דלג אל

יצירת רלוונטיות וחיבור לעולם התלמיד/ה

למאגר הפרקטיקות
  מומחיות בתחום התוכן ובהוראתו     הבניית ידע

מטרה

ליצור חיבורים בין התוכן הנלמד לעולמם של התלמידים ולהזמין אותם לאתר בתכנים נושאים רלוונטיים עבורם.

הצעות למהלך

הצעות למהלך

רלוונטיות בהוראה

רלוונטיות בהוראה היא האופן שבו ההוראה מציתה את סקרנותם הטבעית של הלומדות והלומדים: הם חשים שהלמידה מעניינת אותם, והיא משמעותית ובעלת ערך עבורם.

הפרקטיקה עוסקת בדרך בה מכוונים את ההוראה לטובת עוררות של שיח ערכי, מעורבות של הלומדים וקישור התכנים לעולמם.

רלוונטיות קשורה קשר הדוק למוטיבציה הפנימית של הלומד/ת בתהליך הלמידה. לומדים שחשים שהלמידה רלוונטית עבורם, יהיו מעורבים ומושקעים בה יותר ויחושו שהיא חשובה להם. למידה של מיומנויות או של תכנים רלוונטיים, תעורר אצל התלמידים עניין, תניע אותם לחקור, להבין ולשלוט בנלמד. למידה כזו תצרב בזכרונם של הלומדים ולבסוף תהפוך עבורם את הידע לידע מוצק.

להמשך קריאה 

עוד רעיון - רעיונות גדולים

עוד רעיון - רעיונות גדולים

העיצוב הפדגוגי של תכני הלימוד חשוב ביותר מסיבות רבות (ראו את הפרקטיקה: לימוד סביב רעיון גדול). תפקיד מרכזי של הרעיונות הגדולים הוא ניסוח התוכן הלימודי באופן שמבהיר את הערך של אותו התוכן לחיי התלמידים. הניסוח של הרעיונות הגדולים יצטמצם לכדי עקרונות בסיסיים שיש בכוחם לספק לתלמידים תובנות חשובות על אודות עולמם, ומכאן הרלוונטיות הגדולה עבורם. למשל:

  • הטוב והרע מקורם בתבונה
    במסגרת יחידת הוראה בספרות, נלמדות יצירות שעוסקות בסוגיית הטוב והרע. התובנה לפיה ניתן לשלוט בדרך תבונית בטוב וברע, היא תובנה שיש בה להבהיר עבור התלמידים את העולם ולאפשר להם לשקול טוב יותר את התנהלותם בו.
  • השינוי הוא נשמת אפה של העיר
    העיר משתנה לא רק בעצמה אלא משנה גם את סביבותיה. בלימודי גאוגרפיה לומדים על ההבדלים בין הכפר לעיר ועל תהליך העיור. הבנת מהות העיר תאפשר לתלמידים להתבונן במציאות ובתהליכים המתרחשים בה באופן מושכל.
  • לעיתים החטא הוא הכרחי
    במסגרת לימוד סיפור חטא גן עדן, תוהים על נסיבות החטא ועל תוצאותיו. הרעיון הגדול חורג מהבנת הפסוקים ומסייע לתלמידים לבחון דרכם את עצמם, את תהליך התבגרות שלהם ואת מקומם של ה"חטא" או המרד שהם חווים כחלק מההתפתחות בחייהם.

עוד רעיון - תמרורי אזהרה

עוד רעיון - תמרורי אזהרה

בחלק זה נבקש להציע תמרורי אזהרה לשימוש בפרקטיקת הרלוונטיות בהוראה, באופן שעלול דווקא להביא לתוצאה הפוכה ולפגיעה בתהליכי הלמידה:

