דלג אל

יום הזיכרון לשואה ולגבורה, כ"ז בניסן

יום הזיכרון לשואה ולגבורה, כ"ז בניסן

יום הזיכרון לשואה ולגבורה, הוא אחד משני ימי הזיכרון המשמעותיים ביותר שיש בישראל. יום זה מוקדש להתייחדות עם זכר השואה שהמיטו הנאצים ועוזריהם על העם היהודי ועם זכר מעשי הגבורה ומעשי המרד בימים ההם. את היום מציינים מדי שנה בשנה בכ"ז בניסן או בסמוך לתאריך זה.

מטרת היום היא לדאוג לכך שלא נשכח את אחד מהמאורעות המכוננים בתולדות ישראל,

רצח חלקים גדולים מיהדות אירופה, יוון, לוב וצפון אפריקה. במהלך היום אנו זוכרים את הנספים ומספרים את סיפורם של הנספים ושל הניצולים.

חזרה לראש הדף

בשבילי הזיכרון – תכנית חינוכית בנושא השואה, מותאמת לכל שכבות הגיל

סיפור שואת העם היהודי הוא אחד מרגעי השפל בתולדות האנושות וראוי לו כי יילמד ויועבר מדור לדור, בבחינת "והגדת לבנך", בכל מקום שבו שואפים לחנך לחברת מופת ערכית, חברה שבה הקבלה והחמלה, הדאגה לאחר, כבודו ושוויון ערכו עומדים כנר לרגליה.

השואה ותודעתה הפכו לחלק בלתי נפרד מן הזהות היהודית, הישראלית והאנושית. תלמידות ותלמידים בארץ, מעצם היותם חלק מהחברה הישראלית, חשופים לנושא השואה מגיל צעיר, והוא מלווה אותם בכל שנות התבגרותם. פעמים רבות החשיפה איננה מבוקרת, ולכן העיסוק בנושא במסגרות החינוכיות יסייע לילדים לעבד את התכנים הלא פשוטים בצורה מיטבית ומחייבת את אנשי החינוך לחשוף את הנושא באופן מבוקר ועל-פי תפיסה גילית.

חזרה לראש הדף

מסע בזמן - לומדות אינטראקטיביות

סיפורה של שרה גולדמן (כיתות ג-ו)


הלומדה האינטראקטיבית לוקחת את התלמידות והתלמידים למסע בזמן בהשראת סיפורה של הילדה שרה גולדמן ששרדה מן השואה.
המסע מתחיל בילדותה בעיירה בפולין לפני מלחמת העולם השנייה, נמשך אל תקופת המלחמה ומסתיים בעלייתה לארץ ישראל. הלמידה מזמנת חוויה והיכרות עם התחושות, עם המחשבות, עם התחביבים, עם הפחדים ועם דרך התמודדותה של ילדה בתקופה זו.
הלומדה תשולב בתוכנית "בשבילי הזיכרון" בלמידה בכיתה ובלמידה מרחוק. הלומדה פותחה על ידי "שם ונר" בליווי המקצועי של האגף לחינוך יסודי. 

סיפורה של רבקה ציק (כיתות ג-ו)

"סיפורה של רבקה ציק" (כיתות ג-ו)

הלומדה האינטראקטיבית לוקחת את התלמידות והתלמידים למסע בזמן בהשראת סיפורה של הילדה רבקה ציק ששרדה מן השואה.
המסע מתחיל בילדותה בעיירה לפני מלחמת העולם השנייה, נמשך אל תקופת המלחמה ומסתיים בעלייתה לארץ ישראל.
הלמידה מזמנת חוויה והיכרות עם התחושות, עם המחשבות, עם התחביבים, עם הפחדים ועם דרך התמודדותה של ילדה בתקופה זו.
הלומדה תשולב בתוכנית בית הספר להנחלת זיכרון השואה (בשבילי הזיכרון), בלמידה בכיתה ובלמידה מרחוק.
הלומדה פותחה על ידי "שם ונר" בליווי המקצועי של האגף לחינוך יסודי.

סיפורה של קהילת יהודי סלוניקי (כיתות ז-יב)

"סיפורה של קהילת יהודי סלוניקי" (כיתות ז-יב)

התלמידות והתלמידים מוזמנים למסע חווייתי בזמן בהשראת ארבעה ניצולים מסלוניקי בתקופת השואה. היחידה מאפשרת הצצה אל חיי הקהילה בסלוניקי לפני המלחמה, מפרטת את קורותיהם בזמן השואה ומסתיימת בקורותיהם לאחר המלחמה. במהלך המסע על הלומד לסייע בהקמת תערוכה וירטואלית ליהדות סלוניקי באמצעות בחירת פריטים המסמלים רגע משמעותי וערכי בסיפורם של ארבע הדמויות. הלומדה פותחה בידי עמותת "שם ונר" בליווי מקצועי של המזכירות הפדגוגית.

סיפורו של צבי שֶׁפֶּטינסקי (כיתות ז-יב)

סיפורו של צבי שֶׁפֶּטינסקי (כיתות ז-יב)

התלמידות והתלמידים מוזמנים למסע חווייתי בזמן בהשראת סיפורו של נער בן שש-עשרה, צבי שפטינסקי (כיום שֶׁפט), בן העיר סלונים שבבלארוס אשר נמלט עם הוריו ועם אחותו מן הגטו הבוער לעבר היערות.

