דלג אל

חזרה לראש הדף

יום נדידת הציפורים העולמי

יום נדידת הציפורים העולמי

יום נדידת הציפורים העולמי (WMBD) מצויין פעמיים בשנה: בשבת השניה בחודשים מאי ואוקטובר. יום זה נועד להעלות מודעות לשימור ציפורים נודדות ובתי הגידול שלהן. בכל שנה אנשים ברחבי העולם מארגנים אירועים ציבוריים כגון פסטיבל ציפורים, פעילות חינוכית, סיורי צפייה בציפורים, תערוכות ועוד. מיליארדי ציפורים ברחבי העולם נודדות בכל שנה בין אתרי הקינון שלהן למעונות החורף החמימים ובחזרה.

מקומה הגאוגרפי של ישראל, כגשר המחבר שלוש יבשות – אירופה, אסיה ואפריקה, יוצר נתיב נדידה עולמי והופך את ישראל לאחד המקומות הטובים בעולם לצפייה בתופעת הטבע הייחודית הזאת. סכנות רבות נשקפות לציפורים הנודדות בדרכן הארוכה כגון אובדן אזורי מחיה, התנגשויות במבנים, התחשמלות מקווי מתח גבוה וציד בלתי חוקי. נדרש שיתוף פעולה בינלאומי לשמירה על הציפורים הנודדות ולהמשך הצפייה בלהקות החולפות בשמיים בסתיו ובאביב.

חומרי הוראה

נושאים נלמדים בתחומי הדעת

חזרה לראש הדף

יום זכויות בעלי החיים (י"א אייר)

יום זכויות בעלי החיים (י"א אייר)

יום זכויות בעלי החיים החל מידי שנה בתאריך העברי י"א באייר, נועד לעודד יחס הוגן לבעלי חיים ולפתח כישורי רגישות ואמפתיה כלפי החלש בסביבתנו. לבעלי חיים כמו לבני אדם יש זכויות ומגיע להם שיתחשבו בצרכים הבסיסיים שלהם ויגנו עליהם מתוך תפיסה אנושית מוסרית ולאור עקרונות ההגנה על הסביבה והטבע. פיתוח רגישות בקרב התלמידים כלפי בעלי החיים יעודד אכפתיות, מעורבות וסובלנות לאחֵר וירחיב את היכולת לרחוש אמפתיה וכבוד לזולת באשר הוא.

חומרי הוראה

חזרה לראש הדף

20.5 – יום הדבורים הבין-לאומי

20.5 – יום הדבורים הבין-לאומי

דבורת הדבש חשובה לאדם לא רק בזכות הדבש שהיא מייצרת אלא בעיקר בזכות היותה מאביקה חשובה ביותר של גידולים חקלאיים, אשר מהם אנו מפיקים מזון. ההערכה היא כי הדבורה אחראית להאבקת כ-80% אחוזים מהגידולים החקלאיים ולתוצרת שליש מהמזון ברחבי העולם.

בכל העולם, ב 10 השנים האחרונות, מתרחשת תופעה מדהימה בה מיליוני דבורים לא חזרו לכוורות. אם התופעה של היעלמות הדבורים תימשך ותתרחב, היא עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך למערכת האקולוגית העולמית, לפגיעה בגינות נוי ושדות פורחים וליצירת עולם עם פחות פרחים, פחות עצים ופחות חמצן.

העצרת הכללית של האו"ם הכריזה בסוף שנת 2017 על ציון יום הדבורה הבינלאומי ב-20 במאי. ביום זה לומדים על עולמה המופלא של הדבורה הנמצאת בסכנת הכחדה.