  • יצירת פרובוקציה
    לעיתים הרלוונטיות נתספת כתוספת "עסיסית" לתוכן השיעור היבש. יש לוודא שהתוספת היא אכן ממין העניין ומשמשת היטב את הוראת התוכן, שאם לא כן רק הפרובוקציה היא שתיזכר ולא יהיה לה דבר עם טיוב תהליכי הלמידה.
  • האקטואלי אינו בהכרח רלוונטי
    חריגה אל המציאות שמחוץ לכותלי ביה"ס נתפסת לא אחת כרלוונטיות בהוראה. אולם מה שרלוונטי לתלמיד אחד לא בהכרח רלוונטי לאחר. האקטואליה לכשעצמה אינה מבטיחה מימוש מיטבי של הפרקטיקה הנדונה.
  • רלוונטיות בתוך יחידת הלימוד
    תלמידים לא ישתכנעו ברלוונטיות של התכנים כל עוד לא קיים מתאם בין מה שנלמד בפועל למה שמוצהר במטרות השיעור. דוגמה לכך היא העלאה של שאלה פורייה בתחילת יחידת הלימוד בעוד שהיחידה אינה מובילה כלל אל המענה על שאלה זו. העמימות שנוצרת מהוראה נעדרת קוהרנטיות לא תאפשר לתלמידים למצוא בה ערך. מכאן שרלוונטיות תיווצר כל זמן שהלמידה בפועל רלוונטית למטרותיה. 

ראו גם את הפרקטיקה: שיקולי הדעת בתכנון יחידת לימוד

עוד רעיון - שגרת חשיבה: חיובי-שלילי-מעניין (חש"מ)

עוד רעיון - שגרת חשיבה: חיובי-שלילי-מעניין (חש"מ)

זוהי מתודה המאפשרת לבחון רעיון או נושא באופן יסודי ומעמיק, להתייחס לצדדים שונים שלו ולראותו מנקודות מבט שונות. בהקשר לסוגיית הרלוונטיות, ניתן להשתמש בה בכיתה כדי לעודד את התלמידים לבחון באופן ביקורתי אילו היבטים חיוביים יש ללמידת הנושא, אילו היבטים שליליים, ומה מעניין אותם לדעת בקשר אליו.

לאחר שהגדרנו במדויק את הנושא או הרעיון שברצוננו לעסוק בו, נבקש מהתלמידים לכתוב:

  1. חיובי
    - מהן נקודות החוזק של הרעיון/הנושא?
    - מהי התועלת בלמידתו?
    - כתבו כל דבר חיובי שעולה בדעתכם בקשר לנושא
  2. שלילי
    - מהן נקודות החולשה של הרעיון?
    - מהן הסכנות או מהם החסרונות בלמידתו?
    - ציינו כל דבר שלילי שעולה בדעתכם בקשר לנושא
  3. מעניין
    - מהם הדברים שנראים לכם מעניינים ביחס לנושא?
    - אילו שאלות הוא מעורר בכם?
    - מה מסקרן אתכם לגביו?

לסיכום נוכל לנהל דיון על הדברים שנכתבו על ידי התלמידים, תוך התמקדות בשאלה האם הנושא רלוונטי עבורם ומדוע.

גיוון: אפשר להשתמש במתודה גם לעבודה בקבוצות, כאשר בשלב הראשון כל קבוצה כותבת חש"מ משלה, ובשלב השני הקבוצות מחליפות ביניהן את הגיליונות שכתבו וכל קבוצה מנסה להוסיף רעיונות למה שכתבו בקבוצה אחרת.

ראו: חש"מ - גרסה להדפסה

עוד רעיון - שגרת חשיבה: חשוב-צור זוג-שתף (THINK-PAIR-SHARE)

עוד רעיון - שגרת חשיבה: חשוב-צור זוג-שתף (THINK-PAIR-SHARE)

כשלומדים נושא מסוים, נציע לתלמידים לבחור דמות שלמדנו עליה, ולנסות לחשוב על מישהו בן זמננו שקרה לו משהו דומה. באופן זה נוצרים חיבורים בין העולם של התלמידים לבין התכנים הלימודיים –

  1. חשוב (Think)
    בשלב הראשון כל תלמיד/ה יחשבו ויכתבו לעצמם מי הדמות שבחרו, ולמה היא דומה לדמות שלמדנו עליה.
    הזמן לחשיבה אישית חיוני כדי שכל התלמידים ישתתפו ולא רק אלו הממהרים להצביע.
  2. צור זוג (Pair)
    אחר כך בזוגות ישתפו וישוו את הבחירות שלהם, וכל אחד יספר לבן/בת הזוג על החיבורים שמצאו.
    השיתוף בזוג מאפשר דיבור באווירה פחות מלחיצה לעומת דיבור במליאה מול כל הכיתה.
  3. שתף (Share)
    לבסוף במליאה נאסוף את כל ההצעות ונדון בשאלה, מה דומה ומה שונה בין הדמות המקורית לדמויות בנות זמננו. שיקולים אפשריים: ההתמודדות עם המצב, תנאי החיים, ההקשר החברתי ועוד.