היחידה עוסקת בנושא הפרטיזנים היהודים בתקופת השואה. דרך סיפורו של צבי הפרטיזן היא נוגעת בחיים שקדמו למלחמה ומלווה את צבי עד עלייתו לישראל ביום הכרזת המדינה והקמת משפחתו בארץ. באחרית דבר מובאים דברים מפיו של צבי, והוא בן 95. 

הלומדה פותחה בידי עמותת "שם ונר" בליווי מקצועי של מִנהל חברה ונוער.

חזרה לראש הדף

לכל שם יש נר

כ- 800,000 תלמידות תלמידים יסודי ועל יסודי ידליקו נר זיכרון לזכר הנספים בשואה. התלמידים ידליקו את הנר בבית יחד עם ההורים. המיזם חושף את התלמידות והתלמידים לסיפור חייהם של הנספים באמצעות ציון שם הנספים על כל נר, מידע אודותיהם וקוד המפנה לאתר עם פרטים נוספים כדי להבטיח שסיפור חייהם של הנספים ימשיך להישמע. המשרד החינוך גיבש חומר לפעילות חינוכית בתוך המשפחה במטרה להפוך את הטקס למסורת משפחתית בכל בית ישראל.

חזרה לראש הדף

סרטי הקולנוע בנושא שואה וגבורה באקדמי+

סרטי הקולנוע בנושא שואה וגבורה באקדמי+

סרטי קולנוע באורך מלא בנושא שואה וגבורה (נדרשת הזדהות משרד החינוך)

חזרה לראש הדף

חומרי למידה בתחומי הדעת

חזרה לראש הדף

"להיות עם חופשי בארצנו"

"להיות עם חופשי בארצנו"

משפחה שנתלקטה "דבר" 1947 – הספרייה הלאומית
כתבה בעיתון "דבר" המתארת את קורותיהן של משפחות כץ וגרינוואלד. ילדי המשפחות הגיעו לאחר השואה למחנה המעבר לעולים "בית אשל" שעל הכרמל. ילדי משפחת כץ התאחדו עם הוריהם, וילדי משפחת גרינוואלד התאחדו עם אחיהם הבכור. הכתבה מתארת את דרכי ההצלה ואת ההתרגשות של הפגישה המחודשת, לאחר שכל אחד מן הניצולים היה משוכנע כי קרוביו מתו.
החל בשנת 1945 פעל בארץ מדור לחיפוש קרובים, והבקשות שהופנו אליו פורסמו בתקשורת בארץ ובחו"ל. מרבית הפונים היו ניצולי שואה שחיפשו את בני משפחתם או תושבי הארץ שרצו לדעת מי נותר ממשפחותיהם.

חזרה לראש הדף

שימור זיכרון השואה באמצעות שיחות אינטראקטיביות

שימור זיכרון השואה באמצעות שיחות אינטראקטיביות

סיפור חייה של שורדת השואה טובה פדר יכול בקלות להפוך לסדרת מתח בנטפליקס. כשהייתה בת 8.5 התחזתה טובה לבתו של קצין גרמני שמת במלחמה ועלתה בעזרת מסמכים מזויפים על קרון רכבת שהובילה קצינים נאצים ובהם אדולף אייכמן להונגריה.

כדי לחשוף את סיפור ההישרדות עמותת הסיוע לניצולי שואה 'חסדי נעמי' חיברו את צוערי קורס קציני המודיעין, לאנשי הכנסת ברעיון לייצר פיתוח טכנולוגי מיוחד שיעזור לשמר את סיפורה של טובה לדורות הבאים. בהאקתון הצליחו מסיימי קורס הקצינים של אגף המודיעין להפוך את סיפורה של טובה לשיחת ווצאפ שמתבססת על בינה מלאכותית מתקדמת.

יושב-ראש הכנסת: "בפעם הראשונה אי פעם נבקש מתלמידות ותלמידי ישראל להשתמש בנייד בזמן הלימודים כדי ל'התכתב' עם טובה וללמוד את סיפור חייה ברוח התקופה ובדרך חוויתית. באופן זה הם לא רק ילמדו אלא גם ייקחו חלק פעיל בשימור זיכרון השואה וסיפורי הגבורה.
שיתופי פעולה פורצי דרך וחדשניים כמו זה של הכנסת, עמותת חסדי נעמי, צה״ל ומשרד החינוך היא הדרך בה ננצח את כל מי שמבקש להכחיש את זוועות השואה ונקיים את החובה המוסרית לזכור ולעולם לא לשכוח״
בצ’אט תוכלו לשמוע על סיפורה של טובה פדר, ניצולת שואה שדואגת לספר את סיפור הישרדותה ולשמר את זיכרון השואה. (כיתות ה' ומעלה)

חזרה לראש הדף

סרטונים מומלצים

אולי תתעניינו גם ב...

המסיק ועץ הזית
לכבוד עונת המסיק מוצעים חומרים המאפשרים לעסוק בנושא זה בשיעורי העברית
פסח, ט"ו בניסן
חג הפסח הוא אחד משלושת הרגלים. הפסח נחוג שבעה ימים מט"ו בניסן עד כ"א בו. הלילה הראשון נקרא ליל הסדר. יום טוב ראשון של חג ויום טוב אחרון הם ימי שבתון, והימים ...
יום המשפחה, ל' בשבט
בראשיתו היה יום המשפחה יום לכבודן של האימהות, יום האֵם. בשנות השמונים של המאה הקודמת הוחלט בישראל לשנות את שמו ל"יום המשפחה" כדי להדגיש את הקשר בין כל בני המ...
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.