שותפות אמיתית!
הורים ומורים הם שותפים לחינוך הילדים וזו לא רק תחושה שיש ליצור אלא שותפות שנוצרת דרך שיח אמיתי. ההורים רוצים להיות מעורבים ולעיתים אינם יודעים איך. אם נקדים ונציע דרכים חיוביות, הורים רבים יצטרפו וייקחו חלק. בנוסף, ככל שננגיש להורים יותר מידע על הנעשה בכיתה ועל ילדם, כך יוכלו להיות שותפים ולהתייחס בבית גם לנעשה בכיתה.
פרקטיקה זו עוסקת ביצירת קשר חיובי בין מורים להורים בשני מרחבים:
(1) צוות בית הספר וההורים כקהילה אחת
(2) מורה הכיתה עם ההורים כקבוצה
בנוגע למרחב חשוב נוסף – מורה הכיתה עם הורי תלמיד/ה, ראו את הפרקטיקה: מענה לפניית הורה
(1) צוות בית הספר וההורים כקהילה אחת
כדי להפוך את בית הספר לקהילה, אפשר לאמץ מגוון יוזמות שנותנות מקום לעבודה משותפת של הגורמים השונים:
- מעגלי שיח תלמידים-הורים-מורים
המטרה היא ליזום ולהנחות מפגש קבוצתי בין הורים, מורים ותלמידים, בצורה של מעגלי שיח (או: שולחנות עגולים). המעגל מאפשר לצוות ביה"ס לשמוע באופן בלתי מתווך את התלמידים ואת הוריהם, מאפשר להורים לקבל פרספקטיבה גם של הורים אחרים, ומייצר התייחסות לתלמידים כאל בוגרים שדעותיהם ותחושותיהם חשובות לא פחות מאשר של המבוגרים.
- יש לפרסם את קיום מעגלי השיח מראש ולאפשר הרשמה של המשתתפים לנושא מועדף, תוך הגבלת מספר המשתתפים (10-15) לכל מעגל, ושמירה על קבוצות מעורבות – תלמידים, הורים ומורים.
- מומלץ להקים צוות היגוי ובו מחנכי הכיתות ונציגים מקרב התלמידים, שיגדירו מה יהיו נושאי הדיון. נושאים לדוגמה:
- מערכת השעות והתמודדות עם עומסים
- מעורבות חברתית
- יחסי תלמידים-מורים
- מה אני צריכ/ה כדי להצליח?
- נגדיר לכל מעגל מנחה דיון (מורה, או תלמיד/ה אם מדובר בשכבות הבוגרות), ומתעד/ת. כל קבוצה תדון בנושא אחר שנקבע מראש. התיעוד יאפשר עיבוד של הדברים לאחר מכן, ובעיקר – מתן מענה.
- לאחר המפגש חשוב שהצוות החינוכי ישב עם תוצרי הדיון, יקבל החלטות על המשך פעולה וידאג לעדכן את התלמידים והוריהם לגבי הבקשות שעלו והפעולות שננקטו בעקבותיהן. התנהלות כזו תתרום להגברת האמון ולייעול העבודה החינוכית והפדגוגית.
- הורים מלמדים (יום בית ספרי)
ביום זה הורי התלמידים מחליפים את המורים בכיתות ליום אחד, ומלמדים נושאים הקשורים לעולמם, משחקים, סדנאות ומקצועות לימוד על פי בחירתם. ניתן להוציא קול קורא מפורט להורים בתחילת השנה (הורים יכולים לנהל זאת).
ראו לדוגמה: בוקר הורים מלמדים בביה"ס הריאלי בחיפה; הורים מלמדים בביה"ס בן גוריון ברמלה; הורים מלמדים בבית החינוך מתן בדרום השרון
- בית מדרש להורים
תוכנית שנתית של מפגשי הורים לשם למידת נושאים חשובים לבית ולבית הספר כגון:
- תקשורת מקרבת עם הילדים
- סכנות האינטרנט
- מסוגלות הורית
- תזונה-למידה-התפתחות
הורים יכולים להציע לצוות בית הספר נושאים למפגשי בית המדרש. מבנה המפגש יכלול הרצאת אורח או הרצאה על ידי מישהו מצוות בית הספר או על ידי מישהו מההורים. לאחר ההרצאה דיון בקבוצות או במליאה בהתאם למספר המשתתפים.