עוד רעיון - מועדון טד (TED-ED CLUB)

עוד רעיון - מועדון טד (TED-ED CLUB)

בבית הספר מקיף ז הקריה אשדוד, פועלת יוזמה חינוכית של מועדון TED-Ed  בית ספרי.

התלמידים לומדים כיצד להכין הרצאת TED, רוכשים ניסיון בעמידה מול קהל ומפתחים יכולות תקשורת גבוהות, בעברית ובאנגלית.

המועדון מופעל על ידי תלמידים שבחרו בכך בליווי מורים מתחומי דעת שונים: מדעים, כלכלה, הבעה בכתב, דיבור מול קהל ואנגלית. התלמידים נפגשים במהלך יום הלימודים וכן במפגשים מקוונים. כמו כן, מתקיימים סיורי שטח להשראה (ביקור במוזיאונים, קולנוע, האזנה להרצאות ועוד).

המועדון מהווה הזדמנות עבור התלמידים לבחור בתחום שמעניין אותם ולהכין הרצאה על נושא שרלוונטי לעולמם.

עוד רעיון - ליסודי: כרטיס רלוונטי-לי

עוד רעיון - ליסודי: כרטיס רלוונטי-לי

1. פסק זמן לכתיבה
במהלך הלמידה, לאחר שהתקיימו מספר שיעורים בנושא, נקיים עצירה ונבקש מכל תלמיד/ה לכתוב על כרטיס מיוחד, מה בתוכן שלמדנו עד כה מתחבר לחייהם האישיים.

2. שאלות מנחות

  • מתי יצא לך להרגיש כמו הדמות שלמדנו עליה?
  • נסו להיזכר במישהו שקרה לו משהו דומה לסיפור שלמדנו ובדקו – מה דומה ומה שונה?
  • חשבו על סרט או כתבה שראיתם לאחרונה שמזכירים את המקרה שלמדנו עליו וספרו מדוע.

3. שיח ומעקב
נשמור את הכרטיסים האישיים של התלמידים ונשתמש בהם בשיחות אישיות כדי ליצור שיח על החיבורים בין מה שלמדנו לבין החיים האישיים של כל אחד ואחת מהם.

עוד רעיון - רביעיות חוקרות

עוד רעיון - רביעיות חוקרות

ניתן לשלב בתוכנית הלימודים יחידת לימוד שמרחיבה את הנושא הנלמד גם מעבר לתוכנית שנקבעה מראש, במסגרתה יבחרו התלמידים תת-נושא שקשור למקצוע ושמעניין אותם לעסוק בו, ויחקרו אותו בכוחות עצמם. למשל:

  • בשיעור היסטוריה שעוסק בתקופת קום המדינה, ייתכן שתלמידים ירצו לחקור את תחום הספורט במדינה בתחילת דרכה, את אמצעי התקשורת שהיו קיימים בתקופה, את האופנה, המוזיקה הפופולרית, משחקי הילדים וכד'.
  • בשיעור מדעים שעוסק בחלל, אולי תלמידים ירצו ללמוד עוד על חורים שחורים, על אסטרונאוטים מפורסמים, על הבסיס המדעי של סרטי מדע בדיוני שמתרחשים בחלל ועוד.
להמשך קריאה 

אפשר גם - הצצה לתחומי העניין של התלמידים

אפשר גם - הצצה לתחומי העניין של התלמידים

דרך נוספת להתחבר לעולמות של התלמידים היא לשלב בהוראה חיבורים לנושאים הקרובים ללבם.