חומרי הוראה

נושאים נלמדים בתחומי הדעת

חזרה לראש הדף

22.5 – יום המגוון הביולוגי

22.5 – יום המגוון הביולוגי

ישראל התברכה בטבע עשיר וייחודי ובמגוון רחב של מערכות אקולוגיות. לישראל תרומה למגוון הביולוגי העולמי והשפעה עליו אף ששטחה מצומצם (כ- 2,000 קמ"ר). ישראל ניחנה בעושר זה בזכות מיקומה הגאוגרפי, צומת בין שלוש יבשות, ומגוון טופוגרפי, גאולוגי ואקלימי יוצא דופן ביחס לשטחה. צומת זה משמש מעין גשר יבשתי המחבר את חבלי העולם הממוזג שבצפון אירופה עם אזורי המדבריות, עם רצועת יערות העד הגשומים והחמים של אפריקה ואסיה וכמקום מפגש למגוון בעלי חיים וצמחים ומעבר של בעלי מינים רבים.

בישראל ישנם מינים יציבים החיים בה כל השנה ומינים נודדים (חולפים) רבים. כ-500 מיליון עופות עוברים בישראל פעמיים בשנה במהלך נתיב הנדידה שלהם. בעבור קצתם ישראל היא צוואר בקבוק קריטי למעבר בטוח של אוכלוסיות שלמות. זהו המקרה של השקנאי המצוי שכל האוכלוסייה העולמית שלו חולפת מעל ארצנו.

כיום חלק גדול מן המגוון הביולוגי והמערכות האקולוגית של ישראל נמצא תחת מגוון איומים מתמשכים ומחריפים. תהליכי הפיתוח האינטנסיביים הם האיום המשמעותי ביותר הגורם להקטנה בגודל אוכלוסיות מיני בעלי החיים והצמחים בישראל – הן ישירות על ידי הרס וקיטוע בתי הגידול והתמרת המערכות הטבעיות הן בעקיפין עקב התפשטות מינים מתפרצים זרים ומקומיים על חשבון אוכלוסיות מינים אחרים.

כ-25% משטחה של ישראל מוכרזים שמורות טבע או גנים לאומיים לשמירה על ערכי הטבע והמורשת. ואולם כשליש מהמערכות האקולוגיות של ישראל (23 מערכות) כגון בריכות חורף, אדמות כורכר וחמרה, דיונות החול ובתרונות הלס נמצאות בתת ייצוג בשמורות הטבע, והן המאוימות ביותר. התמרת המערכות האקולוגיות והפגיעה בהן לצורכי בנייה, תשתיות, תחבורה, תקשורת וכדומה מביאות לקיטוע של שטח בתי הגידול.

ככל שממדי הקיטוע מתרחבים ומעברם של פרטים בין הקטעים המבודדים נחסם, כן קיימת סכנה לאוכלוסיות השונות עד כדי סכנת הכחדה. סכנות נוספות הן פלישתם של מינים פולשים המשפיעים על המערכות האקולוגיות, תשתיות וחקלאות וזיהומים (כגון זיהום אוויר, זיהום קרקע, פסולת בשטחים הפתוחים, זיהום מקורות המים והים וכדומה).

חומרי הוראה

נושאים נלמדים בתחומי הדעת

חזרה לראש הדף

23.5 - יום הצב הבין-לאומי

23.5 - יום הצב הבין-לאומי

מטרתו של יום הצב הבין-לאומי היא לשמור על הצבים על ידי העלאת המודעות לצורך להגן עליהם ולשמר אותם, ולקדם שיתוף פעולה של מדינות בנושא – שיסייע למנוע את הפגיעה באוכלוסיית הצבים.

חזרה לראש הדף

26.5 - ל"ג בעומר

26.5 - ל"ג בעומר

ל"ג בעומר הוא היום ה-33 לספירת העומר. אחד המנהגים בו הוא הדלקת מדורות, מנהג הגורם לזיהום אוויר ולפגיעה בניקיון הסביבה. החומרים והפעילויות בקיימות לכבוד ל"ג בעומר מוצגים בעמוד החג במרחב הפדגוגי.

חומרי הוראה

אתרים חיצוניים

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.