- שילוב הורים בצוותי פעולה
דרך טובה נוספת לקדם קשר חיובי ולרתום את ההורים לשותפות היא להזמין את ההורים לקחת חלק בצוותי פעולה סביב נושאים שונים הקשורים בכיתה ובביה"ס.
- הכנת רשימת נושאים לצוותי הפעולה
נעבור על הדברים שעלו באספות ההורים ובפניות אישיות של הורים. נחלץ מתוכם נושאים שעשויים להיתרם ממעורבות של הורים. נוסיף נושאים שעל סדר היום הכיתתי או הבית ספרי. לדוגמה:
- פעילויות עם הקהילה
- קידום אורח חיים בריא של התלמידים
- טיולים
- פעילויות העשרה
- שיבוץ הורי התלמידים
נפרסם את רשימת הנושאים ונזמין את ההורים להירשם. לשם האפקטיביות כדאי להגביל את כמות המשתתפים לכל צוות פעולה, עד 5 משתתפים ולא יותר.
- התנעה משותפת
ניפגש עם כל צוות פעולה בנפרד. כדאי לערוך תיאום ציפיות לפי הדגשים הבאים:
- מטרות ולו"ז: נגדיר יחד את מטרות הצוות וניתן להורים לעצב לוח זמנים ריאלי עבורם.
- צוות הפעולה ככתובת: הורים אחרים שרוצים להשפיע, מוזמנים לפנות ישירות לצוות.
אין צורך לעבור דרך המורה או המנהל/ת וכד'. - שקיפות: יש לשמור על שקיפות בפעולת הצוות אל מול כלל ההורים.
הערה: כדי לעודד שיתופיות ושקיפות ולתת במה לכל הפעילויות שנעשות בביה"ס, אפשר לפתוח קבוצת פייסבוק של קהילת בית הספר. ראו דוגמה כאן: קבוצת הפייסבוק של קהילת ביה"ס בראשית בגבעת עדה.
(2) מורה הכיתה עם ההורים כקבוצה
- רשימת ווטסאפ כיתתית
אומנם הטכנולוגיה מגשרת על מגבלות זמן ומקום, ויכולה לשמש גשר לתקשורת שוטפת עם ההורים ובכך לקדם מעורבות פעילה ולתרום לאווירת שותפות, אך הדרך המומלצת היא ליצור רשימת תפוצה המאפשרת לנו ליצור קבוצת תפוצה אליה נוכל לשלוח הודעות.
כל הורה מקבל את ההודעה בהודעה אישית, ובמידה שהוא בוחר לענות התשובה תהיה אישית למורה.
ראו גם הפרקטיקה: ערוצי תקשורת מקוונת עם ההורים
- משימות כיפיות לשיתוף ההורים
חשוב שמדי פעם ניתן לילדים משימה כיפית הביתה שבה יוכלו לשתף את ההורים. למשל לשאול אותם שאלה על הילדות שלהם או על השקפת עולמם, או לבקש מהם עצה מסוימת. אפשר לשלוח שאלת חשיבה לילדים ביחד עם ההורים כשיעורי בית, כגון: "מהו הערך הכי חשוב במשפחתנו?", או לבקש מהם לכתוב סיפור משפחתי מצחיק.
- מכתב לילד/ה לסוף השנה
בתחילת השנה אפשר להציע להורים לשבת ולדמיין את ילדם בסוף השנה: לדמיין את המאמצים ואת הדרך שהילדים יעברו עד סוף השנה ואת ההישגים שחשובים להם. אפשר לתת שאלות לדוגמה:
- מה תרצו לומר לילד/ה בסוף השנה?
- מה חשוב במשפחה שלכם?
- מהם הערכים שאתם חיים לאורם?
- מהן הציפיות שלכם מהילדים?
ההורים ישתפו את הילדים במכתבים בתחילת השנה, ואז נבקש מהם לשים את המכתב במעטפה סגורה עם שם הילד/ה, ונשמור את המכתבים עד לסוף השנה. נעניק את המכתבים לילדים יחד באספת ההורים האחרונה לשנה, ונקיים שיח על מה התממש מתוך האיחולים והציפיות, מה הפתיע לטובה ולא חשבנו עליו כלל בתחילת השנה, ומה התגלה כמאתגר ונרצה לחשוב עליו לקראת השנה הבאה.
- הורים מלמדים בכיתה
פעם בחודש, בימי שישי בבוקר אם מתאפשר, הורה מגיע להעביר פעילות או שיעור (קצר) בתחום עניין או מומחיות שלו.