  1. מיפוי תחומי עניין
    במהלך סבב השיחות האישיות הראשון בשנה, נתעניין בחיים האישיים ובתחומי העניין של התלמידים, בפרט באלו שחורגים משעות בית הספר: תחביבים, תחומי עיסוק, טלוויזיה, מוזיקה ועוד. 
  2. תכנון חיבורים
    נצליב את מיפוי
להמשך קריאה 

אפשר גם - תוכנית אירוח – זום לייב

אפשר גם - תוכנית אירוח – זום לייב

אפשר לייסד בדף הפייסבוק של בית הספר "תוכנית אירוח" בשידור חי או מוקלט מראש. כך למשל, בתקופת הלמידה מרחוק בזמן סגר הקורונה במהלך שנה"ל תש"ף, תלמידים מתיכון עמל אברהים קאסם בטירה יזמו והפיקו תוכנית זום פייסבוק לייב (עמל LIVE), שעלתה לאוויר פעם בשבוע ובה התלמידים ראיינו אישיות שבחרו שהייתה קשורה לענייני השעה – רופא, חוקר, זמר וכו'. בנוסף הייתה פינת תחביבים שבה התלמידים סיפרו על תחביבים אישיים ונושאים רלוונטיים עבורם, פינת ספורט, המלצות שונות ועוד.

(מבוסס על פעילות בתיכון עמל אברהים קאסם, טירה)

אפשר גם - מבט חלון וראי

אפשר גם - מבט חלון וראי

הכלי מבט חלון וראי (בהשראת השיר סליחות מאת לאה גולדברג), נועד לסייע לכל ילד/ה ומבוגר/ת להעשיר את המפגש עם מגוון רחב של טקסטים או אנשים, על ידי הפעלת שלושה כיווני חשיבה שונים ביחס אליהם. בתוך כך נבחנת גם הרלוונטיות של מושא הדיון לחיינו שלנו.

פשטותו של הכלי מאפשרת להפעיל אותו במגוון סיטואציות כגון מפגשי שחרית, שיעורי חינוך ושיעורים בתחומי דעת שונים

להמשך קריאה 

טיפים

טיפים

 

מומלץ לתכנן את יחידות הלימוד לאורך השנה כך שיתחברו לאירועים שאנחנו יודעים שעומדים להתרחש (בחירות, עונות השנה, חגים, אולימפיאדה וכדומה), ולחשוב מראש על חיבורים אפשריים.

כדאי לשאול את התלמידים אילו מיומנויות חשוב להם לחזק, ולתת משימות בחירה שיאפשרו להם להביא לידי ביטוי את החוזקות האישיות שלהם.

רצוי להתנסות בלמידה מבוססת פרויקטים המזמנת בדרך כלל חיבורים משמעותיים לעולמם של התלמידים שכן היא מעודדת שאילת שאלות שמעניינות אותם והתקדמות לקראת תוצר שמביא לידי ביטוי את כישוריהם.

אחלה שיעור
אם גם לכם יש הצעה לפרקטיקה מקורית שמציתה את הדמיון, מעשירה את הלמידה בכיתה ומקדמת הוראה איכותית
שלחו אלינו אותה!

 נא למלא שדה זה

אולי תתעניינו גם ב...

העמקת ההיכרות עם התלמידים באמצעות כלים דיגיטליים
חדר וירטואלי אישי, חידון כיתתי שיתופי ועוד – העמקת ההיכרות בין התלמידים בעזרת כלים דיגיטליים עשויה לתת הזדמנות להתבטא גם לתלמידים שאינם נוטים לדבר בכיתה בדרך...
סביבת למידה מותאמת ומכילה
עיצוב סביבה מכיל הוא כזה המאפשר לכלל האנשים במרחב לנוע בחופשיות ובביטחון, בתחושה שלכל אחד ואחת יש "מקום" במרחב המשותף. עצות מעשיות וטיפים לעיצוב כיתה מותאם.
יצירת אחריות משותפת וערבות הדדית
אקלים חיובי בכיתה ויצירת תחושת שייכות ואחריות הדדית הם מאפיינים חשובים המשפיעים על תחושת הרווחה של התלמידים, ויש להם קשר ישיר לפניוּת שלהם ללמידה
הרעיון שלכם כאן!
אם גם לכם יש מערך שעור רב כשרון או רעיון מקורי, מעניין, שמצית את הדמיון, מעורר את החושים ומפיח חיים בשיעורים- שלחו לנו אותו!

פורטל זה נבנה עבור מורים ונועד לשימוש צרכי חינוך בלבד. העמוד מכיל קישורים לאתרים חיצוניים שאינם אתרי משרד החינוך. תוכן אתרים אלה וכל המוצג בהם (לרבות פרסומות) הינו באחריות בעלי האתרים בלבד. אם נתקלתם בבעיה כלשהי או שיש לכם הצעות או הערות בנוגע לתוכן, באפשרותכם לפנות אלינו בקישור זה.