחד ממחפשי הרעיונות זרק את הרעיון: "ננקר להם את העיניים..." ברור שפגיעה פיזית בפועלים לא באה בחשבון, אך כשהם חשבו מה המשמעות המשתמעת מניקור העיניים הם הבינו שהפועלים לא יוכלו לראות – יהיו עיוורים. זה העלה את הרעיון להעסיק פועלים עיוורים במלאכה זו.
ראו: סיפור הפועלים הלא יעילים